Skip to main content

Bir girişime erken aşamada verilen yatırım kimi zaman can suyu niteliği taşır. Ancak erken aşamada finansman bulmak her zaman kolay değildir. Peki, bir melek yatırımcıya girişiminizi sunmadan önce bilmeniz gerekenler nelerdir? Bu yazımızda sizin için melek yatırımın tüm ayrıntılarını ve Türkiye’deki durumunu ele aldık.

Melek Yatırımcı Kimdir?

melek yatırımcı

Melek yatırımcı genellikle şirketteki mülkiyet sermayesi karşılığında girişime veya girişimcilere finansal destek sağlayan yüksek net değerli bireylerdir. Genellikle bir girişimcinin ailesi ve arkadaşları arasında bulunan melek yatırımcıların sağladığı fonlar, işin başlamasına yardımcı olmak için tek seferlik bir yatırım veya şirketi desteklemek için zorlu aşamalarda sürekli olarak devam eden bir destek olabilir.

Birçok yatırımcıdan toplanan parayla ilgilenen ve bunları stratejik olarak yönetilen bir fona yerleştiren risk sermayedarlarının aksine, genellikle kendi paralarını kullanırlar. Erken aşamalarında başarısız olan girişimleri tohumlamış melek yatırımcılar, yatırımların geri dönüşünü tamamen kaybederler. Bu nedenle profesyonel yatırımcılar, tanımlanmış bir çıkış stratejisi, satın almalar veya ilk halka arzları hazır olan ya da en azından planlanmış girişimler için fırsat kollarlar. 

Melek Yatırımcının Bütçesi Ne Kadardır?

Melek yatırımcılar genellikle yatırım yaptıkları şirkette sahiplik isterler. Çoğunlukla öz sermaye (şirketteki hisse senedi) veya daha sonraki bir tarihte öz sermayeye dönüştürülebilecek bir kredi olan ‘dönüştürülebilir borç karşılığında’ sermaye sağlar. Örneğin; değeri 1 milyon dolar olan bir şirket, 200.000 dolar değerindeki özkaynaklarının %20’sini bir melek yatırımcıya veya bir melek grubuna satabilir.

Genel olarak bu yatırımcılar, orijinal yatırımlarının birkaç katını kazanabilecekleri yüksek büyüme potansiyeline sahip girişimlerle ilgilenirler. Başka bir deyişle, yatırımcının kazanacağı potansiyel ödüllerin, yatırım yapmanın sayısız riskini unutturacak kadar cazibeli olmalı gerekir.

Bu yatırımcılar için başarılı bir portföyün efektif iç getiri oranı yaklaşık %22‘dir. Katkı tutarları değişiklik gösterse de, fonlama seviyeleri en düşük 5.000 dolar ve en yüksek 150.000 dolar olabilir. Bazı melek yatırımcılar bir sendika olarak bir araya gelir ve belirli şirketler için 1 milyon dolara kadar finansman sağlayabilir. Genellikle bir şirkette %25’ten fazla hisse almazlar.

Türkiye’deki Örnekleri

melek yatırımcı

Türkiye, Avrupa İş Melekleri Ticaret Birliği’ne (European Trade Association for Business Angels) göre melek yatırımcılar için Avrupa’daki en büyük beşinci başlangıç pazarıdır. Türkiye’de 600 milyon euronun üzerinde yatırım yapılmış olsa da, melek yatırım ekosistemde her geçen gün de yol kat etmeye devam ediyor. Girişimleri veya bireysel girişimcileri teşvik etmek için KOSGEB, TOBB, banka kredileri, Ekonomi Bakanlığı Teşvikleri gibi çok çeşitli alternatifler var; ancak bunlar da sıkı prosedürler ve bürokrasi ile birlikte işliyorlar. Bu bağlamda melek yatırımcılar, fikrin gerçekleşmesi ve nihayetinde başarıya ulaşmanın kısayolları olarak görülüyor. Bu noktada Türkiye’deki melek yatırımcıları ve yatırım yaptıkları şirketler ile beraber yatırım tutarlarına örnek olarak şu isimleri gösterebiliriz;

Münif Koz

Münif Koz, MIK Mühendislik’in Yönetici Ortağıdır. Eğitimini Berlin Teknik Üniversitesi’nde tamamlayan Münif Koz, Türkiye ve çevresindeki girişimlere aktif olarak yatırım yapmaktadır. Küçük girişimlerin önemli bir büyüme ve kâr ile büyük ölçekli işletmelere dönüşmesine yardımcı olmayı başardı. Münif Koz’ün yatırım portföyünde çok aşina olduğumuz iki büyük girişim var: Bionluk.com, Connected2.me

Mustafa Vardalı

Mustafa Vardali, B2C hizmetlerini kendi bünyesinde geliştiren ve şirketlere teknoloji hizmetleri sağlayan Teknasyon’un kurucu ortağıdır ve aktif bir melek yatırımcıdır. Yatırım portföyünde Pantheon, Moovbuddy, Meditopia ve Lisa Ai bulunur.

Hasan Aslanoba

Hasan Aslanoba, Aslanoba Capital’in yönetim kurulu başkanıdır. Özel olarak AI, SaaS, Fintech, Blockchain ve e-ticaret girişimleri ile yıkıcı fikirlerin peşinden giden hırslı ekiplere yatırım yapıyor. Hasan Aslanoba, dünya çapında girişimlere 200’den fazla melek ve VC fon yatırımı yapmıştır ve bu sayede Türkiye’nin en aktif melek yatırımcılarından biri olma unvanına sahiptir. BiSu, Marti, Cloosiv, Webrazzi ve Meal Box yatırım portföyünde olan girişimlerdendir.

Girişimciler ile Yatırımcıların Buluşma Noktası: Startup Borsa

Siz de bir girişimci olarak kendinize en uygun melek yatırımcıyla eşleşmek istiyorsanız, Startup Borsa sayesinde kolayca yatırımcılara ulaşabilirsiniz. Startup Borsa’da finansal raporlarınızı ve KPI’larınızı yatırımcılara sunabilir ve kendiniz hakkında ön bilgi vererek yatırımcıları etkileyebilirsiniz. Startup Borsa’nın tüm avantajlarından yararlanmak için buradan kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Startup Borsa

Startup Borsa girişimci ve yatırımcıları dijital bir platformda buluşturarak şeffaf ve güvenilir yatırım ilişkilerinin oluşmasını sağlar, bu ilişkileri ortaklık ve çıkışa kadar taşır.