Girişimlerin dijital sahnesinde bugün; insan kaynakları ve işgücü yönetim çözümleri üreten girişim Idenfit var!
Girişimin Genel Bilgileri
Girişimin Adı: Idenfit
Kurucu Ortaklar: Nazım Onur BAYINDIR
Girişimin Aşaması: Büyüme
İş Modeli: SaaS
Sektör Bilgisi: İK Yazılımı
Konum: İstanbul
Idenfit‘in hikayesi nedir?
Serüvenimiz 1878’de Berlinli saatçi Johann Meyer’in İstanbul’da bir saatçi dükkanı açmasıyla başladı diyebiliriz. Kuşaklar boyunca, 140 yılı aşkın bir süredir “Kim, nerede ve ne zaman?” sorularını yanıtlamaya devam ettik. İşçi saatlerinden, yüz tanıma sistemlerine uzanan bu yolda üst kuşaklardan aldığımız tecrübeleri teknolojiyle harmanladık. Bir asırlık deneyimin sağladığı güven ve 3 yıllık yoğun AR-GE sonucunda 2018 yılında Teknopark İstanbul’da hizmet vermeye başladık. Idenfit, İnsan Kaynakları ve İşgücü Yönetim çözümleri üreten bir teknoloji firması. 2027 yılında unicorn şirketler arasında yer alma hedefiyle başladığı yolculuğuna hız kesmeden devam ediyor.
Rekabet söz konusu olduğunda Idenfit‘i nasıl farklılaştırıyorsunuz?
Idenfit’in en güçlü yönlerinden biri 37 modülüyle işletmelerin tüm İK ve işgücü yönetim ihtiyaçlarına bütüncül olarak cevap veriyor olması. 360 derece entegre modüller, sınırsız veri tabanı, kullanıcı dostu ekranlarla daha iyi kullanıcı deneyimi ve gerçek zamanlı veri yönetimi gibi özelliklerimizle rakiplerimizden farklılaşmayı hedefliyoruz. Değişime açık, heyecanlı ve motivasyonu yüksek bir ekibe sahibiz. Değişimi iyi yönetenlerin her zaman değer yaratan ve nitelikli işler üreteceğine inanıyoruz.
İK modüllerimizin yanı sıra PDKS kapsamında turnike geçiş – kart sistemleri, parmak izi okuyucular, yüz tanıma sistemleri ile entegre çalışabilme ve mobil uygulama çözümlerimiz var. Uygulamada kullanılan GPS, biyometrik sistemler, beacon, QR, NFC gibi teknolojilerle işletmelere mobil PDKS sunuyoruz.
Başarılı bir şekilde ürünü pazara indirmenin yolları nelerdir?
Idenfit pazardaki temel ihtiyaçları karşılamak değil, kullanıcıların belki kendilerinin bile farkında olmadığı sorunlarına çözüm sağlayarak kusursuz bir kullanıcı deneyimi sağlamak hedefiyle yola çıktı. Hedef kitlemizi, hedef kitlemizin ihtiyaçlarını ve onlara nasıl doğru şekilde ulaşabileceğimizi biliyoruz.
Dijital dönüşümü ve dijitalin yoğun kullanımını desteklediğimiz için öncelikli adımımız dijital medya oldu. Özellikle sosyal medya hesaplarımızı aktif şekilde kullanmak bize görünürlük ve bilinirlik kazandırdı. Ayrıca yaptığımız PR çalışmaları da, doğru hedef kitleye ulaşmamızda bize yardımcı oldu.
Hangi pazar ve coğrafyalarda yer alıyorsunuz ve açılmayı öngördüğünüz pazarlar nereler?
Idenfit’in globalleşme yolunda ciddi adımları var ve turizm, perakende, sağlık, gıda, inşaat ve üretim ana sektörler olmak üzere insan kaynağı ile iş yapan birçok sektörde, birbirinden kıymetli onlarca farklı firmaya hizmet veriyor. Türkiye pazarının yanı sıra Almanya, İtalya, Etiyopya, ve Kuveyt’te sürdürdüğümüz projelerimiz var ve önümüzdeki aylarda ürettiğimiz çözümlerle başta Almanya, Hollanda ve Kuveyt gibi ülkeler olmak üzere toplam 45 ülkede global pazara açılmayı hedefliyoruz.
Idenfit‘i kullanan kullanıcı/müşterilerin kazanımını nasıl yapıyorsunuz?
Günümüzde Idenfit hizmeti alan kullanıcılarımıza Google Ads, sosyal medya reklamları, PR çalışmaları ve outbound aramalar ile ulaştık ve ulaşmaya devam ediyoruz. Bunların yanı sıra bir diğer kazanım kanallarımızdan biri kulaktan kulağa pazarlama olarak bilinen WOMM(Word of mouth marketing). Bu noktada aslında ipler bizim değil, kullanıcılarımızın elinde oluyor. Kullanıcılarımızın mutluluğunu ve memnuniyetini sağladığımız sürece de bu kanaldan güzel geri dönüşler alıyoruz.
