Skip to main content

Girişimlerin dijital sahnesinde bugün, satış ve müşteri yönetiminden, randevu ve sipariş yönetimine tüm araçları tek bir ekranda sunan bulut CRM yazılımı Dinamik CRM var!

Girişimin Genel Bilgileri:

Girişimin Adı: DinamikCRM

Kurucu: Yahya Ekinci

Girişimin Aşaması: Ödeyen Müşteri

İş Modeli: SaaS – Abonelik İş Modeli

Sektör Bilgisi: Çağrı Merkezi, Eğitim, Gıda, Havacılık, Emlak, Mühendislik, Teknoloji

Konum: İstanbul – Türkiye

Dinamik CRM‘in hikayesi nedir?

18 yıl süren kurumsal kariyerimde lider 3 banka ve lider 3 dış kaynak (BPO) firmasında çeşitli poziyonlarında çalıştım. Çalıştığım kurumlarda “kurum içi girişimcilik” anlamında çeşitli çalışmalar gerçekleştirerek ödüller kazandım.

BPO sektöründe çalışırken büyüklüğü ne olursa olsun tüm markaların teknoloji anlamında ciddi problemler yaşadığı gözlemledim. Bu problemlere çözüm üretebilmek adına farklı projeler hazırlayarak yönetme imkanı buldum.

Öne çıkan en büyük problemlerin Yeni Müşteri Kazanımı, Mevcut Müşterileri Elde Tutma ve Kurumsal Hafıza Eksikliği olmasından yola çıkarak DinamikCRM yazılımını geliştirmeye başladım.

Yaklaşık 1 yıl süren yazılım geliştirme sürecinden sonra 2017 yılının Kasım ayında ilk prototipi hazırladık, 2018 Mart ayında yayına girerek Temmuz ayında ilk satışımızı gerçekleştirdik.

Şu anda Dinamik360 Yazılım A.Ş. sermaye şirketi altında DinamikCRM markamızla hizmetlerimizi sunmaya devam ediyoruz.

Rekabet söz konusu olduğunda Dinamik CRM’i nasıl farklılaştırıyorsunuz?

Türkiye ve dünyadaki trendleri yakından takip ediyor, gelen tüm müşteri taleplerini dikkate alarak ürün gelişimine yön veriyoruz.

Tek bir uygulama ekranı üzerinden ihtiyaç duyabilecekleri birçok çözümü tek bir abonelik paketi üzerinden sunuyoruz.

14 günlük deneme sürecimizde potansiyel müşterilerimizi on-board ederek müşterimiz haline getirmeye çalışıyoruz. Bu süreçte herhangi bir ücret ödemiyor ve bizi daha yakından tanıma imkanları oluyor. Ürünümüzü kullanmaya karar verenler herhangi bir sürprizle karşılaşmıyor.

Başarılı bir şekilde ürünü pazara indirmenin yolları nelerdir?

Kesinlikle ürün pazar uyumunu sağlamak gerekiyor. Ve bunun bir kere değil, hayatta kaldığınız süre boyunca devamlı yapılması gerekiyor.

DinamikCRM’i ilk kurduğumda buna hiç dikkat etmedim. Geçmiş deneyimlerime güvenerek her şeyi en doğru ben bilirim mantığıylabir ürün çıkardım. Ve doğal olarak kimseye satamadım 🙂

Yakın arkadaşlarımdan oluşan ufak bir ekip kurarak mentörümüzün de desteğiyle birkaç potansiyel müşteri edindik ve sistemlerimizi ücretsiz olarak açtık. Potansiyel müşterilerin ürün gelişimine ciddi anlamda katkıları oldu. Bir süre sonra para ödeyerek bizimle çalışma kararı aldılar.

Şu an ürün gelişimimiz %90 oranda müşteri talepleriyle gerçekleşiyor.

Hangi pazar ve coğrafyalarda yer alıyorsunuz ve açılmayı öngördüğünüz pazarlar nereler? Neden?

Orta Asya (Türk Cumhuriyetler), Orta Doğu ve Doğu Avrupa’da ciddi bir potansiyel olduğunu düşünüyoruz. Bu bölgelerden bize doğru bir trafik olduğunu gözlemiyoruz.

Şu an sistemlerimiz Türkiye haricinde 3 farklı ülkede kullanılıyor. İçeri girdiğimiz ülkelere özel yerelleştirme çalışmalarımız hızla devam ediyor. DinamikCRM’in kurucusu olarak yerelleştirme çalışmalarını bizzat ilgili ülkeye giderek kendim yapıyorum.

