Girişimlerin dijital sahnesinde bugün; bilişim teknoloji şirketi olan Arventek var!
Girişimin Genel Bilgileri
Girişimin Adı: Arventek / Skywen Otonom Drone ve Yapay Zeka Destekli İnşaat Veri Yönetim Platformu
Kurucu Ortaklar: Sedat Mança , Merve Mança
Girişimin Aşaması: Hazır Prototip, PoC Süreci
İş Modeli: B2B, SaaS, Donanım, Yazılım
Sektör Bilgisi: İnşaat, Enerji, Maden ve Taş Ocakları
Konum: İstanbul
Arventek‘in hikayesi nedir?
Kendi mesleklerimiz olan inşaat mühendisliği ve yazılımı bir araya getirerek bir proje ortaya çıkarma fikrimiz vardı. Bu projemizi oluştururken, aslında bizzat kendi yaşadığımız problemlerden yola çıktık. Hedeflediğimiz temel problemler olan zaman, maliyet, kaynak ve ölçümleme ve hakediş konularında inşaat sahasında bizzat deneyimlediğimiz sorunlar bulunuyordu. Bir inşaat projesinde en çok kullanılan günlük ve haftalık ilerleme raporlarını oluşturmak için sahada en az 4 – 5 saat geçirip tüm bölgenin tek tek fotoğraflarını çekmemiz gerekiyordu. Akabinde, bunu bir rapora dökmek için en az 2 – 3 gün alıyordu. İş yükü ve yoğun çalışma ortamında bu sürenin azaltılması gerekiyordu. Aynı zamanda kaynak yetersizliği dolasıyla, iş sağlığı ve güvenliği denetimleri özellikle büyük sahalarda yeterince yapılamıyordu. Bundan dolayı inşaat sahalarında ölümlü kazalarında olduğunu da gözlemledik.
Bu ve benzer probleme çözüm oluşturmak amacıyla, inşaat sahasını daha hızlı tarayabilecek olan ve ölçümlemedeki makine, ekipman maliyetini minimuma indirecek bir çözüm aracı üretmeyi hedefledik. Skywen adını verdiğimiz kendimizin geliştirip tasarladığı otonom uçuş kabiliyetine sahip VTOL türündeki Drone’muzu ürettik. Bunun yanında Drone’dan gelen görüntüleri de analiz edip, sahasının 2 boyutlu dijital haritasını ve 3 boyutlu modelini oluşturacak olan, günlük ilerleme raporlarını hızlıca alabildiğimiz İnşaat Veri Yönetim Platformumuzu geliştirmekteyiz. Bu platformumuzda aynı zamanda görüntü işleme ve yapay zekayı birleştirerek, İş Sağlığı ve Güvenliği gibi konulardaki uygunsuzların tespitini otomatik sağlayabilmekteyiz.
Rekabet söz konusu olduğunda Arventek‘i nasıl farklılaştırıyorsunuz?
Yazılım ve donanım teknolojisini bir arada sunarak uçtan uca bir çözüm gerçekleştirmekteyiz.
Skywen’i en yakın rakiplerimizle karşılaştırdığımızda; VTOL ve Quadcopter olarak 2 farklı modda kullanılabilmesi, Yapay Zeka desteği ve nesnelerin interneti özellikleri ile ayrışmaktayız. Üretim tekniğimizde maliyetten kısarak, rakiplerimizden daha uygun fiyata satış gerçekleştirebilmekteyiz.
Yazılım Platformumuzda ise, Yapay zeka ve görüntü işleme desteği, İş zekası raporlaması ve BIM entegrasyonu özellikleri ile rakiplerimizden ayrışmaktayız. Ücretlendirmemizde ise, rakiplerimize göre avantajlı kalmaktayız.
Hangi pazar ve coğrafyalarda yer alıyorsunuz ve açılmayı öngördüğünüz pazarlar nereler?
Konut ve Ticari Bina inşaatları, maden ve taş ocakları, raylı sistemler, enerji tesisleri, hava limanları, alt yapı projeleri ve rafineri projeleri gibi 9 farklı ana faaliyet alanında hizmet sunma imkanımız mevcuttur.
Türkiye ve dünya pazarında, inşaat endüstrisine baktığımızda ise; elde ettiğimiz verilerde, oldukça yüksek bir pazar payı olduğunu görmekteyiz. 2020 yurtdışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik hizmetleri değerlendirmesine göre, Avrasya’dan Avrupa’ya, Orta Doğu’dan Uzak Doğu’ya kadar geniş bir coğrafyada yaklaşık 420 milyar dolarlık iş hacmi bulunmaktadır.
