Rekabetin gün geçtikçe kızıştığı girişimcilik ekosisteminde trendlere ayak uyduramayanlar çağın gölgesinde kalıyor. Peki, dünden bugüne bile inanılmaz büyük bir ivmeyle değişen trendleri startuplar nasıl takip edebilir? Trendleri takip etmek startuplar için ne gibi avantajlar sağlar?
Trendleri Takip Etmek Neden Önemlidir?
Geleceği görebildiğiniz ve tahmin edebildiğiniz zaman, bir girişimci olarak hayatınız çok daha kolaylaşacak. Mevcut trendler size gelecek hakkında bir şeyler söyleyebilir. Geçmiş verilerinize bakarak bazı eğilimleri hızlıca öngörebilir, yarın ne olacağını daha doğru bir şekilde tahmin edebilirsiniz. Bu da aksiyon almanızı kolaylaştırır. Tüm bu süreç sizin daha iyi fikirler üretmenizi sağlar ve böylece sürekli kendinizi güncelleyerek beklentileri karşılayabilirsiniz. Unutmayın! Eğer alanında lider bir girişim sahibi olmak istiyorsanız trendleri sadece takip etmeniz yetmez, zaman zaman yeni trendleri de siz yaratmalısınız. Bu noktada mevcut trendleri takip etmenizin birkaç basit yolu var. Bunlar şu şekildedir:
1) Startup Weekend
Startup Weekend, dünyanın yüzlerce şehrindeki hevesli girişimcilerin başlangıç hayatını deneyimleyebilecekleri üç günlük bir programdır. Cuma günü fikri olanlar, tabir-i caizse sahaya çıkarlar. Burada fikirler kapışır, üzerine eklemeler yapılır. Fikir sahipleri 5-8 arasında kişiyi takımlarına seçerler. Cumartesi günü işleri yoluna koyma günüdür. Yapılacaklar ekip içinde dağıtılır ve bir girişim için müşteri görüşmelerinden MVP elde edilinceye kadar ne gerekiyorsa o gün yapılır.
Pazar günü ise sunum günüdür. Burada jüriye yaklaşık 6 dakikalık bir sunum yapmanız beklenir ve değerlendirme sonrasında kazananlara özel bir kupa ve başka ödüller verilir. Bu üç günlük kampta insanlar sadece uyumak için ayrılır ve kısa süre içinde geri dönerler. Startup Weekend’in takibi sektördeki son gelişmelerden haberdar olmak, jürinin neleri nasıl beğendiğini anlamak ve yatırımcı içgörüsü elde etmek için girişimcilere eşsiz bir deneyim sunar.
2) Y-Combinator
Y Combinator, yeni başlayanlar için tohum finansmanı sağlayan bir kuruluştur. Tohum finansmanı, girişim finansmanının en erken aşaması olduğundan bu dönemde yatırım yapılan fikirler gelecek vaat eder. Bu noktada Y-Combinator’den destek alan girişimlerin sektörleri, farklılıkları diğer girişimcilere ilham verebilir.
Y-Combinator’ün amacı girişimi ilk aşamadan geçirmektir. Girişim olgunlaştıktan sonraki aşamadaki şirket girişimi yatırımcılarla, hatta bazen satın alanlarla tanıştırır. Y-Combinator sadece bir finansman sağlayan şirket değil aynı zamanda içerik çıkartan da bir oluşumdur. Alanında uzman kişilerle çıkardığı içerikler sayesinde sektöre yön verebilir. Burayı yazılı bir kaynak olarak da kullanabilmek girişimler için etkili olacaktır. Böylece son trendleri takip edebilir, sektördeki yeniliklere ayak uydurabilirler.
3) Product Hunt
Ürün seven meraklıların en yeni mobil uygulamaları, web sitelerini, donanım projelerini ve teknoloji kreasyonlarını paylaşabilecekleri yer olma özelliğine sahip Product Hunt, teknoloji alanındaki yeniliklerin ve gelişmelerin takibini yapabileceğiniz bir web sitesidir. Her gün yüzlerce hatta binlerce girişim ürünlerini burada alıcıya sunulur. Site küçük bir oyunlaştırmaya da ev sahipliği yapmakla beraber kuralı bulunur.
Kural: Greenwich saat dilimine göre 00.00’da site yenilenir ve o günün girişimleri kullanıcılara ulaşır. Amaç 24 saat içinde en yüksek oyu almak! En yüksek oyu alan girişime bazı ufak ödüller verilir ancak en önemli ödül burada prestijdir. Product Hunt’ta gezinerek girişimcilerin, yatırımcıların ve belki de en önemlisi kullanıcıların fikirlerine aşina olabilirsiniz. Şu an ne seviliyor, nereye talep var, hangi özellik kullanıcı deneyimini düşürüyor gibi soruların cevapları her gün burada sizi bekliyor.
4) Dribbble
Dribbble, dijital tasarımcılar ve reklamlar için kendi kendini tanıtan ve sosyal bir ağ platformudur. Yaratıcı çalışmalar sergilenir ve dünyanın en iyi tasarım profesyonellerine ev sahipliği yapar. Dribble’de tasarım alanındaki son trendler, en idealist çizgiler ve figürleri burda bulmak çok mümkündür. Bu nedenle girişiminizde tasarımsal bir sürece girecekseniz, en yeni trendlere göz gezdirmek ve ilham almak için mutlaka siteye uğrayabilirsiniz.
Girişimciler ile Yatırımcıların Buluşma Noktası: Startup Borsa
Siz de girişim ve yatırım dünyasındaki trendlerden geri kalmamak için Startup Borsa’ya üye olarak yatırımcı ve girişim profillerini inceleyebilirsiniz. Bir girişimci olarak Startup Borsa’da finansal raporlarınızı ve KPI’larınızı paylaşabilir, yatırımcının bu dokümanları inceleyerek girişiminiz hakkında bilgi edinmesini sağlayabilirsiniz. Startup Borsa’nın tüm avantajlarından yararlanmak için buradan kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz.