Skip to main content

Girişimlerin dijital sahnesinde bugün, medikal uzmanlar ile kullanıcıları buluşturan bir mobil uygulama olan VideoKlinik var!

Girişimin Genel Bilgileri

Girişimin Adı: VideoKlinik
Kurucu Ortaklar: Çağlar Çakar, Fatih Çiftci
Girişimin Aşaması: Büyüme
İş Modeli: Online doktor randevu satışı, hastanelere görüntülü doktor görüşme altyapı satışı
Sektör Bilgisi: TeleTıp
Konum: Bodrum, Muğla

VideoKlinik‘in hikayesi nedir?

Şirketimiz Dijital Garaj, 2012 yılında kuruldu. Tamamen mobil uygulama geliştirme odaklı olarak başladığımız yolda, 2014 yılında Acıbadem Hastanesinin mobil projelerini geliştirerek sağlık sektörüne girmiş olduk. Sonrasında 2015 yılından itibaren de Amerikan Hastanesi ile çalışmaya başladık. Amerikan hastanesinin ve Koç Üniversitesi Hastanesinin hasta uygulaması Koç Healthcare ve doktor uygulaması Koç Healthcare MD’nin yanı sıra hemşireler, depo çalışanları, envanter sayımı yapan çalışanlar, fizik tedavi departmanı gibi tüm iç süreçlerini mobil uygulamalar ile işler hale getirerek dijitalleşmelerinde büyük bir rol aldık. 2019 yılında Medical Park hasta mobil uygulamasını yeniledik. Bu projelerden ve Türkiyenin en büyük hastaneleri ile yakın çalışmamızdan elde ettiğimiz bilgi birikimi ve tecrübeler ile 2019 ağustos ayında VideoKlinik projesini geliştirmeye başladık. 2020 yılında pandeminin başlamasıyla projeyi Medical Park ile entegre ederek canlıya çıktık. Hemen ardından Medipol, Anadolu Hastaneleri, Avrasya hastanesi, Ethica gibi bir çok hastane ile entegre olduk. 

Rekabet söz konusu olduğunda VideoKlinik‘i nasıl farklılaştırıyorsunuz? 

VideoKlinik’in rakiplerine göre en büyük avantajları, hastane yazılımları ile entegre olmamız; çok dinamik ve sağlık sektöründe deneyimli bir yazılım ekibine sahip olmamız; ve ofisimizi Bodrum’a taşımış olmamız 🙂

Başarılı bir şekilde ürünü pazara indirmenin yolları nelerdir?

Bir ürünü hayata geçirmedeki en kritik konu, gerçekten bir problemi çözüyor olmasıdır. Bir problemi çözdüğünüz zaman, o problemi yaşayan kişiler, siz ürününüzün reklamını yeteri kadar yapmıyor olsanız bile sizi bulur ve kullanılar.

Hangi pazar ve coğrafyalarda yer alıyorsunuz ve açılmayı öngördüğünüz pazarlar nereler?

Henüz sadece Türkiyede yer alıyoruz ancak 10’dan fazla ülkeden kullanıcılarımız var. Medipol ve Mastercard ile yaptığımız işbirliği sayesinde, Azerbeycan ve Gürcistandan gelen kullanıcılara indirim sağlıyoruz. Ayrıca görüşmelere tercüman eklenebildiği için yabancı hastalar ile de doktorlarımızı görüştürebiliyoruz. Öncelikli hedefimiz Türkiye’de lider konuma gelmek.

Video Klinik’i kullanan kullanıcı/müşterileri kazanımını nasıl yapıyorsunuz?

VideoKlinik’i Türkiyenin en büyük hastanelerinin aktif olarak kullanıyor olması hem VideoKlinik markasının duyulmasını hem de müşteri kazanmamıza olanak sağlıyor. Hastaneler haricinde kullanıcı kazanımı çalışmalarına ise, yeni ekleyeceğimiz özelliklerle birlikte önümüzdeki aydan itibaren başlayacağız. 

Gelir kanallarınızı nasıl geliştiriyorsunuz?

VideoKlinik’in iki farklı gelir modeli var. B2B tarafta hastanelerden aldığımız komisyon ve görüşme adedi başına elde ettiğimiz gelir. Hastaneler dışında yapılan doktor görüşmelerinde ise (B2C) tarafta ise randevulardan aldığımız hizmet bedeli gelir modelimiz. 

Ekibinizi şu an kaç kurucu ortak ve çalışandan oluşuyor?