2020 yılında, dünyada 20 milyar dolarlık bir değere sahip olan drone pazarının, 2025 yılında 2 katına yükselerek 43 milyar dolar olacağı ön görülmektedir.
Bu da hitap ettiğimiz pazarın büyüklüğünün ne kadar yüksek bir potansiyele sahip olduğunu göstermektedir. İnşaat endüstrisi ve drone pazar büyüklüğünü bir araya getirdiğimizde iş modelimizin ölçeklenebilir olduğunu görebilmekteyiz.
Bizim de içerisinde bulunduğumuz sektör dikeylerinde, gerçekleştirilen araştırmalarda, haritalama ve ölçümleme ile denetim hizmetlerinin oldukça yüksek oranda uygulandığı görülmektedir. Bu araştırma, yakın gelecekte bu sektör dikeylerinde drone teknolojisinin, geleneksel yöntemlerin yerini alacağının ip ucunu vermektedir.
Müşteri segmentimizde ise, temel müşterilerimizi, proje yönetim ve müşavirlik firmaları, yüklenici firmalar, mühendislik ve tasarım firmaları ile kamu kurum ve kuruluşlarına kadar geniş bir yelpaze oluşturmaktadır. Türkiye pazarı ve yakın çevre ülkelerinde proje sayısı 10’un üzerinde ve en az 2 farklı inşaat proje türünde çalışan firmalar potansiyel müşterilerimizdir.
2022 yılındaki globalleşme planlarımıza göre, Türkiye pazarındaki networkümüzden yola çıkarak, özellikle büyük inşaat projelerinin yoğunlukta olması ve İnşaat Yönetim süreçlerinde teknoloji ihtiyacının en fazla olduğu Türki Cumhuriyetlerden başlayarak Avrupa ve Orta Doğru pazarlarında faaliyet göstermek istiyoruz.
Arventek’i kullanan kullanıcı/müşterilerin kazanımını nasıl yapıyorsunuz?
Projemizi oluşturarak potansiyel müşteri geri bildirimlerini alarak yola çıktık. Bu nedenle ürünlerimiz geliştirme aşamasındayken kişisel networkümüzün çoğunluğu projemizden haberdardı. Buna ek olarak katıldığımız girişim programları, yarışmalar ve sunum etkinlikleri ile projemizin bilinirliğini daha da fazla yayınlaştırmaya başladık. Yaptığımız sosyal medya paylaşımları ile hitap ettiğimiz kitleye ulaşmakta önemli bir faktör oluşturmaktadır.
Teknopark İstanbul Cube Incubation bünyesinde yer almamız ile birlikte, girişimcilik ekosistemi içerisinde giderek artan bir network oluşturuyoruz.
Gelir kanallarınızı nasıl geliştiriyorsunuz?
Gelir modelimizde yazılım platformumuz için, bulut üzerinde çalışan bir abonelik gelir modeli oluşturduk. Skywen için, doğrudan B2B satışını gerçekleştireceğiz. Ayrıca drone yedek parça satışı ve eğitim danışmanlık hizmetlerimiz de olacaktır. Potansiyel müşterilerimizden gelen geri bildirimlere göre de kiralama ve pilot ağı oluşturarak hizmet modeli de oluşturmaya başladık. Bu sayede ülkemizde yeni bir meslek dalının da oluşmasına öncülük ederek gelir modelimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.
Bunların dışında iş ortaklıklarımız bulunmaktadır. Bölgesel ve ülkesel bazında gerçekleştireceğimiz iş ortaklık modelimizde Türki Cumhuriyetler, Orta Doğu, Avrupa ve Uzak Doğu lokasyonlarında potansiyel müşterilerimize ulaşma konusunda hızlı hareket edebileceğiz. İnşaat sektörüne yönelik Proje Yönetim ve İş Yazılımları ile Entegrasyonlar oluşturarak bir kazan-kazan modeli de oluşturacağız.
Ekibinizi şu an kaç kurucu ortak ve çalışandan oluşuyor? Bugün ve gelecekte hangi alanlarda, hangi yetenekleri, hangi yöntemle ekibe katmayı düşünüyorsunuz?
