Skip to main content

40 dakika ve daha az süreye sahip kısa filmlerin, globalde yayılmasını hedefleyen mobil uygulama platformu Cineshort‘u yakından tanıyoruz! 🔎

Girişimin Genel Bilgileri:

Girişimin Adı: Cineshort

Kurucu Ortaklar: Hasan Celil Tombul, Yağmur Tuğçe Kaya

Girişimin Aşaması: Ödeyen Müşteri, Erken Aşama Büyüme

İş Modeli: Abonelik Bazlı, İsteğe Bağlı Video Platformu

Sektör Bilgisi: Art-Tech

Konum: ABD & İstanbul

Cineshort’un hikayesi nasıl başladı?

Her başarılı iş ya bir boşluğa, ya bir ihtiyaca verilen yanıt derler. Cineshort, her ikisine de yanıt veren, tutkulu bir ekip ve topluluk. Üniversitenin ilk yıllarında kısa film yapmak ve fikirlerimi paylaşmak istiyordum. Benim filmim ne kadar iyi oldu bilmiyorum ama, izlediğim nefis filmleri seyredecek bir yer bulamıyordum. E tamam dedim, hadi başkalarını beklemeyip biz yapalım.

Yani aslında ticari saikle çıkmış bir fikir değildi, sadece bir ihtiyacı çözmek istedim. İnsanların kısa anlarında film seyredebileceği, film yapımcı ve yönetmenlerinin de şeffaf ve adil bir şekilde gelir elde edebileceği bir model düşündük. İçerikten hukuka, operasyondan pazarlamaya 8 kişilik çalışkan bir ekiple başladık çalışmaya.

Rekabet söz konusu olduğunda siz nasıl farklılaşıyorsunuz?

Biliyor musun, geçenlerde bir söz gördüm. Nükleer fiziğin babası Ernest Rutherford şöyle diyor: “Paramız yok, o yüzden düşünmemiz gerek!”.

Biz aslında bunu yapıyoruz. Başka bir yerde de söyledim, biz bu platformu en yakın rakibimizin, yöneticisine verdiği aylık maaş kadarlık bütçeyle yaptık. Bir kere bu bilinçteki ekibimiz en büyük farklılığımız. Bunun yanında en büyük ayrışma unsurumuz, kısa formatta kaliteli sinema filmlerini özenle seçiyoruz, kullanıcılarımız tüm filmleri Türkçe alt yazılı izleyebiliyor. Dahası, bir topluluk aslında Cineshort. İzleyicinin devamlı yeni şeyler bulduğu, alternatif içerikler keşfettiği, yönetmenine dokunabileceği bir platform.

Tek işimiz insanlara eğlenceli, sürüden uzak, orijinal filmler izletmek. Biz rekabeti diğer platformlarla değil, sizin kısa vaktinize talip her şeyle yapıyoruz. Burada da iddiamız büyük. Bunun yanı sıra, elde ettiğimiz gelirin 70%’ini yönetmene ödüyoruz. Dolayısıyla bir kişi Cineshort’a abone olunca sadece iyi filmler izlemiyor, onu yapanın kariyerine katkıda bulunmuş oluyor. Üstelik bu katkı, ayda sadece 5 liralık bir abonelik bedeli.

Cineshort ve ekibine göre başarılı bir şekilde ürünü pazara indirmenin yolu ne?

“Şu” diyemem çünkü biz de öğreniyoruz, ama herhalde tılsım bir şeyleri çabuk denemekte. Ben, tutku duyduğumuz vizyonu gerçekleştirecek stratejiye odaklıyım. Aslında bakarsan her yeni kullanıcıda ürün pazara tekrar iniyor. O deneyimi ne kadar iyileştirebilirsek günden güne, o kadar iyi yol alıyoruz demektir.

Hangi pazar ve coğrafyalarda Cineshort’u görebiliyoruz ve yakın gelecekte başka nerelerde göreceğiz?

Cineshort ilk günden beri global bir platform, içeriğimizin 94%’ü global içerik. Dolayısıyla hızlı bir şekilde global büyümemizi sürdürmek, kendi patikamızın dünyadaki en büyük oyuncusu olmak için çalışıyoruz. Endonezya’dan da abonemiz var, Amerika’dan, Norveç’ten de. Hatta Gana’dan bile. Henüz erken aşamada bunu görmek keyifli oluyor.

Belli bir yol haritamız var, yıl-yıl hangi ülkelerle hangi stratejilerle büyümemiz lazım çalışıyoruz. Hedefimiz ve tutkumuz, dünyanın her yerinde abonesi olan bir topluluk platformu yaratabilmek.