Ekibimiz şu an 10 kişi, 2 kurucu ortak ve 8 çalışan. Ekibimize yeni takım arkadaşları katma konusunda ben bizzat rol alıyorum. Sebebi ise takım kimyasının bozulmayacağı, uzun yıllar birlikte çalışacağımız ve kendini geliştirmeyi seven arkadaşları seçme isteğim. Tecrübe bizim için en son bakılan kriter. Genellikle yeni mezun veya tecrübesi az olan yazılımcıları tercih ediyoruz. Hatta öğrenciyken çalışmak isteyen ekip arkadaşlarımız bile oluyor. Kendini temel düzeyde geliştirmiş olması en önemli kriterimiz. Bu şekilde yetiştirdiğimiz ama bizi bırakıp giden vefasız ekip arkadaşlarımıza da buradan bir göz kırpmış olalım.  

Daha önce yatırım aldınız mı?

2012 yılında e-tohum’a seçildiğimiz girişimimiz Foodback ve 2017 yılında da Startup Istanbul‘a seçildiğimiz girişimlerimizde bir kaç kez yatırımcılar ile masaya oturduk ancak finalize olan bir yatırım turumuz henüz olmadı.

Bir girişim yatırım almadan önce neleri hesaba katmalı?

Öncelikle girişimcinin amacı yatırım almak değil, girişimi ile bir değer yaratmak ve bir sorunu çözüyor olmak olmalı. Özellikle angel veya tohum yatırımlarda, yatırımıcının sizle aynı vizyonda olması, girişiminizi sadece ekonomik olarak değil, tecrübeleri, ufak dokunuşları ve networkü ile de yukarıya çıkartabileceğine inandığınız yatırımcılar ile masaya oturulması gerekli. Ayrıca girişimci alacağı yatırımı ne şekilde harcayacağını iyi hesaplamalı ve yatırımcıya bunu gösterebilmeli.

Bulunduğunuz sektörün gelişimini ve büyümesini nasıl öngörüyorsunuz?

Telehealth sektörü, Amerika, İngiltere ve Hindistan başta olmak üzere hızla büyüyen bir sektör. Sağlık sigortaları ve hastaneler tüm dünyada gelişen bu düzene göre kendilerini hazırlamaya başladılar. Ülkemizde de özellikle Medical Park’ın “evde sağlık” alanında çok büyük atılımları mevcut. Evde sağlık ve Telehealth birbirini tamamlayan ve neredeyse hastaneye gitme ihtiyacını minimuma indiren bir çözüm. Önümüzdeki yıllarda bu iki alanın da çok büyüyeceği ve kullanım oranlarının artacağı bir gerçek.

Planladığınız bir ‘’exit’’ stratejiniz var mı? Kendinizi nerede görmek istiyorsunuz?

Daha çok yolun başındayız ve gitmek istediğimiz çok yolumuz var. Ama tabi ki her girişimcinin hedefi bir gün exit etmektir. Şu an için Türkiyede TeleHealth alanında liderliği sağlamayı ve toplum genelinde kullanılan bir uygulama olmayı hedefliyoruz.

Girişimciliğe başladığınız ilk gündeki kendinize bir tavsiye verecek olsanız bu ne olurdu?

Kendime vereceğim ilk tavsiye, ajanslaşmaktan olabildiğince kaçınmak olurdu. Dijital Garaj’ın iş modeli uzunca bir süre sipariş edilen yazılımları geliştirmek oldu. Ancak bu iş modeli, kısa vadede sizi mutlu etse de uzun vadede aslında hiç ilerlememenize sebep oluyor. Bu süreçte yan iş olarak geliştirdiğimiz ürünler ve girişimler olsa da, tüm odağınızı vermediğiniz sürece o girişimleri büyütme şansınız pek yok. Mümkünse tüm girişimcilerin bir soruna odaklanıp, onu çözen bir ürün geliştirmelerini ve tüm enerjilerini bu ürünü satmaya odaklanmalarını tavsiye ederim. 

Girişimlere Erişim: Startup Borsa

Türkiye’nin önde gelen teknoloji girişimleri Startup Borsa’da girişim profili oluşturarak bilinirliğini arttırır. Girişimler, yatırımcılara erişebildiği gibi, yatırımcılar da diledikleri girişimlerden rapor talep edebilirler.

Startup Borsa

Startup Borsa girişimci ve yatırımcıları dijital bir platformda buluşturarak şeffaf ve güvenilir yatırım ilişkilerinin oluşmasını sağlar, bu ilişkileri ortaklık ve çıkışa kadar taşır.