Skip to main content

Girişimcilerin yatırımcılarla, müşterileriyle ve diğer girişimcilerle görüşürken iletişimin kalitesini arttırmak ve yatırım alanındaki konulara hakim olmak için aşina olmaları gereken bazı terimler vardır. Özellikle çiçeği burnunda bir girişimciyseniz, ekosistemdeki bu terimlere hakim olmanız oldukça önemlidir. Bu yazımızda her girişimcinin bilmesi gereken 10 terimden bahsedeceğiz.

Melek Yatırımcı

Melek yatırımcı, küçük girişimler veya girişimciler için genellikle şirketteki mülkiyet sermayesi karşılığında finansal destek sağlayan yüksek net değerli kişidir. Melek yatırımcılar genellikle girişimcilerin ailesi ve arkadaşları arasında bulunur. Melek yatırımcıların sağladığı fonlar, işin başlamasına yardımcı olmak için tek seferlik bir yatırım veya şirketi desteklemek için zorlu anlarda devam eden bir süreç olabilir.

Kuluçka Merkezi

girişimci

Kuluçka, yeni ve küçük işletmeleri geliştirerek büyütmek ve ilk aşamalarında destekleyerek beslemek için tasarlanmış; iş geliştirme süreçleri, altyapı ve insanlardan oluşan benzersiz ve oldukça esnek bir merkezdir. Kuluçka merkezleri, yeni girişimlere ihtiyaç duydukları kaynaklara tek bir çatı altında erişimlerini sağlar. Ek olarak; danışmanlara, mentörlere, idari desteğe, ofis ekipmanına, eğitime veya potansiyel yatırımcılara erişme imkanı sağlar.

Unicorn

Unicorn; risk sermayesi endüstrisinde, değeri 1 milyar doların üzerinde olan özel bir şirketi tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Terim ilk olarak 2013 yılında risk sermayedarı Aileen Lee tarafından kullanılmıştır. Bazı popüler unicornlar arasında SpaceX, Robinhood ve Instacart bulunur. Mart 2022 itibariyle dünya çapında 1.000’den fazla unicorn şirketi vardır. 

Decacorn

Decacorn, mevcut değeri 10 milyar doların üzerinde olan bir başlangıç şirketini nitelendirir. CB Insights‘a göre; şu anda dünyada 10’u ABD’den olmak üzere 18 decacorn var. Bir Çinli dijital medya/AI şirketi olan Toutiao (Bytedance), şu anki 75 milyar dolarlık değerleme ile decacorn listesinin başında yer alıyor. Uber ise onu 72 milyar dolarlık değerleme ile takip ediyor. Decacorn, unicornların gelişmiş versiyonlarıdır. Onları ayıran tek şey sadece finansmanları değildir; iş modellerinde muhtemelen öncü oldukları için, gelir modeli ve büyüme oranı unicornlardan farklıdır.

MVP

Minimum uygulanabilir bir ürün veya diğer adıyla MVP, erken benimseyen müşterileri çekmek ve bir ürün fikrini ürün geliştirme döngüsünün başlarında doğrulamak için yeterli özelliklere sahip olması istenen ürünün en yalın halidir. MVP, ürünü yinelemek ve iyileştirmek için mümkün olan en kısa sürede kullanıcı geri bildirimi almasına yardımcı olabilir. Bu sayede ürün veya hizmet ile ilgili gerçek davranışlarını gözlemleyebilirsiniz. İnsanların bir ürünle ilgili olarak gerçekte ne yaptığını görmek, insanlara ne yapacaklarını sormaktan çok daha güvenilir bir veridir.

SWOT Analizi

girişimci, SWOT analizi

SWOT analizi; güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditleri analiz ettiğiniz bir yazılı süreçtir. Bir şirketin rekabetçi konumunu değerlendirmek ve stratejik planlama geliştirmek için kullanılır. SWOT analizi, iç ve dış faktörlerin yanı sıra mevcut ve gelecekteki potansiyeli değerlendirir.

Bir SWOT analizi, bir organizasyonun, girişimlerin veya endüstrisinin güçlü ve zayıf yönlerine gerçekçi ve veriye dayalı bir bakış açısıyla işleri kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. Kuruluşun, önceden tasarlanmış inançlardan veya gri alanlardan kaçınarak ve bunun yerine gerçek yaşam bağlamlarına odaklanarak analizi doğru tutması gerekir. Girişimciler bunu mutlaka bir reçete olarak değil, bir rehber olarak kullanmalıdır.

