Girişimlerin dijital sahnesinde bu hafta, 3 dakikada e-ticaret sitesi oluşturmayı mümkün kılan Goyomod var!
Girişimin Genel Bilgileri:
Girişimin Adı: Goyomod
Kurucu Ortaklar: Suat Yüksek, M. Murat Arslan, Ramazan Toprak
Girişimin Aşaması: Ödeyen Müşteri
İş Modeli: Yazılım
Sektör Bilgisi: E-Ticaret Yazılımı
Konum: İstanbul
Şirketinizin hikayesi nedir?
Sürekli markalar için özel yazılımlar, web siteleri ve reklam planları hazırlayan 3 adam düşünün. Bu 3 adamın artık bir şeyler yapma vakti geldiğini aramızdan biri yüksek sesle dile getirdi; “Hadi! Biz ne zaman kendi işimize başlıyoruz?” Bir sese ihtiyacımız varmış ve hemen ne yapabiliriz diye düşünmeye başladık.
Uzun yıllar deneyim sahibi olduğumuz bir iş modeli olan e-ticaret yazılımı üzerine karar verdik. Ülkemizde farkındalık yaratacak bir yapı kurmak için notlarımızı almaya başladık. Kurulum süresi az olsun, müşteri e-ticaret sitesinin kurulumunu kendi yapsın ve bize ihtiyacı olmasın gibi notlar almaya başladık. Daha sonrasında da zaman kaybetmeden hemen yazılım ve tasarım çalışmalarına başladık.
Hikayemizin özü “kendimiz için bir şeyler yapma zamanı geldi” diyebilirim.
Rekabet söz konusu olduğunda ürününüzü/servisinizi nasıl farklılaştırıyorsunuz?
Rakiplerimizden bizi ayıran başlıca özelliklerimiz, müşterilerimiz e-ticaret sitelerini hiçbir teknik destek veya yazılımcıya ihtiyaç duymadan kurulumunu kendileri yapabiliyor olması.
14 günlük ücretsiz tam sürüm imkanı sunuyoruz yani 14 gün boyunca bize hiçbir ödeme yapmadan, e-ticaret sitelerini açıp ürün satmalarına da imkan tanıyoruz.
Goyomod’un e-ticaret yazılımı pazarındaki en önemli farkı ise aylık yazılım kiralama hizmeti veriyor olması, müşterilere kullandığı süre boyunca ödeme imkanı tanıdığımızdan dolayı rakiplerimizin önüne geçebiliyoruz.
Hangi pazar ve coğrafyalarda yer alıyorsunuz ve açılmayı öngördüğünüz pazarlar nereler? Neden?
Goyomod şu an Türkiye’de perakende sektöründeki farklı firmalara hizmet veriyor. Kahve satıcısından ev tekstiline, kutu üreticisinden saksı tasarımları yapan onlarca sektörden bahsedebilirim. Her geçen gün farklı sektörlerden talepler gelmeye de devam ediyor.
2022 ve 2023 planlarımızda önceliğimiz ABD pazarına girmek, ardında Avrupa pazarını hedefliyoruz. Türkiye henüz aylık yazılım kiralama modeline alışık olmasa da Amerika bu iş modeline çok alışık ve ürün satıcısı da ürün alıcısı da fazla olduğundan pazarda kendimize yer bulacağımıza inanıyoruz.
Ürününüzü/servisinizi kullanan kullanıcı/müşterilerin kazanımını nasıl yapıyorsunuz?
Goyomod bugüne kadar tüm müşterilerini sosyal medya reklamları, Google Ads ve PR çalışmaları ile kazandı. E-Ticaret sitesi açmak isteyen müşterinin dijital medyada bizi aradığını biliyoruz ve onların bizi bulabileceği yerlere reklam veriyoruz. Müşteriyi elimizde tutmak için de açmış oldukları e-ticaret sitelerinde daha fazla ürün satmak için onlara tüyolar veriyoruz. Yaptığımız bazı iş ortaklıkları ile de ürünlerinin ve markalarının tanıtımlarına destek sağlıyoruz. Startup Borsa da bu konuda bize destek veren yapılardan biri 🙂
Gelir kanallarınızı nasıl geliştiriyorsunuz?
Aylık ve yıllık e-ticaret yazılım kiralama bedeli üzerinden gelirimizi sağlıyoruz. Ayrıca özel tasarım ve ek hizmet isteyen müşterilerimize de kiralama bedeli dışında teklif gönderiyoruz.
Ekibiniz şu an kaç kurucu ortak ve çalışandan oluşuyor? Bugün ve gelecekte hangi alanlarda, hangi yetenekleri, hangi yöntemle ekibe katmayı düşünüyorsunuz?
