Skip to main content

Girişimlerin dijital sahnesinde bugün; yaşam alanlarını dizayn eden Evlumba var!

Girişimin Genel Bilgileri

Girişimin Adı: Evlumba
Kurucu Ortaklar: Can Özdoğan, Gökhan Özfırat, Yaşar Yaşam Akın, Mustafa Yıldırım
Girişimin Aşaması: MVP
İş Modeli: B2C
Sektör Bilgisi: Mobilya, Beyaz Eşya, Elektrikli Ev Aletleri, Ev Tekstili ve Dekorasyon Sektörleri
Konum: İstanbul

Evlumba‘nın hikayesi nedir?

Evlumba proje fikri, kurucu ortaklarımızdan Can’ın evlilik hazırlıkları sürecinde yeni bir eve taşınırken bütçelerine uygun olarak evlerini dizayn etme ve eşyalarını satın alma sırasında yaşadığı zorluklardan yola çıkarak meydana geldi. Özellikle pandemi döneminde ev eşya sektörünün yeterince dijitalleşememesi bu anlamda kişiselleştirilmiş tasarımların online ortamda müşteriye sunulamaması ve AR desteğinin alışveriş deneyimine tam entegre edilmemesi, Evlumba’nın hedef müşteri kitlesini sadece evlenecek çiftler değil, aynı zamanda evini yenilemek isteyen veya ilham almak isteyen son müşteriler olarak belirlemesini sağladı. 

Rekabet söz konusu olduğunda Evlumba‘yı nasıl farklılaştırıyorsunuz?

Evlumba’nın kullanacağı teknolojiler sayesinde görsel ticareti oluşturması, konsept tasarımlardaki etiketleme fonksiyonu ve bu tasarımların kişiye özgü bir akışta listelenmesi muadillerinden ayırmaktadır. Evlumba, bulunacağı sektörde iş birliği içinde olduğu firmaların satışlarını destekleyecektir. Artırılmış gerçeklik kitinin Evlumba değer akışıyla birleşmesiyle oluşan Evlumba Sanal Mimari yapısı ürünlerin gerçek ölçüleriyle kişilerin yaşam alanlarında nasıl duracağına karar vermesi açısından kurgulanmıştır. Ayrıca profesyoneller modülü ile profesyoneller kendi çalışmalarını Evlumba içerisinde yer alan ürünlerin kendisiyle veya benzerleriyle etiketleyerek sunma bu sayede iş imkanı bulma ve etiketlenen üründen satış geldiği durumda ek gelir imkanı sağlanması amaçlanmaktadır. Muadillerin aksine tüm bu değer önerileri Evlumba’yı mimari platform haline getirmektedir.

Başarılı bir şekilde ürünü pazara indirmenin yolları nelerdir?

Evlumba, ürünü online’da doğrudan satan firmalarla iş birliği içinde olmayı hedeflemektedir. Bununla beraber  sektörde trafik anlamında ve kampanya anlamında giderek güçlenen  pazaryeri platformları mevcuttur. Evlumba pazaryerleriyle de iş birliği içinde olmak için ürün fiyat karşılaştırma hizmeti sunacaktır ve birlikte çalıştığı firmaların ürün fiyat karşılaştırmalarına kullanıcılar etiketlerden rahatlıkla ulaşabileceklerdir.

Organik trafiğin doğru ve hızlı oluşturulabilmesi için sosyal medya kanallarının ve performans pazarlama kısmının kuvvetli olması gerekmektedir. Evlumba bünyesine dahil ettiği mimar, iç mimar ve tasarımcılarla beraber EvlumbaTV sosyal medya kanalını oluşturmuştur ve temel amaç Evlumba değer önerilerinin doğru bir şekilde aktarmak, branding çalışmaları yapmak  ve birbirinden zengin içerikler oluşturup mikro influencer ve dijital içerik platformları yardımıyla marka erişimi ve ürün satış dönüşümünün sağlanması hedeflenmektedir.

Sektörde online satışı olmayan bir çok kobi mevcuttur, bu kobilerin dijital dönüşümlerini sağlayabilmek amacıyla Evlumba Express adıyla kendi websitelerini evlumba altyapısı ve domain uzantısıyla kurabilecekleri hızlı e-ticaret site çözümleri oluşturulacaktır.

Hangi pazar ve coğrafyalarda yer alıyorsunuz ve açılmayı öngördüğünüz pazarlar nereler?

Mobilya, ev tekstili ve dekorasyon sektörü dünya genelinde 200 milyar dolarlık bir pazar hacmine sahiptir. Bu sektör sadece Türkiye için 100 milyar TL hacmindedir. 100 milyar TL ‘nin online’daki payı 15 milyar TL ‘dir. Pandemi etkisi ile online payı hızla artmaktadır. Evlumba’nın ilk hedeflediği bu pazarda konumlanmak sonrasında da kişilere düşen mimar sayısının en fazla olduğu Japonya açılımı hedeflenmektedir.

