Skip to main content

Her gün daha fazla dijitalleşen dünyada ihtiyaçlarımız doğrultusunda SaaS girişimleri hayatımızı ve iş süreçlerimizi oldukça kolaylaştırıyor. Peki, SaaS nedir? En popüler SaaS şirketleri nelerdir? Sizler için bu yazımızda SaaS girişimlerinden ve SaaS girişimcilerinin bilmesi gereken ipuçlarından bahsettik. 

SaaS Nedir?

SaaS şirketleri, müşterilere hizmet sağlamak için yazılım kullanan kuruluşlardır. Bu işletmeler ürünü kendileri yaratır, geliştirir ve günceller. Bu hizmetten faydalanacak SaaS müşterileri, uygulamaya erişmek için genellikle aylık olarak bir abonelik ücreti öderler. Bazı abonelikler verilerin ne kadarının depolanması gerektiğine, uygulamaya erişecek kullanıcı sayısına veya istenen teknik destek düzeyine bağlıdır ve kullanıcılar yazılıma hemen hemen her cihazdan erişebilir. 

En Popüler SaaS Şirketleri Nelerdir?

SaaS şirketlerinden en popüler olanları şöyle sıralayabiliriz:

  • B2C ve B2B iş modeline uyan SurveyMonkey, veri analizine ve bu verilerin temsiline yardımcı olan çevrimiçi bir anket geliştirme aracıdır. Şirket, 2021 için Kış Momentum Lideri seçilmiştir. 
  • MailChimp, üç ana ürüne sahip bir pazarlama yazılımı şirketidir. E-postaları planlamanıza ve sonuçlarını izlemenize olanak tanıyan bir e-posta pazarlama platformudur. Bu ürün, ‘En İyi 50 Hepsi Bir Arada Pazarlama Platformu’ unvanına sahiptir. MailChimp de B2B ve B2C modeline uyumludur. 
  • Asana, ekiplerin projeleri izlemesini ve projeler üzerinde bağlantı kurmasını sağlayan ve B2C iş modeline sahip olan bir proje yönetimi yazılımıdır. Asana’nın piyasa değeri Ocak 2021 itibariyle 5,62 milyara kadar yükselmiştir. 
  • Slack, dahili mesajlaşma, video konferans ve üretkenlik botlarına izin veren bir iş birliği ve sohbet aracıdır. Ekiplerin bir arada uyumlu olarak çalışmasını ve görev yönetimini sağlar.

SaaS Girişimleri Hangi Aşamalardan Oluşur?

SaaS

SaaS girişimleri diğer şirketlerden farklı olarak 3 aşamadan oluşur: 

  • Kurulum: Kurulum aşaması, bir SaaS şirketi için temelin oluşturulduğu yerdir. Bir girişimcinin hedef pazarlarını belirlediği, geliştirmeyi planladığı ürünlere olan ihtiyacı keşfettiği ve bu ürünleri oluşturduğu kısımdır. Etkili bir pazarlama ve satış stratejisi oluşturmak, müşteri desteği seçeneklerini değerlendirmek ve finansmanı organize etmek de bu aşamada gerçekleştirilir.
  • Büyüme: Sadık bir müşteri kitlesini güvence altına almak için büyüme fazında girişimlerin hızlı hareket etmesi gerekir. Şirket daha fazla müşteri kazanmaya ve onları bünyesinde tutmaya devam ettikçe gelir akışında artışa sahip olacaktır.
  • Stabilizasyon: Bu aşamada, girişim yeni müşteriler kazanmaya devam eder ancak ek fayda sağlama imkanı olur. Müşteri hizmetleri yazılımına, pazarlama otomasyonuna ve ürün güncellemelerine sadece kendi kaynaklarıyla değil, dışarıdan iş birlikleriyle de devam edebilirler. Böylece SaaS şirketleri müşteri talebine yönelik hareket edebilir, keyifli bir kullanıcı deneyimi oluşturabilir ve bir çıkış stratejisi izleyebilir.

SaaS Girişimcilerinin Bilmesi Gerekenler Nelerdir?

Bir SaaS girişimcisinin ilgilendiği alan doğrultusunda tüm parametrelerini özelleştirmesi gerekir. Diğer girişimcilerin gittiği yoldan gitmek sektörde tanınmanızı zorlaştıracağı gibi sizi rakiplerinizden geride de bırakabilir. Bir SaaS girişimcisi olarak dikkat etmeniz gerekenler:

1) Ölçeklenebilir Olun

SaaS girişim

Bir SaaS modeli kullanmak kuruluşların da iş sürecini kolaylaştıran önemli bir parametredir. Müşteriler, ek depolama alanı gibi yazılımsal anlamda destek alabilir ya da var olanı genişletebilir. Yazılımınızın kullanımı veya kullanıcı sayınız arttıkça ek kapasite sağlamaya hazırlıklı olmalısınız. Ürün havuzunuzu genişleterek ölçek ekonomisini kullanabilirsiniz. Ayrıca, müşteriye hangi özellikleri üstlenmesi gerektiğine dair seçenekler sunabilirsiniz. Müşterinin ihtiyaçları değiştikçe veya bir soruna kolay bir çözümünüz olduğunu gördüklerinde hizmetlerini yükseltebilirler. 

2) Müşteri İstatistiklerine Dikkat Edin

Hedefiniz yeni müşteri kazanmak kadar mevcut müşterilerinizi de korumak ve memnuniyetlerini sağlamak olmalıdır. Bu aşamayı daha kolaylaştırmak için müşteri kayıp oranınızı takip edebilirsiniz. Girişiminizin günlük canlılığını izlemede en önemli metriklerden biridir. Aylık veya üç aylık bazda kayıp takibi yaparken sadece kaybettiğiniz müşterileri değil, kazandığınız ve size uzun süreli getirileri olacak müşterileri de değerlendirmelisiniz. Bu bilgileri departmanlar arasında paylaşmak ve mevcut durumunuzu onlarla tartışmak girişiminizin geleceği için iyi olacaktır.

Girişimciler ile Yatırımcıların Buluşma Noktası: Startup Borsa

Bir SaaS girişimi olarak size en uygun yatırımcı profili ile eşleşmek istiyorsanız, Startup Borsa’daki yatırımcı profillerini inceleyebilir, girişiminizin fark edilmesini sağlayabilirsiniz. Startup Borsa’ya finansal raporlarınızı ve KPI’larınızı yükleyebilir, yatırımcının bu dokümanları inceleyerek girişiminiz hakkında ön bilgi edinmesini sağlayabilirsiniz. Startup Borsa’nın tüm avantajlarından yararlanmak için buradan kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Startup Borsa

Startup Borsa girişimci ve yatırımcıları dijital bir platformda buluşturarak şeffaf ve güvenilir yatırım ilişkilerinin oluşmasını sağlar, bu ilişkileri ortaklık ve çıkışa kadar taşır.