Skip to main content

Girişimlerin dijital sahnesinde bugün; sosyal medya uygulaması olan Mimix var!

Girişimin Genel Bilgileri

Girişimin Adı: Mimix
Kurucu Ortaklar: Murat Çelebi
Girişimin Aşaması: Early Stage
İş Modeli: B2B – B2C
Sektör Bilgisi: Eğlence
Konum: İstanbul

Mimix‘in hikayesi nedir?

Pandeminin başlamasıyla beraber okullar yüz yüze eğitime ara verdi. Ankara’dan ailemin yanına dönmek durumunda kaldım ben de. Bir anda “sosyal yaşamımız” kısıtlanınca, sosyal medyada daha fazla vakit geçirmeye başladım. TikTok’ta film karakterini taklit eden insanların içeriklerini görünce “neden o karakteri canlandırmasın?” dedim. O dönem ilk ortağım olan arkadaşıma fikirden bahsettim, sonra ürünü yazmaya başladık.

Rekabet söz konusu olduğunda Mimix‘i nasıl farklılaştırıyorsunuz?

Mevcut rakiplerimizin ürünlerinde kullanıcıdan alınan fotoğraflar face-swap için yeterli oluyor. Ancak içerik kalitesi gerçekçilikten hayli uzak. Kullanıcıdan istediği sahneyi seçmesini ve 15 saniye bandında karakteri canlandırmasını istiyoruz. Dolayısıyla face-swap yapabileceğimiz girdi daha fazla oluyor, bu da videodaki bozulmaları engelleyerek içerik kalitesini yükseltiyor. Diğer yandan içerikleri oluştururken kullanıcılar kendi yüz ifadeleri ve seslerini kullanabiliyor, bu da aslında rakiplerimizden ayrıldığımız esas nokta. Bu sayede sonsuz bir içerik döngüsünde eğlenebiliyorlar.

Başarılı bir şekilde ürünü pazara indirmenin yolları nelerdir?

Kullanıcının ne istediğine kulak vermek ve ürünü oraya yöneltebilmek çok önemli. Bizim gibi erken aşama girişimlerde ürün henüz pazara inmediği için durum biraz daha zorlu olabiliyor, ancak MVP’de bunun yanıtlarını almak mümkün. Prototip aşamasından itibaren ürünü kullanıcının konfor alanına yöneltmek gerekiyor. Rakiplerin neler yaptığı, değer önerileri ve kırılım noktalarını sürekli takipte kalmak; hedef pazarlara uygun biricik stratejiler planlamak ise zorunluluklardan birkaçı.

Hangi pazar ve coğrafyalarda yer alıyorsunuz ve açılmayı öngördüğünüz pazarlar nereler?

İlk hedef pazarımız Türkiye. Bunun birçok sebebi var ancak en önemlilerinden biri çabuk alışıyor olmamız. Alışkanlıklarımız çok çabuk değişiyor, kabullenme oranlarımız da hayli yüksek. Bu aslında birçok avantaj sağlayabileceği gibi birçok riski de beraberinde getiriyor. Bizi kullanma alışkanlıkları da çabuk değişebilir günün sonunda, ancak doğru stratejiyi belirlediğimize ve içerik kalitemize inanıyoruz. Pazar araştırmalarımız ve rakiplerimizin geçtikleri süreçleri incelediğimizde ise Amerika, Hindistan, Çin ve Doğu Avrupa pazarları ise rekabet stratejimizi doğrulayarak hızlı büyüyebileceğimiz başlıca bölgeler.

Mimix’i kullanan kullanıcı/müşterilerin kazanımını nasıl yapıyorsunuz?

Çok güçlü içerik havuzumuz ve etkili growth hacking yöntemlerimiz var. Bu bizi rakiplerimizden bir adım öne geçiren başlıca etken. Öncelikli olarak UI/UX tasarımlarında kullanıcıyla beraber geliştirilen mobil uygulamamızı organik büyüme kanallarımızdan kullanıcılarla buluşturmak istiyoruz. Agresif büyümek ve hızlı kullanıcı edinmek için para yakmamız gerekiyor ki kullanıcı edinmeye dayalı sosyal medya veya içerik girişimlerinde alışık olduğumuz senaryo. Burada önemli nokta burn rate’i dengeli yönetebilmek, pazarlama bütçesini sadece fazla kullanıcı edinmek için değil aynı zamanda kullanıcı içeride tutabilmek için de harcayabilmek. Her sosyal medya platformu için biricik büyüme stratejisi ve kanalı oluştururken ilk hedefimiz biraz önce bahsettiğim stratejiye bağlı kalmak.

Gelir kanallarınızı nasıl geliştiriyorsunuz?

Kullanıcıların eğlenceli içerikler üretmeleri ve eğlenmeleri başlıca hedefimiz. Bu sebeple kullanıcılarımıza Mimix’i ücretsiz sunuyoruz. Markalar içinse ürünlerinin tanıtımlarını yapabilecekleri eşi görülmemiş reklam modeli geliştiriyoruz. Brand Takeover, In-Feed Native Ads ve Marka Reklam Film’lerinde kullanıcıların içerik üretmesi gibi birçok reklam modelimiz bulunuyor. Reklam verenin metrik takibini sağlıklı yapmasına, reklam bütçesini maksimum verimlilikte kullanabilmesine ve en önemlisi kullanıcı dönüşümlerini direkt olarak ölçebilmesine imkan sağlayarak yeni nesil bir reklam alanı yaratıyoruz.

Ekibinizi şu an kaç kurucu ortak ve çalışandan oluşuyor? Bugün ve gelecekte hangi alanlarda, hangi yetenekleri, hangi yöntemle ekibe katmayı düşünüyorsunuz?  

Ekibimiz şu an 1 kurucu ortak, 4 tam zamanlı çalışan ve 5 yarı zamanlı çalışandan oluşuyor. Başladığımız günden itibaren “cv’nin değil motivasyonun gücüne inanıyoruz” mottosuyla yolumuza devam ediyoruz. Bu yolculukta her gün yeni şeyler öğreniyor ve birbirimize öğretiyoruz. Başta çok zorlanırız sanıyorduk ancak hızlı bir adaptasyon ve öğrenme süreci geçiriyoruz ekip olarak. Düzenli olarak ekibin bütünü ve ayrı ayrı departmanlar için SWOT analizi yapıyoruz, bu sayede eksikliklerimizin sürekli olarak farkına varıyoruz. Pazarlama, yapay zekâ, insan kaynakları ise ekibimizi destekleyeceğimiz başlıca alanlar.

Daha önce yatırım aldınız mı?

Henüz yatırım almadık.

Bir girişim yatırım almadan önce neleri hesaba katmalı? / Kendini nasıl hazırlamalı?

Müşteri ilişkileri, ürün geliştirme veya satış yapma gibi birçok alanda izlenilen stratejiyi uygulamak gerekiyor. Empati kurma. Sağlıklı ve gerçekçi bir yaklaşımla empati kurduğunuzda sonuçlar son derece tatmin edici oluyor aslında. Siz olsaydınız paranızı nasıl bir işe/şirkete/takıma yatırırdınız? Hangi çıktıları görmek isterdiniz? Beklentiniz ne olurdu? 

Ancak belirli konularda hazırlıklı olmak gerekiyor. Finansal tablolarınız, rekabet gücünüz, pazar durumunuz, potansiyel kullanıcı profiliniz, ürününüz vb. konularda net bir fikre sahip olmalısınız. Yaptığınız iş veya kullanıcınız hakkında en az potansiyel yatırımcınız kadar bilgi sahibi olmalı ve sorabilecekleri sorulara hazırlıklı olmalısınız. Öte yandan yatırım süreçlerinin en iyi ihtimalle 2-3 gibi sürelerde gerçekleşebileceğini hesaba katmalı ve erkenden görüşmelere başlamalısınız. 

Bulunduğunuz sektörün gelişimini ve büyümesini nasıl öngörüyorsunuz?

Günümüzde videolu içerik platformlarında her gün toplamda 2 milyardan fazla içerik üretiliyor. Yeni sosyal medya alanlarında ise yine hızla artan içerik sayısıyla beraber tüketim alışkanlıkları da değişiyor. İçerik kalitesine göre değişen içeride kalma oranları ise reklam verenleri yakından ilgilendiren başlıca konu. Hızla artan rekabet ve içerik üreticisi sayısıyla katlanarak büyüyen videolu içerik pazarının kalbinde yer alıyoruz.   İlk hedef pazarımız Türkiye’de yüz değiştirme uygulamaları ve araçları kullanan 3 milyondan fazla persona bulunuyor. Avrupa ve Doğu Asya bölgesinde 284 milyona ulaşan kullanıcı potansiyeli, rakiplerimizi kullanan ve film-dizi başlıklarında videolu içerik üretenler dahil globalde, 820 milyondan fazla potansiyel kullanıcı bulunuyor.

Planladığınız bir ‘’exit’’ stratejiniz var mı? Kendinizi nerede görmek istiyorsunuz?

Agresif büyüme hedeflerimize ulaşmak ve teknolojiye yön veren şirketlerden olmak önceliğimiz. Hızla büyüyen bir pazarda yeni ve inovatif ürünümüzle benzersiz bir kullanıcı deneyimi yaratarak yüksek değerlemelerde exit yapmak mümkün. Ancak öncelikle Avrupa, Doğu Asya ve Amerika pazarlarında hakim bir kullanıcı sayısına ulaşmak istiyoruz.

Girişimciliğe başladığınız ilk gündeki kendinize bir tavsiye verecek olsanız bu ne olurdu? 

Plan yap ve erteleme. Geçirdiğim -ve geçirmeye devam ettiğim- onca sıkıntılı süreçten sonra gördüm ki her adımı en ince detayına kadar planlamak gerekiyor. Karar vermenizdeki en önemli faktörün yaptığınız planlar olduğunu görmeye başlıyorsunuz. Tüm süreci baştan sona hesaplayamazsınız, ancak uzun bir yolda yürüyorsanız önünüzdeki beş adımı görebiliyorsunuzdur. Ekibinizden ürününüze, hedef pazarınızdan maliyetinize, hatta özel günlere kadar her şeyi bir plana dahil edin ve mümkünse “şimdi” yapın.

Girişimlere Erişim: Startup Borsa

Türkiye’nin önde gelen teknoloji girişimleri Startup Borsa’da girişim profili oluşturarak bilinirliğini arttırır. Girişimler, yatırımcılara erişebildiği gibi, yatırımcılar da diledikleri girişimlerden rapor talep edebilirler.

Startup Borsa

Startup Borsa girişimci ve yatırımcıları dijital bir platformda buluşturarak şeffaf ve güvenilir yatırım ilişkilerinin oluşmasını sağlar, bu ilişkileri ortaklık ve çıkışa kadar taşır.