Skip to main content

Girişimlerin dijital sahnesinde bugün; oyun almadan önce fiyatları kıyaslayan Yükle var!

Girişimin Genel Bilgileri

Girişimin Adı: Yükle
Kurucu Ortaklar: Halid Samur
Girişimin Aşaması: Tohum Büyüme
İş Modeli: Konum Tabanlı Hizmete Dayalı Lojistik Asistan
Sektör Bilgisi: Lojistik
Konum: İstanbul/Tuzla

Yükle Ekibi

Yükle‘nin hikayesi nedir?

Yükle, tüm kariyerini Çin merkezli teknoloji firmaları ile biçimlendirmiş dünya ihtiyaçlarına yakından hakim olan Halid Samur tarafından kurulmuştur. Değişen dünya ekosisteminin olmazsa olmaz en büyük ihtiyaçlarından birisi lojistiktir. Lojistik ihtiyaçlarının, en verimli ve optimal kullanılması için yapay zeka tabanlı günümüz teknolojilerini içinde barındıran bir yapılanma ihtiyacı doğdu. İşte, Yükle’nin hikayesi burada başladı. Hizmet esaslı talebe dayalı kurulan Yükle, istediğin yer ve zamanda yükünü en uygun koşul ve zamanda uygun hedefe bırakmak için donatılmıştır.

Rekabet söz konusu olduğunda Yükle’yi nasıl farklılaştırıyorsunuz? 

Yükle’nin ana pazarı spot yük ve e-ticaret yük pazarını kapsıyor. Yükle, parsiyel yük ve diğer yükleme seçenekleri de dahil, 9 farklı araç segmentinde hizmet veriyor. Farklı olduğumuz kısım yapay zeka dinamizmi ve bu dinamizmi yaratırken hiçbir dış kaynağa ihtiyaç duymadan kendimiz tasarlıyor olmamız. Çok hızlı projelendirmeler ile farklı çözümleri ve entegrasyon alternatiflerini kendi içimizde barındırıyoruz. Aynı zamanda faaliyet alanlarımızın esnek olması, en işlek yer veya en yoğun yerde aynı hizmeti verebiliyor olmamızı da beraberinde getiriyor. Bununla beraber en önemli farkımız geleneksel lojistik yaklaşımından sıyrılıp inovatif çözümler ile sektöre farklı bir soluk getirmiş olmamızdır.

Başarılı bir şekilde ürünü pazara indirmenin yolları nelerdir?

Sistem ne kadar yalın inşa edilirse o kadar anlaşılır olur. Yükle her zaman yalın sistem anlayışını benimsiyor. İsmiyle bile fark yaratacak bir sistem dizayn etmelisiniz. Aslında bizim de tam olarak istediğimiz olay bu. Farklı olup güçlü yanlarımızı ortaya koymak. Stratejik planlarımızı her zaman en güçlü olduğumuz alanlara göre dizayn edip en zayıf olduğumuz alanları da sürekli geliştirmeye yönelik çalışıyoruz. Pazara en başarılı giriş, çağımız trendlerini yakalamaktan geçiyor. E-ticaret ve bireysel spot yükte saatlik ve günlük teslimatlar ile ulaşılabilir hizmet kalitesini yakalamak, bu doğrultuda büyümek, gelişmek ve geliştirmek istiyoruz.

Hangi pazar ve coğrafyalarda yer alıyorsunuz ve açılmayı öngördüğünüz pazarlar nereler?

Yükle’nin ana pazarı spot yük ve e-ticaret pazarından oluşuyor. Bu pazarlar günlük teslimatlar ve hızlı sirkülasyonları içerir. Yükle bunun yanında endüstriyel yük pazarında, şehirler arası yük taşımacılığı, intermodal ve multimodal taşıma tiplerinde de hizmet verebilecek bir yapıya sahiptir. Bunun yanında iş makinaları ve diğer ağır taşıtları içeren bir ağ ile inşaat, kimya, tekstil gibi dev sektörlere hizmet vermek istiyoruz. Yükle, hedef bölgesi öncelikli olarak Türkiye’yi baz almaktadır. Şuan için 7 ilde aktif faaliyet göstermekteyiz. Yaklaşık 3 yıl içinde hedefimiz 81 ilde faaliyet göstermektir. Bunun yanında ilk 3 yıl içinde, Avrupa şubemizi Hollanda merkezli açıp araç kayıtlarını o bölgede hizmete açmayı planlıyoruz. 5. yıl sonunda Çin ile başlayan Azerbaycan ile devam eden Uzak Doğu ve Orta Doğu Asya bölgelerini hizmete açmayı da beraberinde planlıyoruz.

Yükle‘yi kullanan kullanıcı/müşterilerin kazanımını nasıl yapıyorsunuz?

Bunun için pazarlama ve reklam çalışmaları planlıyoruz. Aslında en çok bütçe ayırmayı planladığımız kısım burası. Sebebi hem hizmet alanları hem de hizmet verenleri aynı çatı altında toplamak için ciddi bir tanıtım gerekiyor. Bu tanıtım sonrasında ise çok büyük bir bağlayıcılık gereklidir. Bu bağlayıcılığı sistemimiz içerisinde yer alan üçüncül hizmetlerden sağlıyoruz. Hizmet alanlar için puanlar, kampanyalar ve fayda modelleri ile bunu sağlarken, hizmet verenlerde ise araç için uygun yakıt anlaşmaları, araç bakım ve onarım hizmetleri gibi bağlayıcılık modelleri sunuyoruz.