İnsan kaynakları sektöründe ilk akla gelen isim olma çabası içerisindeyiz. Pazarlama faaliyetleri ile marka bilinirliğimizi artırarak bu yolda ilerliyoruz.
Gelir kanallarınızı nasıl geliştiriyorsunuz?
Müşterilerimize kusursuz bir kullanıcı deneyimi yaşatma isteğimiz nedeniyle geliştirdiğimiz bazı ek hizmetlerimiz bulunuyor. Bu şekilde standart satış sonrası hizmet paketi dışında VIP hizmet seçeneklerimizle hem ek gelir kanalları oluşturuyor hem de müşterilerimize de hizmet anlamında daha geniş bir yelpaze sunabiliyoruz.
Ekibinizi şu an kaç kurucu ortak ve çalışandan oluşuyor? Bugün ve gelecekte hangi alanlarda, hangi yetenekleri, hangi yöntemle ekibe katmayı düşünüyorsunuz?
Ekibimiz şu an bir kurucu ortak ve 30’u aşkın çalışan ile birlikte kullanıcılarımıza en iyi hizmeti sunmak için çalışmalarını sürdürüyor. Her geçen gün hedeflerimiz doğrultusunda ekibimizi büyütmeye devam ediyor ve yeni ekip arkadaşlarını da içimize dahil ederek yolumuza büyüyerek devam ediyoruz. Hatta yakın zamanda satış, yazılım ve yazılım destek departmanlarını daha da büyüterek yeni ekip arkadaşları almayı planlıyoruz. Bizim için işini severek yapması ve burada mutlu bir çalışan olması öncelikli. Görüşmelerde bu doğrultuda değerlendirmeler yapmaya çalışıyoruz.
Daha önce yatırım aldınız mı?
Henüz yatırım almadık. Fakat hali hazırda 3 yatırımcı ile sıcak görüşmelerimiz devam ediyor. Çok yakında yatırım alacağımızı düşünüyoruz.
Bir girişim yatırım almadan önce neleri hesaba katmalı?
Girişimcinin öncelikle kendi fikrine inanması, girişimin hedeflerini gerçekçi şekilde oluşturması ve ardından yatırımcıyı ikna etmesi gerekiyor. Girişim, yatırımcı görüşmeleri öncesinde, neden yatırıma ihtiyaç duyduğunu doğru şekilde analiz etmeli. Yatırımcıların girişime inanması ve potansiyelini görebilmesi çok önemli. Bunun için sahip olunan müşteri geri dönüşleri ile gelecekteki adımlar stratejik şekilde planlanmalı.
Her adımın planlı olması, hedefler için uygun ortamların oluşmasına katkı sağlayacaktır. Diğer bir yandan girişimin arkasındaki ekip de bu hedefe inanmalı. Tüm bunlar bir bütün olduğunda aslında kendinizi yatırıma tam anlamıyla hazır hissediyorsunuz.
Bulunduğunuz sektörün gelişimini ve büyümesini nasıl öngörüyorsunuz?
Pandemi ile birlikte hızlanan dijital dönüşüm trendi sonucunda tabii ki bulunduğumuz sektör bu durumdan nasibini aldı. İK’nın dijitalleşme trendi ile aslında sektör daha da gelişti ve büyüme eğilimine geçti diyebiliriz.
Zaten yükselen bir grafik mevcuttu ve pandeminin pozitif katkıları oldu. İnsan kaynakları yazılımı alanında rekabetin yükselmesiyle sektör hacminin daha da artacağını düşünüyorum. Özellikle ülkemizde sektöre yön verecek olanlardan biri mutlaka Idenfit İK yazılımı olarak biziz. Buna gönülden inanıyor ve çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz.
Planladığınız bir ‘’exit’’ stratejiniz var mı? Kendinizi nerede görmek istiyorsunuz?
Herhangi bir exit stratejisi geliştirmedik. Şu an için stratejimiz öncelikle tabii ki hedeflediğimiz şekilde 45 ülkede hizmet vererek global bir marka olarak yolumuza devam etmek.
Girişimciliğe başladığınız ilk gündeki kendinize bir tavsiye verecek olsanız bu ne olurdu?
Kendime o güne dair bir tavsiye verecek olsam yine hayal kur ve o hayalin ne olursa olsun peşinden git derdim. Kısa ve uzun vadede hedef ve planlamalar yapmak, mutlaka alanında uzman kişi ve kurumlardan destek almak o yaşlarda oldukça önemli.
Girişimlere Erişim: Startup Borsa
Türkiye’nin önde gelen teknoloji girişimleri Startup Borsa’da girişim profili oluşturarak bilinirliğini arttırır. Girişimler, yatırımcılara erişebildiği gibi, yatırımcılar da diledikleri girişimlerden rapor talep edebilirler.