Skip to main content

Girişimlerin dijital sahnesinde bugün; espor platformu olan Scoutli var!

Girişimin Genel Bilgileri

Girişimin Adı: Scoutli

Kurucu Ortaklar: Yücel Arda Bayram, Güray Yavuz, Nazlı Özmen, Umut Berk

Girişimin Aşaması: MVP & Prototip

İş Modeli: Abonelik Bazlı, Freemium

Sektör Bilgisi: Espor, Veri

Konum: İzmir, Türkiye

Scoutli‘nin hikayesi nedir?

Scoutli’nin hikayesi 2018’e dayanıyor aslında. Kanada’da okuduğum dönemde üniversitenin espor takımlarını yönetirken, yeni oyuncular keşfetmekte zorlandığımı farkettim ve diğer takımların bunları nasıl yaptığını araştırmaya başladım. Buna ön ayak olan bir sistem yoktu. Ben de bu fikri detaylarıyla birlikte defterime karaladım. Tabii ki bu süreçte ilk fikrin üzerine çok şey koyduk. Hayata geçirmek için doğru ekip ve zamanı bekledim çünkü fikri yapabileceğim en iyi şekilde yapmak istiyordum. 2021 senesinde Türkiye espor ekosisteminde de takım kurucusu olarak aktif rol almaya başlayınca, problemin gerçekten global olduğunu doğrulamış oldum. Espor konusunda tutkulu ve yetenekli arkadaşlarımı bir araya topladım ve Scoutli’nin temellerini attık. 4 kişi başladığımız ekip, şuan 7 kişi ve espor ekosistemini daha iyi bir yer haline getirmek için durmadan çalışıyoruz.

Rekabet söz konusu olduğunda Scoutli‘yi nasıl farklılaştırıyorsunuz?

En büyük farklardan birini ekibimiz oluşturuyor aslında. Kurucu ortak kadromuzdaki herkes son 4-5 senesini esporun kalbinde geçirmiş insanlar. Takım kuruculuğu, sosyal medya yöneticiliği, topluluk yöneticiliği, menajerlik ve oyunculuk gibi esporun her alanında bulunmuş bir kurucu ekibimiz var. Bu da takımların, oyuncuların ve topluluğun ihtiyaçlarını çok daha iyi anlamamızı sağlıyor. Bir diğer avantajımız çok ürünlü bir yapıya sahip olmamız. Espor ekosistemindeki herkesin, aradıklarını tek bir çatı altında topluyoruz. Ürünlerimiz birbirlerini komplimente ediyor. Son olarak takımlara göre özelleştirilmiş verilerimiz ve raporlarımız ile espor verileri ile ilgilenen rakiplerimizin bir adım daha önüne geçiyoruz. 

Başarılı bir şekilde ürünü pazara indirmenin yolları nelerdir?

Biz de ekipçe hala öğrenme aşamasındayız ama okuduklarımızdan çıkardığımız notlara göre en önemli etken: ürün etrafında bir topluluk oluşturmak. Bu konuda Scoutli’yi, rakiplerine göre çok daha avantajlı görüyoruz çünkü dört kurucu ortağımızın da espor topluluk oluşturma konusunda profesyonel tecrübesi çok yüksek. Topluluğumuz oturduğunda ve kullanışlı bir ürün ile pazara giriş yaptığımızda başarının kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz.

Hangi pazar ve coğrafyalarda yer alıyorsunuz ve açılmayı öngördüğünüz pazarlar nereler?

Ürünlerimizi ilk yayınlayacağımız yerin genel olarak Türkiye olmasını planlıyoruz. Hem espor ekosistemini çok daha yakından takip ediyoruz hem de insanlarını biliyoruz. Buna ek olarak Türkiye deneme yanılma yapmak ve öğrenmek için çok iyi bir pazar. Ancak Global marketlere oynamak ana hedefimiz. Amerika, Brezilya, Endonezya ve Avrupa ilk hedeflerimiz arasında. Espor global bir fenomen olduğu için uluslararası pazarlara genişlememizin, diğer girişimlere göre çok daha kolay olacağını düşünüyoruz.

Ürününüzü/servisinizi kullanan kullanıcı/müşterileri kazanımını nasıl yapıyorsunuz?

Temel kullanıcı edinim kanalları dışında, ağızdan ağıza yayılma gücümüzün de çok fazla olduğunu düşünüyoruz. Özellikle major turnuva dönemlerinde Power Ranking ve Pick’em ürünlerimizin ağızdan ağıza büyüme hızımızı katlayacağına emin gözüyle bakıyoruz. Yani özetle: dijital pazarlama kanallarına ek olarak ürünümüzün kendini pazarlama kabiliyetinin meyvelerini topluyoruz, toplayacağız.

Gelir kanallarınızı nasıl geliştiriyorsunuz?