Evlumba’yı kullanan kullanıcı/müşterilerin kazanımını nasıl yapıyorsunuz?

Evlumba henüz “ödeyen müşteri” aşamasına geçmedi ve oluşturulan prototip sitede ortaya koyulan vizyon ve online’da gerçekleştirilen etkinlikler sayesinde 100’e yakın mimar ve iç mimar platforma giriş yapıp üye oldu. Bu sayıyı website ve uygulama canlı geçişleriyle artırmak hedeflenmektedir. Ayrıca Evlumba TV bünyesiyle de lokalde ve globalde yapılacak içerik platformları anlaşmalarıyla hedef kitlesini daha da büyütmek amaçlanmaktadır.

Gelir kanallarınızı nasıl geliştiriyorsunuz?

Evlumba gelir modelinin temelini satış ortaklıklarından elde edilecek komisyon bedeli oluşturmaktadır. Satış ortaklıklarından gelecek bu gelirle beraber sürdürülebilir bir model için ürünü öne çıkartma gelirleri ve ürün etiketleme gelirleri de Evlumba’nın karlılık kalemlerinde tutulan stratejilerdir. 

Ürün etiketleme gelirleri: Web sitesinde bulunacak tasarımların satışa dönme olasılığına bağlı olarak etiketlere değerleme yapılacak olup bu değerli etiketlerde bulunmak isteyen satıcıların katlanacakları maliyettir. Buna göre satıcılar çok satılan ürünlerle kombin oluşturduğunda kendi ürünlerinin de satış ihtimali artacaktır.

Ürün öne çıkartma gelirleri: Tasarımlarda yer alacak ürünler halihazırda sitede yer alan arşivden alınacağı için satıcılar daha çok ürününün tasarımlarda yer almasını sağlamak amacıyla promote edebileceklerdir.

Ekibinizi şu an kaç kurucu ortak ve çalışandan oluşuyor? Bugün ve gelecekte hangi alanlarda, hangi yetenekleri, hangi yöntemle ekibe katmayı düşünüyorsunuz?  

Evlumba ekibinin 4 kurucu ortağı mevcuttur. Kurucu ortaklar sırasıyla Can Özdoğan  ürün yönetimi tarafında, Gökhan Özfırat operasyon ve pazarlama tarafında, Yaşar Yaşam Akın mimari yönerim tarafında, Mustafa Yıldırım is IT konularında tecrübeli olup Evlumba ekibi bu 4 ana yetkinlikte büyütülmesi hedeflenmektedir. Özellikle mimari tarafta yapılan webinar lar ve linkedin canlı yayınları sayesinde mimar başvuruları alınmakta ve yetkinliklerine göre değerlindirilip geri bildirimler sayesinde fikir sürekli olarak geliştirilmektedir.

Daha önce yatırım aldınız mı?

Evlumba henüz yatırım almamakla birlikte, yatırım arayışında olan bir startup’dır.

Bulunduğunuz sektörün gelişimini ve büyümesini nasıl öngörüyorsunuz?

Evlumba’nın bulunduğu sektör dijitalleşmeye çok açık ve güçlü bir üretim altyapısına sahiptir. Sektörün pandemi ile beraber online’daki kası daha da gelişeceğini öngörmekteyiz. Ayrıca sektörün lojistik kabiliyeti, ürün bulunurluğu ve ödeme yöntemleri konusunda da gelişebilecek potansiyel noktaları bulunmaktadır. 

Planladığınız bir ‘’exit’’ stratejiniz var mı? Kendinizi nerede görmek istiyorsunuz?

Evlumba olarak kısa vadede planımız profesyoneller modülü sayesinde mimar ekosistemini geliştirmek ve Türkiye’de 16 milyon aktif kullanıcıya ulaşabilmektir. Orta vadede ise edinilen tasarım, data ve teknoloji tecrübeleriyle yurtdışındaki potansiyel noktaları keşfedip açılım yapabilmektir.

Girişimciliğe başladığınız ilk gündeki kendinize bir tavsiye verecek olsanız bu ne olurdu? 

Ekip kurulumu girişim tecrübelerinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Teknik altyapı ve maddi imkanlar ekibin projeye ve birbirine bağlanma motivasyonunun önüne geçememektedir. Önemli olan projeyi olgunlaştırıken ve ölçeklendirirken ekiple beraber uyumlu ve enerjik bi şekilde hareket edilmesidir.

Girişimlere Erişim: Startup Borsa

Türkiye’nin önde gelen teknoloji girişimleri Startup Borsa’da girişim profili oluşturarak bilinirliğini arttırır. Girişimler, yatırımcılara erişebildiği gibi, yatırımcılar da diledikleri girişimlerden rapor talep edebilirler.

Startup Borsa

Startup Borsa girişimci ve yatırımcıları dijital bir platformda buluşturarak şeffaf ve güvenilir yatırım ilişkilerinin oluşmasını sağlar, bu ilişkileri ortaklık ve çıkışa kadar taşır.