Skip to main content

Teknoloji Şirketi Nedir ve Türkiye’de Bu Şirketler Ne Durumdadır? 

Türkiye hem iş gücü, hem de kaynak bakımından ciddi bir potansiyele sahip. Fakat kimi zaman yerli teknoloji şirketlerinin küreselde rekabet edemediği durumlar ve büyüme süreçlerinde sıkıntılar ile karşılaşıyoruz. Teknoloji alanında boy gösteren dünya devlerinin neden arkasında genelde yabancı imzalar görüyoruz? Türkiye’de bir teknoloji şirketi olmak veya bu sektörde faaliyet gösteren bir girişim olmak daha mı zor? 

Teknoloji Şirketi nedir?

Öncelikle teknoloji şirketleri hakkında bildiğimiz tanımları bir gözden geçirelim. Teknoloji hayatımızın her geçen gün daha büyük bir parçası haline geliyor ve günümüz şirketleri için oldukça önemli bir rol oynuyor. Özellikle de girişimcilik dünyasında yatırımcıların en ön planda tuttukları durumlardan biri girişimin teknoloji bacağı olup olmadığı. Fakat nedir teknoloji şirketi? Herhangi bir teknik alana hitap eden şirket teknoloji şirketi midir? 

Teknoloji şirketleri çok geniş bir yelpazeye hitap eder. Yazılım ve donanım şirketlerinden, mühendislik ve tıp alanında faaliyet gösteren şirketlere bir çok işletmeyi bu kategoride değerlendirebiliriz. Dünyada önde gelen yatırımcılar bu bağlamda teknoloji şirketlerini tanımlarken NASDAQ 100’den yararlanıyor. Bu açıdan bakıldığında Microsoft, Apple, Intel gibi açık bir şekilde teknoloji alanlarında faaliyet gösteren şirketler teknoloji şirketi sayılırken, Pepsi ve Starbucks gibi ilk bakışta akla gelmeyecek örneklerde ön plana çıkıyor. Fakat bu firmaların ortak bir noktası teknolojinin işlerini sürdürmeleri için kritik bir öneme sahip olduğunu belirtmesi. 

Pepsi, Şubat 2019’da yaptığı bir sunumda tüketici tercihlerinden uçtan uca tedarik zinciri çevikliğine kadar uzanan faaliyet yelpazelerinin ancak teknolojinin sağladığı imkanlarla mümkün olduğunu paylaşıyor.  Starbucks, büyüme gündemini özetleyen Aralık 2018 tarihli bir basın bülteninde envanter planlamasını ve stok yenileme süreçlerini otomatize etmeyi dijitalleşme odaklı teknoloji projeleri ile gerçekleştirdiklerini paylaşıyor. 

Görüldüğü gibi ana faaliyet alanı teknoloji olmayan şirketler bile teknolojiyi iş planları ve modellerinde ön planda tutuyor. Örneğin Visa yakın zamanda küresel boyutta 50 milyarın üstünde işlem sağlayabilecek bir teknoloji platformu oluşturmak için ciddi boyutlarda yatırımlar yaptı. Peki neden? 

Teknoloji İnovasyonu Yönlendirir

Teknoloji tüm iş dünyasıyla beraber üretici ve tüketicilerin etkileşimlerini taban tabana değiştirdi. Bu süreçte inovasyon odaklı çalışan şirketler önemli değer kazandı. Veriler inovasyon odaklı şirketlerin daha uzun süre özel şirket olarak faaliyet gösterdiğini gözler önüne seriyor. 

Son dönemde adı öne çıkan Airbnb, Pinterest ve Uber gibi tanınmış girişimlerle beraber Niantic, Rubrik ve Samsara gibi daha az bilinen şirketler yeni pazarlarda yaptıkları atılımların hepsini teknolojiden yararlanarak gerçekleştiriyor. Yani, geleceğin dünyasını inovasyonu yönlendiren şirketler yönetecek gibi gözüküyor. 

Türkiye’nin Önde Gelen Teknoloji Şirketleri

Teknoloji ve inovasyon alanında globalde rekabet edecek düzeye gelmek için henüz kat edecek mesafesi bulunan Türkiye bu alanda potansiyeline ulaşmak üzere emin adımlarla yürüyor. Her yıl düzenlenen Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye programının bu yılki sonuçlarını açıklamasıyla yılın en hızlı büyüyen yerli teknoloji şirketleri belli oldu. %10632 büyüme ile birinciliği kazanan Yolcu360’ın hemen arkasından başka bir yazılım şirketi olan ZeroDensity geliyor. Listenin geneline bakıldığında ise şu isimler öne çıkıyor: 

  • Yolcu360
  • ZeroDensity
  • BluTV
  • Finartz
  • Architect
  • Pixery
  • PAYTR
  • Procenne
  • Otelz.com
  • Obilet.com

Bu gibi hızlı büyüyen başarılı teknoloji isimlerinin arasına daha da fazla ismin katılması adına girişimcilik ekosistemine destek sağlayan Startup Borsa’yı şimdi ziyaret ederek girişimci ve yatırımcıların dijitalde buluşma noktasını keşfedin.  

Startup Borsa

Startup Borsa girişimci ve yatırımcıları dijital bir platformda buluşturarak şeffaf ve güvenilir yatırım ilişkilerinin oluşmasını sağlar, bu ilişkileri ortaklık ve çıkışa kadar taşır.