Girişimimiz İnşaat ve Yazılım sektörlerinde 10’ar yılı aşkın deneyime sahip 2 kurucu ortakta ile birlikte elektrik/elektronik mühendisi, endüstriyel tasarımcı, mekanik ve aerodinamik tasarımcımızla birlikte heyecanlı ve yetenekli bir ekibimiz bulunmaktadır.
Elektrik/Elektronik mühendisi arkadaşımız aynı zamanda Uçak Teknikeri olup özellikle İnsansız Hava Araçlarının tasarlanması ve geliştirilmesi konusunda 2 yıldan fazla deneyimi bulunmaktadır. Endüstriyel tasarımcımız, ulusal ve uluslararası pek çok tasarım projesine imza atmıştır. Mekanik ve aerodinamik tasarımcımız ise, savunma sanayi projelerinde özellikle insansız hava araçları ve uçak teknolojileri projelerinde yer almıştır.
İleriki zamanlarda yazılım ekibimizi genişleterek, çeşitli mühendislik disiplinlerinden ekip arkadaşları ile birlikte satış, pazarlama ve müşteri deneyimi alanlarında yetkin arkadaşları ekibimize katmayı planlıyoruz.
Daha önce yatırım aldınız mı?
Bugüne kadar projemizi öz kaynaklarımız ve KOSGEB’in Ar-Ge ve İnovasyon Destekleri ile finansa ettik. Geldiğimiz aşamada Tohum Yatırımı için çeşitli yatırımcılar ile görüşmelerimize devam ediyoruz. Ancak, henüz yatırım süreçlerimizi sonlandırmadık.
Bir girişim yatırım almadan önce neleri hesaba katmalı? / Kendini nasıl hazırlamalı?
Her şeyden önce, kurucu ortakların geliştirdikleri proje olan inançları tam olmalıdır. Pozitif süreçleri olacağı gibi karşılaşılacak negatif durumlarda da kararlılıklarını ve motivasyonlarını kaybetmeden ilerlemelerine devam etmeli. Aynı zamanda, iş modeli, gelir modeli ve finansal planları yatırımcıların anlayabileceği açıklıkta olmalı ve güncel durumlara göre sürekli revize edilebilmelidir.
Bir yatırım ihtiyacı doğmadan önce yatırımcılar ile iletişime geçilmesi ve onların yorum ve önerilerinin alınmasının çok önemli olduğuna inanıyoruz. İletişimde olunan yatırımcılar ile belirli periyodlarda bilgi paylaşımı yapılarak, yatırım ihtiyacı doğduğunda hali hazırda girişim hakkında güncel bilgiye sahip olunduğu için yatırım süreçlerinin daha da hızlanacağını düşünüyoruz.
Planladığınız bir ‘’exit’’ stratejiniz var mı? Kendinizi nerede görmek istiyorsunuz?
Şu an için mevcut bir exit planımız yok. Müşteri kitlemizi genişleterek, globalde yaygınlaşmayı ve hedef pazarımızı domine etmeyi planlıyoruz. Ayrıca, büyüme stratejimize bağlı olarak katılacağımız farklı yatırım turları ile büyüme sürecimizi hızlandırmak istiyoruz.
Girişimciliğe başladığınız ilk gündeki kendinize bir tavsiye verecek olsanız bu ne olurdu?
Bizim de yola çıkarken benimsediğimiz mottoyu paylaşmak gerekirse, girişimcilik yolculuğunu uzun mesafeli ve engelli bir maraton koşusuna benzetiriz. Girişimciler olarak, İlk km’lerde yavaş, heyecanlı ama motivasyonu tam şekilde koşarız. Koşunun ortalarına gelince yorulmalar ve engellerden kaynaklı motivasyon düşüklüğü bizi yıpratır. Ancak, bütün bunların sonunda ulaşacağımız Bitiş çizgisini geçtiğimizde alacağımız haz ve mutluluğu düşündükçe bütün bu moral bozuklukları ve engellemelere rağmen azimle son km’ye kadar disiplinle koşarız. Buradaki en önemli konu pes etmeden azimle, kararlılıkla devam etme ve gerekirse yolu değiştirerek yolun sonuna ulaşmaktır.
Girişimlere Erişim: Startup Borsa
Türkiye’nin önde gelen teknoloji girişimleri Startup Borsa’da girişim profili oluşturarak bilinirliğini arttırır. Girişimler, yatırımcılara erişebildiği gibi, yatırımcılar da diledikleri girişimlerden rapor talep edebilirler.