Gelir kanallarınızı nasıl geliştiriyorsunuz?

Kanallarımızın geliştirilmesi konusunda en büyük avantajımız, yapay zeka tabanlı bir uygulama olmamızdan geçiyor. Çünkü sistem sürekli öğrenme ve kendini geliştirme üzerine dizayn edilmiştir. Sistem öğrendikleriyle güncel kalıyor ve zamanla hiç müdahale gerektirmeden kendi kendini geliştirecek seviyeye ulaşacaktır.

Ekibinizi şu an kaç kurucu ortak ve çalışandan oluşuyor? Bugün ve gelecekte hangi alanlarda, hangi yetenekleri, hangi yöntemle ekibe katmayı düşünüyorsunuz?  

Şu an ekibimizde 2 kurucu ortak mevcut. Ekibimiz toplamda 11 kişiden oluşuyor. İleriki süreçlerde şu alanlarda sırasıyla ekibi büyütmek istiyoruz;
-Saha ve operasyon
-Müşteri ilişkileri ve satış operasyonları
-Depo yönetimi ve organizasyonu
-İnsan kaynakları
Bu alanlarda sektörde yer edinmiş kişileri ekibe dahil etmek ve beraber projemizi daha ileri noktalara taşımak istiyoruz.

Daha önce yatırım aldınız mı?

Daha önce yatırım almadık. Yükle, $1M-1,5M arası finansal bütçesini kendisi oluşturmuş ve özkaynaklarından sağlamıştır.

Bir girişim yatırım almadan önce neleri hesaba katmalı?

Öncelikle Yükle’nin burada en büyük avantajı reel bir varlık yapısına sahip olmasıdır. Yani aslında Yükle yatırımcı değil, iş ortağı aramaktadır. Yükle ekosistemi yüksek karlılık ve nakit akış pozisyonu ile yatırım için cazip konumdadır. 2 yıllık ar-ge projelendirilmesinde hiçbir dış kaynağa ihtiyaç duymadan proje geliştirilmiş ve dizayn edilmiştir. İş modeli gereği bizi nelerin ön plana çıkardığının yatırımcıya iyi aktarılması gerekiyor. Yüksek karlılık yapısı ve sektördeki ihtiyaçlar ile model tamamlanmalıdır. Yatırımdan gelecek paranın nasıl değerlendirileceği de çok iyi aktarılmalıdır. Yatırımcı bir sonraki hamlesini net bir şekilde görmeli ve analiz edebilmelidir.

Bulunduğunuz sektörün gelişimini ve büyümesini nasıl öngörüyorsunuz?

Türkiye konum olarak bir lojistik üssü özelliği taşıyor. Onun yanında sürekli gelişen bir yapı beraberinde bir altyapı ihtiyacını ve teknoloji desteğini beraberinde getiriyor. Burada mütevazı olmayan büyümeler görülüyor ve görülecektir. Türkiye’de sadece spot yük ve e-ticaret hacmi yaklaşık yıllık 7 milyar civarındadır. Bu rakamın 2025 yılına kadar 16-18 milyar yük civarına çıkması bekleniyor.

Planladığınız bir ‘’exit’’ stratejiniz var mı? Kendinizi nerede görmek istiyorsunuz?

Çıkış noktamız karlı olduğumuz bölgelerde hacmimizi arttırmak ve agresif olmaktan geçiyor. Buradan elde ettiğimiz güç ile yenilikçi projelerimizi tanıtmak ve onları büyütmek istiyoruz. Türkiye özelinde bireysel yük taşıma ve parsiyel yükte marka değeri, akla ilk gelen hizmet üretenler arasında yer almak istiyoruz. Hızlı hizmet ve saatlik teslimatlar ile müşteri hizmet ağımızı genişletmek istiyoruz.

Girişimciliğe başladığınız ilk gündeki kendinize bir tavsiye verecek olsanız bu ne olurdu? 

Genelde fikri kapatmak yerine bağlantıları genişletmek fikir birliğinde bulunmak her zaman daha yararlıdır. Girişim fikri çok önemli bir sır olsa bile bu fikri kendime saklamak uzun vadede hiçbir şey kazandırmıyor. Fikirden çok daha önemli olan şey fikri nasıl hayata geçirdiğin, nasıl uyguladığındır. Fikrinin ne olduğu çok önemli değil, hatta bu yatırımcılar için de çoğu zaman önemli olmayabiliyor. Genelde fikri kapatmak yerine bağlantıları genişletmek fikir birliğinde bulunmak her zaman daha yararlıdır.

Girişimlere Erişim: Startup Borsa

Türkiye’nin önde gelen teknoloji girişimleri Startup Borsa’da girişim profili oluşturarak bilinirliğini arttırır. Girişimler, yatırımcılara erişebildiği gibi, yatırımcılar da diledikleri girişimlerden rapor talep edebilirler.

Startup Borsa

Startup Borsa girişimci ve yatırımcıları dijital bir platformda buluşturarak şeffaf ve güvenilir yatırım ilişkilerinin oluşmasını sağlar, bu ilişkileri ortaklık ve çıkışa kadar taşır.