Skip to main content

İş planı, bir girişimin hedeflerini, bu hedeflere ulaşma yöntemlerini ve hedeflere ulaşmak için gereken zaman dilimini içeren bir belgedir. Yatırımcıların girişimi tanıyabilmesi için bir iş planına sahip olmak gerekir. Bu yazımızda, girişimcilerin iş planı hazırlarken dikkat etmesi gereken 4 unsurdan bahsettik. Peki, bunlar neler?

1) Özet Bölümü Hazırlayın

İş planınızda fikrinizin genel hatları içeren bir özet hazırlamalısınız. Bu özette fikrinizi, pazara sağlayacağı faydayı, rakiplerinizden sizi ayıran farkları, girişiminizi büyütmek ya da kurmak için ihtiyacınız olan kaynağı ve sebeplerine yer vermeniz gerekir. Bu bölümde dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, özetinizin ne gibi hedefleriniz olduğu, ne kadar bütçeye ihtiyacınız olduğu gibi konularda net olarak cevap vermenizdir. Bu sorulara net cevaplar vermeniz gerçekten yapılan çalışmanın “özet” olmasını sağlar. Aksi halde, yatırımcılar iş planınızı incelerken akıllarında birçok soru işareti oluşabilir.

2) İyi Bir Pazar Araştırması Yapın

iş planı

İş planınızı hazırlarken, içerisinde bulunduğunuz pazarı iyi bilmeniz ve rakiplerinizi tanımanız gerekir. Pazar araştırmanızı yaparak pazardaki rekabeti, büyük firmaları, pazardaki olası payınızı ve rekabette öne çıkmak için ne gibi çalışmaların yapılması gerektiği daha net görebilirsiniz. Ayrıca, yaptığınız pazar araştırması sonuçlarını da mutlaka planınıza eklemelisiniz. Pazar araştırması sonuçları, yatırımcının sizin pazardaki konumunuzu daha net görmesini sağlayacaktır. 

3) Hedeflerinizi Açıkça Belirtin Ve Gerçekçi Olun

İş planınızda hedeflerinizi açıkça belirtmek, yatırımcıların en çok dikkat ettiği konulardan biridir. Hedeflerinizin gerçekleşip gerçekleşmediğini takip etmek için bunları yazılı olarak tutmanız gerekir. Kafanızdaki planları zaman içerisinde unutabilir ya da motivasyonunuz düştüğü bir anda bunları görmezden gelebilirsiniz; ancak planı hazırlama sürecinde bunlara yer vermeniz, yazılı olarak saklamanızı sağlar. Ayrıca, yatırımcılar hedeflerinizden girişiminizin hangi konumda olduğunu daha net görebilir. 

Hedef belirlerken açık olmanın yanında gerçekçi olmak da çok önemlidir. Gerçekçi olmayan hedefler, size ve girişiminize çeşitli zararlar verebilir. Örneğin, gerçekleşmesi çok güç bir hedefinizin olması sizi yaptığınız işten soğutabilir, sizi strese sokabilir ve çalışma arzunuzu köreltebilir. Bununla beraber yatırım görüşmelerinde bu hayalleri nasıl gerçekleştireceğiniz sorgulanacaktır ve bunlara iyi yanıtlar vermemeniz durumunda da yatırımcının girişiminize olan bakış açısı olumsuz yönde seyredecektir.

4) Yazım Kurallarına Dikkat Edin

iş-planı

Devrik cümlelerden oluşan iş planları, yatırımcıya girişimcinin özensiz biri olduğu imajını verecek ve girişim fikrine odaklanmasını zorlaştıracaktır. Bu sebeple yazım dilinizin düzgün olması ve planınız içerisinde de yazım kurallarına dikkat etmeniz gerekir. Planınızı yatırımcı için hazırlamadan önce temel yazım kurallarını gözden geçirebilir ya da yazı bilgisine güvendiğiniz bir kişiden iş planınızdaki yazım hatalarını kontrol etmesini isteyebilirsiniz. Planınızı hazırladıktan sonra hataları daha net görebilmek için birkaç gün sonra kontrol edebilirsiniz.

İş Planınızı Startup Borsa ile Yatırımcılara Ulaştırın!

İş planınızı hazırladıktan sonra en zorlu adım başlıyor: Yatırımcılara ulaşmak! Eğer bir teknoloji girişimiyseniz, Startup Borsa’ya şirket profilinizi ekleyerek yatırımcılara kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Şirket profilinizi oluşturduktan sonra girişim havuzunda yerinizi alabilirsiniz. Böylece yatırımcılar tarafında girişiminizin görünürlüğünü arttırabilirsiniz. Startup Borsa’nın tüm avantajlarından yararlanmak için buradan kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Startup Borsa

Startup Borsa girişimci ve yatırımcıları dijital bir platformda buluşturarak şeffaf ve güvenilir yatırım ilişkilerinin oluşmasını sağlar, bu ilişkileri ortaklık ve çıkışa kadar taşır.