Ürününüzü/servisinizi kullanan kullanıcı/müşterileri kazanımını nasıl yapıyorsunuz?

Yeni müşteri kazanımı için sırasıyla referans pazarlama, sosyal medya ve dijital reklam araçlarını kullanıyoruz.

Bunun haricinde Startup Borsa ve benzeri ekosistem platformlarından destek alarak markamızı yaygınlaştırmaya çalışıyoruz.

Gelir kanallarınızı nasıl geliştiriyorsunuz?

Standart abonelik satışlarının haricinde private cloud ismini verdiğimiz özel kurulum modeli ve ürün içerisinde yer alan çeşitli entegrasyon hizmetleri ve profesyonel destek paketleri sunuyoruz.

Ekibinizi şu an kaç kurucu ortak ve çalışandan oluşuyor?

Ekibimiz şu an 1 kurucu ortak ve 3 takım üyesi olmak üzere toplam 4 kişiden oluşuyor. Ayrıca işlerimizin büyük bir bölümünü outsource ettik. Sosyal medya yönetimi, içerik editörümüz ve dijital reklamcımız outsource takımın içinde yer alıyor.

Daha önce yatırım aldınız mı? Aldıysanız yatırım süreçlerine nasıl hazırlandınız ve bunu turunuzu nasıl yönettiniz?

Daha önce yatırım almadık. DinamikCRM kurulduğu günden bu yana kurucunun öz kaynaklarıyla yönetiliyor. Bizim en büyük yatırımcımız müşterilerimiz.

Daha önce bir deneyimimiz oldu fakat çok fazla zaman ve kaynak harcadığımızı fark ettik. Tekrar ürün ve müşterilere yoğunlaşarak yatırım beklentilerimizin bir kısmını satış yaparak elde ettik. 

Bu arada büyüme sürecimizde bizi destekleyecek yatırımcılara kapımız her zaman açık.

Bir girişim yatırım almadan önce neleri hesaba katmalı?

Çok iyi bir fikriniz olduğunu düşünüyorsanız sıkı bir şekilde hazırlanarak kapıları hemen aşındırmaya başlayın. Bunun için zaman kaybetmemek lazım.

Eğer gücünüz varsa gidebildiğiniz kadar kendi kaynaklarınızla gidin. Ne kadar geç yatırım alırsanız o kadar iyi. Ben kararımı bu yönde verdim ve uyguladım.

Seri bir şekilde sunum yapmaya (her ortamda) hazırlıklı olmak lazım. Biz sürekli müşterilerle temas halinde olduğumuz için bu kaslarımız oldukça güçlü.

Bulunduğunuz sektörün gelişimini ve büyümesini nasıl öngörüyorsunuz?

Sektörün gelişimini son derece olumlu buluyorum. Pandemi dönemi bizim gibi platformların yıldızını parlattı. Pandemi öncesi anlatmakta zorlandığımız birçok konuyu şu an rahatlıkla anlatabiliyoruz.

Planladığınız bir ‘’exit’’ stratejiniz var mı? Kendinizi nerede görmek istiyorsunuz?

DinamikCRM, Kobilerin dijital dönüşümünü kolaylaştırarak rakiplerinin rahatlıkla önüne geçecek.

2021 yılı bizim için sınırları aştığımız bir yıl olacak.

Hedefimiz kendi alanımızda bir Unicorn olmak. Uzun soluklu bir yola çıktık ve kesinlikle başarılı olacağız. Kendimizi dünyada lider yazılım hizmet sağlayıcılardan birisi olarak konumlandırmayı hedefliyoruz.

Bize bugün yatırım yapan fonların ileride yüzü gülecek.

Girişimciliğe başladığınız ilk gündeki kendinize bir tavsiye verecek olsanız bu ne olurdu?

Ben bu döngüyü daha önce 3 kez yaşadığım için şu an her şeyi kuralına uygun olarak (yani kural tanımadan) yapmaya devam ediyorum.

Yatırımcıya Erişim: Startup Borsa

Girişimler şirket profilini oluşturarak yatırımcı tarafındaki bilinirliğini arttırabilir. Mevcut ve potansiyel yatırımcıları ile iletişime geçerek raporlar paylaşabilir. Yatırıma giden yolculuğu Startup Borsa ile kolaylaştırın!

Startup Borsa

Startup Borsa girişimci ve yatırımcıları dijital bir platformda buluşturarak şeffaf ve güvenilir yatırım ilişkilerinin oluşmasını sağlar, bu ilişkileri ortaklık ve çıkışa kadar taşır.