Cineshort’u kullanan kullanıcılarınızın kazanımını nasıl yapıyorsunuz?

Herkesin bildiklerine ek olarak, insanların yanına gidip “Arkadaşını beklerken film izlemek ister misin?” demek de bizim müşteri kazanım yolumuz. Ama tabii, en büyük kanal dijital pazarlama, sinema dergileri ve newsletter’lar diyebilirim. Hızlı büyüyen bir startup Cineshort.

Gelir kanallarınızı geliştirmeyi düşünüyor musunuz?

Elbette, sürekli deneyip test ediyoruz. Verileri iyi okuyoruz, anlıyoruz, test ediyoruz. Her şey yolunda giderse, önümüzdeki yıllarda birden fazla gelir kanalımız olacak.

Cineshort kaç kurucu ortak ve çalışandan oluşuyor? Bugün ve gelecekte hangi alanlarda, hangi yetenekleri, hangi yöntemle ekibe katmayı düşünüyorsunuz?

Ben sinemayı seven, bir şeyleri değiştirmek isteyen, global ölçekte insanlara dokunan bir iş yapmaktan tutku duyacak tüm zehir kafaları Cineshort’a bekliyorum. Bizim ekipte dikey bir hiyerarşi yok; fikir özgürlüğü ve sürekli yeni bir şeyler deneme alanı var. Çok düzgün, çalışkan ve keyifli bir ekibimiz var, Cineshort ne başarıyorsa onların emekleriyle başarıyor.

Daha önce yatırım aldınız mı? Aldıysanız yatırım süreçlerine nasıl hazırlandınız ve turunuzu nasıl yönettiniz? Yatırım sonrası ilişkilerinizi nasıl yönetiyorsunuz? (KPI, düzenli rapor paylaşımı vb.)

Hayır bir yatırım değil, hibe aldık. Fatih ve Fırat İşbecer’in kurucusu olduğu Commencis, Bigbang 2019’da bizi destekledi, sağolsunlar. Onlar bizim tarlamıza yağmur oldu, biz de tarlayı çamura döndürmedik, çok çalıştık, daha iyi olmak için de yoğun çalışıyoruz. Benim hibe sonrası bir hedefim vardı, “Bu parayı 50 kat değerli kullanacağım” diye. Yani başkasının 50x liraya yaptığı şeyi ben ne yapıp edeceğim, x liraya yapacağım. Tüm harcamalarımızı, aldığımız sakızı bile kaydettik. Pizza söylemişsek, indirimdeyse eğer onu bile yazdık. 79 kat değerli kullanmışız aldığımız hibeyi. Burada esas destek, tüm partner ve paydaşlarımızın aslında. Çok pazarlık yapıp yıldırdığım insan oldu, buradan çok selamlar.

Bulunduğunuz sektörün gelişimini ve büyümesini nasıl öngörüyorsunuz?

Dünyanın en hızlı büyüyen alanı, Entertainment endüstrisi içinde VOD platformları. Artık geleceğin mass ve tematik platformlarda olduğu su götürmez bir gerçek. Platformlar agresif ve hızlı büyüyor, rakamlar bize, bizim gibi tematik platformların daha da hızlı büyüyeceğini söylüyor. Yaklaşık 5-6 yıllık büyüme döneminden sonra konsolidasyon bekliyorum, büyük birleşmeler ve satın almaların yanı sıra, platform ortaklıkları pek bir mümkün.

Girişimciliğe başladığınız ilk gündeki kendinize bir tavsiye verecek olsanız bu ne olurdu?

Hiçbir şey. Ben felsefe okudum, son derste hocamız “Hayat zaten insanı eğitir çocuklar” demişti. Hayatta tek bir doğru yok, tek bir yanlış da yok. Yaptığımız her şey bizi bugünkü perspektifimize taşıdı. Ama illa bir şey söyleyecek olsam, anın tadını çıkarmayı becerebilsem daha az beyazlamaya başlardı saçlarım.

Teşekkürler. Celil.

Startup Borsa, teknoloji girişimlerinin bilinirliklerini arttırmalarına destek olur. Girişimciler, Startup Borsa üzerinden oluşturabilecekleri girişim profilleri sayesinde yatırımcılara kolayca erişebilir. Doğru bir kanaldan, bireysel ve kurumsal yatırımcılara ulaşmak için Startup Borsa‘da buluşalım! 🚀

Startup Borsa

Startup Borsa girişimci ve yatırımcıları dijital bir platformda buluşturarak şeffaf ve güvenilir yatırım ilişkilerinin oluşmasını sağlar, bu ilişkileri ortaklık ve çıkışa kadar taşır.