Skip to main content

Girişimlerin, pazardaki konumunu güçlendirmek ve büyümelerini hızlandırmak için yatırım almaları oldukça önemlidir. Girişimcilerin yatırımcılarla etkili iletişim kurması ise bu sürecin anahtarıdır. Peki, yatırımcılar ile etkili iletişim nasıl kurulur? İletişim kurarken hangi hataları yapmamak gerekir?

1) Yatırımcınızı Tanıyın! 

Potansiyel yatırımcınız ile iletişime geçmeden önce yatırımcının; uzmanlık alanını, ekosistemdeki yerini, yer aldığı ya da çalıştığı şirketler ve eski yatırımlarını inceleyerek yaptığı yatırımların amacını anlamaya çalışın. Bu sayede, yatırımcının sizin girişiminize uygun olup olmadığını anlayabilir ve ortak bir amaç doğrultusunda birlikte çalışabilme ihtimaline karar verebilirsiniz. Bu bakış açısı sayesinde yatırım sürecini yatırımcının gözünden değerlendirebilir ve sizden beklentilerini kolayca belirleyebilirsiniz. Yatırımcıyla iletişime geçmeden önce onu tanımak ve ilgi alanları hakkında bilgi edinmek, yatırım sürecindeki iletişimin kalitesini arttıracaktır.

2) Girişiminizden Bahsedin!

yatırımcılarla iletişime geçme

Yatırımcının, birçok girişimciye zaman ayırdığını unutmamalısınız. Bu nedenle girişiminize de yatırımcıya da zaman kaybettirmemelisiniz. Kendinizden ve girişiminizden kısa ve net bir şekilde bahsetmeli ve detaylı konular hakkında yatırımcının ilgisine göre konuşmalısınız. Bu nedenle yatırımcıların, sık sık dinlediği klasik yatırım konuşmasından sıyrılmalı ve dikkat çekmelisiniz. Yatırımcının ilgi alanı ve önceki yatırımları ile girişiminizdeki ortak noktaları yakalamalı ve bu konulardan bahsetmelisiniz. Yatırımcınızın ilgisini çektikten sonra onun sorularına ve merak ettiği konulara göre konuşmayı yönlendirebilirsiniz. 

3) Yarattığınız Değeri Açıklayın!

Yatırımcılar tarafından sorulabilecek “Neden siz?” sorusuna hazırlıklı olmalısınız. Rakibim yok diyen girişimci, yatırımcının gözünde ki araştırmacı bakış açısını kolaylıkla kaybedebilir. Bu sebeple dikeyde ve yatayda rakiplerinizi doğru analiz etmenizi öneririz. Girişiminizin çözdüğü soruna ve yarattığı değere odaklanarak, sizinle aynı sorunu çözen diğer girişimlerden ayrıldığınız noktayı belirtmelisiniz. Bu sayede, yatırımcının pazar için değerinizi anlayarak size katabileceklerine odaklanmasını sağlayabilirsiniz. Yarattığınız değeri benimseyen bir yatırımcı ile çalışmak girişiminizi oldukça ileriye taşıyacaktır.

4) Anlattıklarınızı Finansal Veriler ile Destekleyin!

Potansiyel yatırımcınızın onlarca kez duyduğu aşırı iddialı, ancak temellendirilmemiş söylemlerden kaçınmalısınız. Girişiminizin pazara katkısından ve büyüme planlarınızdan bahsederken veya sunum yaparken; sunumun bir kısmına gelir modeli, KPI, iş planı ve diğer finansal belgeleriniz ile katkıda bulunabilirsiniz. Asansör sunumunda olduğu gibi kısıtlı bir süreniz varsa, temel finansal kaynaklardan ve gelir modelinden bahsedebilir ve yatırımcıya kârlı bir yatırım olacağını gösterebilirsiniz.

5) Yatırımcının Girişiminizdeki Rolünü Netleştirin!

Yatırımcının, kafasındaki soru işaretlerini gidermek için neden bu aşamada yatırıma ihtiyaç duyduğunuzu ve alacağınız yatırım ile hedeflerinizi anlatabilirsiniz. Planlarınızın içerisinde, yatırımcının rolünü ve spesifik olarak hangi alanlarda destek beklediğinizi de aktarmalısınız. Sağlıklı bir iletişimin devamı için yatırımcının size güvenmesi oldukça önemlidir. Bu süreçte, şirketinizin şu anki durumu hakkında net olmalı ve yolunda gitmeyen konular var ise bunlar hakkında dürüst olmalısınız. Yatırımcınızın olası felaketleri önceden görmesine izin vermeli ve buna göre birlikte hareket etmelisiniz. 

Girişimciler ile Yatırımcıların Buluşma Noktası: Startup Borsa

Siz de girişiminiz için uygun yatırımcı profili ile eşleşmek istiyorsanız, Startup Borsa’daki yatırımcı profillerini inceleyebilir, girişiminizi ileriye taşıyabilirsiniz. Startup Borsa’da finansal raporlarınızı ve KPI’larınızı takip edebilir, yatırımcının bu dokümanları inceleyerek girişiminiz hakkında bilgi edinmesini sağlayabilirsiniz. Startup Borsa’nın tüm avantajlarından yararlanmak için buradan kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Startup Borsa

Startup Borsa girişimci ve yatırımcıları dijital bir platformda buluşturarak şeffaf ve güvenilir yatırım ilişkilerinin oluşmasını sağlar, bu ilişkileri ortaklık ve çıkışa kadar taşır.