Skip to main content

Yapay zeka startupları son 3 yılda yatırımcılar tarafından göz kamaştıran bir ilgi görüyor. Sundukları özellikleriyle iştahımızı kabartıp gelecek için heyecanlanmamızı sağlayan bu girişimler algoritmik çözümler üreterek yaşamı oldukça kolaylaştırıyor. Bu yazımızda yapay zeka alana yatırım yapmadan önce dikkat edilmesi gereken unsurlardan bahsettik.

Yapay Zeka Nedir?

İngilizce ismi ‘Artificial Intelligence’ (AI) olan yapay zeka, en basit tabiriyle verilen girdileri yerine getirebilmek için insan zekasını taklit eden ve topladığı bilgilere göre kademeli olarak kendini iyileştirebilen sistemlerdir. Bu sistemler alanına özel algoritmalar sayesinde bilgileri öğrenebilir, güçlendirilmiş düşünce ve veri analizi yeteneği kazanabilir. 

Yapay Zeka Alanında Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

yapay zeka

Günümüzü anlayıp geleceği yakalamak isteyen her startupın yakın merceğinde olan AI’nın kullanımı gün geçtikçe artıyor. Dolayısıyla bu alandaki girişimlere yatırım yapmayı düşünen kişi sayısı ise çoğalıyor. Peki, bu alana yatırım yapmadan önce nelere dikkat edilmeli?

1) Literatüre Hakim Olun

AI alanına ait lügatlara hakim olmanız, işleri daha iyi anlamanızı ve yeri geldiğinde girişimi yönlendirmenize yardımcı olacaktır. Ekosistemi tanımak ve girişimi o alanda doğru konumlandırmak bir yatırımcı için oldukça önemlidir. Bu sayede girişimin geleceğini ve yatırım turlarındaki durumunu ön görebilirsiniz. Yatırım yapacağınız girişimin hangi problemi ele aldığını ve nasıl çözüm ürettiğini iyi anlamalısınız. Bu noktada hem yerel hem global etkinlikleri takip etmeli, gelişmelerden haberdar olmalısınız. 

2) Girişim Hakkında Bilgi Sahibi Olun

yapay zeka

AI girişimleri özellikle otonom sürüş ve ses tanıma teknolojilerini, müşteri ilişkileri yönetimini, içerik önerilerini, akıllı asistanları ve yatırım teknolojilerini yakın merceğe alır.  Bu alanlarda bir girişime yatırım yapacaksanız bu girişimin geleceğin sorunlarını anlayıp anlamadığına, yenilikçi çözümler üretip üretmediğine bakılmalıdır. Girişimin gidişatının ne durumda olduğunu bilmek, bir yatırımcı olarak girişime hangi konularda destek olabileceğinizi görmenize yardımcı olur. İnandığınız startuplara network, mentörlük ve hatta teknoloji desteği sağlayabilirsiniz. Böylece girişimlerin hızla büyümesine katkı sağlayabilirsiniz.

3) Girişimin Rekabet Potansiyelini Araştırın

Her girişimde olduğu gibi yapay zeka girişimlerinde de rekabet çok önemlidir. Microsoft, Amazon, Facebook, IBM, Alphabet, Apple, Intel, Baidu ve Alibaba gibi büyük şirketler bu alana milyarlarca dolar yatırımlar yapmıştır. Pazardaki bu rakipler ‘Yatay AI’ yöntemi dediğimiz, Siri ve Alexa gibi birden fazla endüstride uygulanabilen ve vakaları aynı anda kullanabilen yapay zeka sistemleri geliştirmektedir. Dolayısıyla pazarı domine eden bu rakiplerin sektördeki söz hakları da geniştir.

Yatırım yapacağınız girişim, büyük ve güçlü şirketlerin rekabetinden kaçabilir. Doğrudan rekabet karşısında bile belirli bir alana odaklanan bir girişim, o belirli alandaki müşterilere daha iyi hitap eden bir ürün deneyimi tasarlayarak rekabet avantajı yaratabilir. Bu da pazarda kendi kulvarında söz sahibi olmasını sağlar. Yatırım yapacağınız girişimin odağını öğrenerek rekabetteki yeri ile ilgili tahminlerde bulunabilirsiniz.

4) Girişimin Sunduğu Çözümleri İnceleyin

yapay zeka

Pandemiden sonra hızlanan otomasyon çözümlerinde en çok yapay zeka tabanlı teknolojiler kullanılıyor. Durum böyle olunca bazı girişimler sunduğu çözümlere ‘yapay zeka destekli’ diyerek yeni dünya pazarında kendine bir yer açmanın, lokaldeki ve globaldeki yatırımcıların dikkatini çekmenin peşine düştü. Kendilerini böyle tanıtan her girişim ise pratikte yapay zeka destekli olmayabiliyor. 

Yakın tarihli bir raporda, bu alandaki girişimlerin yaklaşık %40’ının pratikte yapay zeka kullanmadığı ortaya çıktı. Şirketlerin %26’sı yapay zekayı yalnızca sohbet robotları için kullanırken, diğer %21’i ise yalnızca siber saldırılara karşı korumayı sağlamak için kullanıyor. Bu sohbet robotları ve siber saldırı tespiti uygulamaları, makine öğrenimi ve kural tabanlı algoritmalarda temel bir etkiye sahip olsa da temel AI süreçleri veya çözümleri olarak adlandırılmıyor.

Yapay zeka teknolojisini bünyesinde barındırdığını söyleyen girişimcilere yatırım yapmadan önce onlardan örnek bir vaka talep edebilirsiniz. Böylece, yapay zekanın süreçte nasıl işlediğini ve nasıl görev aldığını inceleyebilirsiniz. Girişimin ardındaki ekibe bakarak yapay zeka tarafıyla kimin ilgilendiğini ve bu alandaki yetkinliğini de görebilirsiniz. Unutmayın! Gerçek bir AI, toplanan verilerden sürekli olarak öğrenecek ve zaman içinde gerekli öngörüleri sağlamak için kendini geliştirecektir. 

Yatırımcılara Ulaşmanın Kolay Yolu: Startup Borsa

Siz de son dönemlerin trendi yapay zeka tabanlı teknolojilere sahip girişimlere yatırım yapmak istiyor; ancak girişimlere nasıl ulaşacağınızı bilmiyorsanız, Startup Borsa’ya üye olarak girişimlere ulaşabilirsiniz. Yatırımcı olarak girişim havuzu içerisinde yer alan girişimlerin finansal raporlarına, ürün ve servis bilgilerine, ekip yapısına ulaşabilir; ilginizi çeken girişimlerden rapor talep ederek onları radarınızda tutabilirsiniz. Startup Borsa’nın avantajlarından yararlanmak için buradan üye olabilirsiniz.

Startup Borsa

Startup Borsa girişimci ve yatırımcıları dijital bir platformda buluşturarak şeffaf ve güvenilir yatırım ilişkilerinin oluşmasını sağlar, bu ilişkileri ortaklık ve çıkışa kadar taşır.