Scoutli içinde birden fazla ürün olduğu için, birden fazla da gelir modelimiz var. Sürekli deneyip, test ederek geliştirmeyi hedefliyoruz. Verileri doğru okuyarak, en uygun kanalları oluşturacağımızdan şüphemiz yok.

Ekibinizi şu an kaç kurucu ortak ve çalışandan oluşuyor? Bugün ve gelecekte hangi alanlarda, hangi yetenekleri, hangi yöntemle ekibe katmayı düşünüyorsunuz?  

Ekibimiz şuan 4 kurucu ortak ile toplam 7 çalışandan oluşuyor. Karmaşık bir yapı inşa ettiğimiz için en önemli ekibimiz ürün ekibi diyebilirim. Kısa vadede ürün ekibimizi geliştirmek ilk hedeflerimizden. Hem mühendis hem de ürün tasarımı konusunda çalışmak istediğimiz ve görüştüğümüz yetenekler var. Hayatının bir kısmında tutkuyla oyun oynamış, espor takip etmiş ve bu işi yapmaktan mutluluk duyacak bütün beyinleri bekliyorum. Scoutli’de hiyerarşi olmaksızın, özgürce fikirlerinizi dile getirebileceğiniz, sıkça goygoy yapabileceğiniz ve en önemlisi üretirken eğlenebileceğiniz bir ortamımız var. Öğrendiğini ve kazandığını paylaşmaktan çekinmeyen bir kültür inşa etmek istiyoruz.

Daha önce yatırım aldınız mı?

Henüz bir yatırım almadık gerekli çalışmalarımızı tamamladıktan sonra uzun bir yatırım turuna hazır  oHayır, daha yatırım almadık ama temasta olduğumuz melek yatırım ağları var. Ilk ürünün yayınlanması ve kullanıcı traction’ı elde etmesi ile beraber yatırım arayışımızı da hızlandıracağız. Şuan KPI’ları ve diğer gerekli bütün planlamaları Sheets üzerinden yapıyoruz ancak Startup Borsa’nın sunduğu araçlar da ağzımızı sulandırmıyor değil 🙂

Bir girişim yatırım almadan önce neleri hesaba katmalı? / Kendini nasıl hazırlamalı?

Bunu biz de hala öğreniyoruz 🙂 Şimdiye kadar öğrendiklerimizden yola çıkarsak: Veriler vazgeçilmezlerden. Veriyi okumak, görselleştirmek ve anlamak bizi çok daha güçlü bir pozisyona sokuyor. Yatırım öncesinde ürünün çalışıyor ve kullanışlı olması çok önemli. En minimumu ortaya koyup, kervanı yolda düzmek yapabileceğiniz en doğru hamle olabilir. Bir de ekstra olarak iyi hikaye anlatmak çok önemli. Biz şimdilik bu kadarını öğrenebildik, yeni şeyler öğrenmek için de sabırsızlanıyoruz.

Bulunduğunuz sektörün gelişimini ve büyümesini nasıl öngörüyorsunuz?

Son 10 senede esporun katettiği yol zaten tartışılmaz. Özellikle son 5 senede hem yerel hem global yapılan yatırımlar ile çok daha hızlandı esporun büyümesi. 2021 yılında espor sektörünün değeri 1.08 milyar dolara ulaştı ve bir önceki seneye göre 50% büyüdü. 2024 senesine geldiğimizde ise yaklaşık 1.7 milyar dolar değere ulaşması bekleniyor. Bu kadar kısa süredir markette olan bir alanın hızına hız katarak büyüyeceğinden eminim. Önümüzdeki 5 senede market değerinin artmasına ek olarak, büyük markaların da espor ekosistemini bir fırsat olarak göreceğini ve halk arasında çok daha popülerleşeceğini düşünüyorum.

Planladığınız bir ‘’exit’’ stratejiniz var mı? Kendinizi nerede görmek istiyorsunuz?

Tabii ki, bir planımız var. Espor sektörü, sorunlara çözüm bulmakta ve girişimler konusunda biraz geri kalmış bir sektör. Scoutli, bütün sorunları tek bir platformda çözmeye çalışarak bir ilki yapıyor aslına bakarsanız. Bu nedenle Scoutli’nin espor teknolojilerinde öncü olacağını düşünüyorum.

Girişimciliğe başladığınız ilk gündeki kendinize bir tavsiye verecek olsanız bu ne olurdu? 

Tek ve çok net bir tavsiyem var, biraz klişe ama gerçekten çok şey farkettiriyor: Her aklına gelen fikrin peşinden koşma, tutkulu ve aşık olduğun fikrin peşinden koş.

Girişimlere Erişim: Startup Borsa

Türkiye’nin önde gelen teknoloji girişimleri Startup Borsa’da girişim profili oluşturarak bilinirliğini arttırır. Girişimler, yatırımcılara erişebildiği gibi, yatırımcılar da diledikleri girişimlerden rapor talep edebilirler.