3 kurucu ortak ve 2 teknik destek personelimiz ile müşterilerimize hizmet vermekteyiz. Müşterilerimizden gelen talepler doğrultusunda ekibimizi genişletmeye karar verdik. Müşterilerimiz grafik tasarım, ürün detay metinleri ve SEO konusunda destek talep ediyorlar. Kısa bir zaman içerisinde grafik tasarım, metin yazarı ve SEO uzmanlarını ekibimize katmayı planlıyoruz.
Daha önce yatırım aldınız mı? Aldıysanız yatırım süreçlerine nasıl hazırlandınız ve turunuzu nasıl yönettiniz? Yatırım sonrası ilişkilerinizi nasıl yönetiyorsunuz? (KPI, düzenli rapor paylaşımı vb.)
Henüz bir yatırım almadık. Startup Borsa içerisinde yer alan KPI yönetim bölümünden raporlarımızı düzenli oluşturuyoruz. Verdiğiniz destek için çok teşekkürler! ♥️
Bir girişim yatırım almadan önce neleri hesaba katmalı? / Kendini nasıl hazırlamalı?
Girişimin, hikayesini tamamlamış, ürünü kullanıma hazır ve ödeyen müşterisi olan bir aşamada olması gerektiğine inanıyorum. Hikayesi yazılmış ama henüz başlanmamış girişimlere ülkemizdeki yatırımcıların pek sıcak bakmadıklarını unutmamaları gerekir.
Yatırımcıların hali hazırda çalışan bir girişime ve o girişimi geliştiren ekibe yatırım yapmaktan yana olduklarını düşünüyorum. Ortakların kendi aralarında kişisel sorunları olmaması ve girişime olan inançlarını da yatırımcıya yansıtmaları gerekiyor.
Girişimci, yatırımcının karşısına çıktığında “Bu bizim girişimimiz, bunlar da ödeyen müşteriler.” diyerek kendinden emin bir şekilde yatırım almaya hazır olduğunu göstermesi gerektiğine inanıyoruz.
Bulunduğunuz sektörün gelişimini ve büyümesini nasıl öngörüyorsunuz?
Pandemi süreci evlere kapanmamıza sebep oldu ancak alışveriş yapmamızı kesinlikle engellemedi. Ülkemizde pandemi ile e-ticaret yazılımı sektörü bir anda seviye atladı ve her perakende markasının buna ihtiyacı olduğunun farkına vardık. Offline olarak mağazalarında satış yapan ve e-ticaret sitesi olmayan markalar, e-ticaretin faydalarını da görmeye başladı. Bu doğrultuda perakende sektörüne girmek isteyen veya sektörde olan markaların e-ticaret yazılımına talebi arttırdı. Yaptıkları satışlar ile e-ticarete olan inançları da böylece armış oldu. Pandemi sonrasında da e-ticaretin bir zorunluluk olduğunu düşüneceklerini ve kurumsal kimlik çalışmalarında e-ticaret sitesini ön sıraya alacaklarını düşünüyorum.
Planladığınız bir ‘’exit’’ stratejiniz var mı? Kendinizi nerede görmek istiyorsunuz?
Exit için ilk planımız müşteri sayımızı arttırmak ve dünyada en az 2 ya da 4 ülkede yer almak. Dünyaca ün yapmış rakiplerimizi ve nasıl büyüdüklerini sürekli araştırıyoruz. Gittikleri yolda biz daha iyisini nasıl yaparız diye planlıyoruz.
Yerel bir yazılım markası olarak kalmak istemiyoruz, gittiğimiz tüm ülkelerde Goyomod ile e-ticaret sitesi açabilmeyi mümkün kılmak en büyük hedeflerimiz arasında.
Girişimciliğe başladığınız ilk gündeki kendinize bir tavsiye verecek olsanız bu ne olurdu?
Durmadığınız sürece yavaş ilerlemeniz önemli değildir. “Konfüçyüs” 🙂 son dönemlerde bu sözü seviyorum.
Aslında ilk gün kendime ve ekip arkadaşlarıma bir tavsiye verdim onu paylaşmak isterim.
”Kendi işimizin patronu olmuyoruz, oluşturduğumuz markanın bir personeli oluyoruz ve disiplinli çalışmazsak oluşturduğumuz marka bizi iş yerinden kovar işsiz kalırız. :)”
Teşekkürler,
Suat.
Startup Borsa’nın girişimlerin bilinirliğini arttırdığı dijital sahnesinde yer almak için bize katılın!