Yatırım görüşmelerine genel bir önyargıyla yaklaşıp çok geriliyor olabilirsiniz. Oysa gerekenleri yaptığınızda gözünüzde büyüttüğünüz kadar gerilecek bir şey olmadığını kendiniz de göreceksiniz. Bir yatırımcı görüşmesi öncesi yapılması gerekenler olduğu gibi yapılmaması gerekenler de vardır. Peki, yatırımcı görüşmelerinde hangi hataları yapmamalısınız?
1) Araştırmadan Görüşmeye Gitmek
Görüşmenizin ne içerdiğini veya görüştüğünüz kişinin ne yaptığını araştırmadan bir yatırım görüşmesine gitmek yapılan en büyük ve en yaygın hatadır. Sadece yüzeysel değil, kapsamlı olarak bir araştırma yapmak faydanıza olacaktır. Araştırmanız esnasında görüşme yapacağınız kurum veya kişi hakkında daha özel bilgilere de erişebilir ve bu sayede görüşme sırasında bunlara referans verebilirsiniz. Bu karşı tarafa sizin işinizi ciddiye aldığınızı ve emek verdiğinizi gösterir. Ayrıca yatırımcı gözünde iyi bir imaj çizmenizi de sağlar.
2) İyi Dileklerde Bulunmamak
Yatırımcı görüşmelerinden sonra iyi dileklerde bulunmak ve içten bir teşekkür etmek çok iyi bir izlenim vereceği gibi, hiçbir iyi dilekte bulunmamak da kötü bir hava yaratacaktır. Mümkünse görüşmenizden sonra kısa bir teşekkür notu göndermek, en samimi duygularınızla çok şey öğrendiğinizi ve pozisyon için heyecanlı olduğunuzu söylemeniz ilginizin içtenliğini gözler önüne serer. Üstelik yatırım ne kadar maddi bir süreç ve mantıkla yürütülen bir aşama gibi dursa da yatırımcılar hissiyat anlamında da pozitif etki yaratan girişimlere yatırım yapmaya daha yatkındırlar.
3) Kör Noktalarınızı Bilmemek
Rakiplerinizin yanı sıra kendi güçlü ve zayıf yönlerinizi bilmeli ve onları nasıl yeneceğinize dair bir eylem planı oluşturmalısınız. Bu tarz sorular yatırımcı görüşmeleri açısından önemlidir. Bu tür bir soru geldiğinde bilmediğiniz halde kendi lehinize konuşmak çok amatör durur ve direkt ofsayta düşmenize neden olur. Bu nedenle bilmediğiniz sorulara karşı açık olmalısınız ve lafı dolandırmadan söylemelisiniz. Bu hem de kendinizi çok iyi tanıdığınızı hem de hayal dünyasında yaşamadığınızı gösterir.
4) Ürününüzü Test Etmemek
Yatırımcı görüşmelerinde yapabileceğiniz bir diğer hata ise yeterince müşteriyle görüşüp onların fikrini ve sorularını almadan, yani prova yapmadan yatırımcı görüşmesine gitmektir. Yatırımcı ilk başta müşteri gözüyle girişiminizi dinler, sorular sorar ve müşteri kimliğiyle ikna olduktan sonra yatırımcı gözlüğünü takar. Yeterince çok müşteri görüşmesi yapmamak demek yatırımcının potansiyel sorularına cevap vermemek demektir. Üstelik müşteri görüşmelerinde çok güzel geri bildirimler alabilirsiniz. Bu da girişiminizi güncellemenize ve en iyi halini bulmanıza yarar. Yatırımcıyla görüşmeden önce bu tarz filtrelerden geçmeniz sizin profesyonelliğinize de yansayacaktır.
5) Özgün Olmamak
Sahicilik ve otantiklik yatırımcılar için çok önemlidir. Vakit ve nakit olarak yatırım yaptığı kişinin hem kendisinin hem de fikrinin özgün olmasını isterler. ‘Profesyonel benliğiniz’ içinde kendinize ait fikirleriniz, istekleriniz ve tavrınız olması karşıdan daha iyi görünecektir. Daha önce yatırım almış, risksiz birini taklit ederek yatırım alabileceğinizi zannediyorsanız maalesef yanılıyorsunuz. Yatırımcılar da yatırım portföylerinin çeşitli olmasını isterler, en basitinden bunu düşünerek özgün olabilirsiniz.
Yatırımcılarla Girişimcilerin Buluşma Noktası: Startup Borsa
Yatırımcı görüşmelerinde yapılmaması gerekenleri en ince ayrıntısına kadar öğrendiniz, şimdi sırada gerçek bir yatırımcıyla görüşmek var! Startup Borsa olarak yatırımcıları ve girişimcileri dijital bir platformda bir araya getiriyoruz. Startup Borsa ile yatırımcılara kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Startup Borsa’ya üye olduktan sonra girişiminizin profilini oluşturabilir ve yatırımcıların inceleyebileceği girişim havuzunda listelenerek yerinizi alabilirsiniz. Siz de girişimci olarak Startup Borsa’nın avantajlarından yararlanmak için buradan üye olabilirsiniz.