SaaS

Hizmet olarak yazılım veya SaaS (Software as a Service) uygulamaları, internet üzerinden hizmet olarak sunmanın bir yoludur. Yazılımı kurmak ve bakımını yapmak yerine, sadece internet üzerinden erişerek kendinizi karmaşık yazılım ve donanım yönetiminden kurtarırsınız. SaaS uygulamalarına bazen web tabanlı yazılım, isteğe bağlı yazılım veya barındırılan yazılım da denir. SaaS uygulamaları bir SaaS sağlayıcısının sunucularında çalışır. Sağlayıcı, güvenlik, kullanılabilirlik ve performans dahil olmak üzere uygulamaya erişimi yönetir.

Asansör Konuşması

Asansör konuşması; girişimciler için kendini tanıtmanın, işiyle ilgili en can alıcı kısımları ve bir veya iki önemli noktayı anlatmanın ve biriyle bağlantı kurmanın yaklaşık 30 saniye gibi kısa bir sürede yapılması gereken bir yoludur. Asansör konuşmaları, olası iş veya ağ bağlantılarıyla tanışabileceğiniz bir etkinlikte olduğunuz her zaman aklınızda bulunması gereklidir. Bir girişimcinin karşısına fırsatın ne zaman çıkacağı hiç belli olmaz.

Kitle Fonlaması

girişimciler

Kitle fonlaması, girişimciler tarafından yeni bir iş girişimini finanse etmek için çok sayıda kişiden küçük miktarlarda sermayenin kullanılmasıdır. Kitle fonlaması, yatırımcıları ve girişimcileri bir araya getirmek için sosyal medya ve kitle fonlaması web siteleri aracılığıyla geniş insan ağlarının kolay erişilebilirliğini kullanır ve yatırımcı havuzunu genişleterek girişimciliği artırma potansiyeline sahiptir. Kitle fonlaması, yatırımcıların yüzlerce proje arasından seçim yapmalarına ve 10 dolara kadar yatırım yapmalarına olanak tanır. Kitle fonlaması siteleri, toplanan fonların bir yüzdesinden gelir elde eder. Kickstarter, Fongogo ve GoFundMe en popüler kitle fonlaması platformları arasındadır.

Şirket Değerlemesi

Değerleme, bir şirketin mevcut veya öngörülen değerini belirlemenin analitik sürecidir. Değerleme yapmak için kullanılan birçok teknik vardır. Bir şirkete değer veren bir analist, diğer ölçütlerin yanı sıra işletmenin yönetimine, sermaye yapısının bileşimine, gelecekteki kazanç beklentisine ve varlıklarının piyasa değerine bakar.

Sermaye varlığı fiyatlandırma modeli (CAPM) veya temettü indirimi modeli (DDM) gibi başka yöntemler de kullanılabilse de, değerlemede genellikle temel analiz kullanılır. Değerleme, bir varlığın veya bir firmanın gerçeğe uygun değerini belirlemeye yönelik nicel bir süreçtir. Genel olarak, bir şirket kendi başına mutlak olarak veya diğer benzer şirketler veya varlıklarla karşılaştırıldığında nispi olarak değerlenebilir. Değerlemeler, ekonomik olaylardan hızla etkilenebilir.

Girişimciler ile Yatırımcıların Buluşma Noktası: Startup Borsa

Siz de girişiminiz için uygun yatırımcı profili ile eşleşmek istiyorsanız, Startup Borsa’daki yatırımcı profillerini inceleyebilir, yatırımcılara erişebilir ve bu sayede girişiminizi ileriye taşıyabilirsiniz. Startup Borsa’ya finansal raporlarınızı ve KPI’larınızı yükleyebilir, yatırımcının bu dokümanları inceleyerek girişiminiz hakkında ön bilgi edinmesini sağlayabilirsiniz. Startup Borsa’nın tüm avantajlarından yararlanmak için buradan kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Startup Borsa

Startup Borsa girişimci ve yatırımcıları dijital bir platformda buluşturarak şeffaf ve güvenilir yatırım ilişkilerinin oluşmasını sağlar, bu ilişkileri ortaklık ve çıkışa kadar taşır.