Teknoloji girişimleri her dönem göz kamaştıran yatırım fırsatlarından biridir. Ancak son yıllardaki olağanüstü durumlardan sonra her koşula adapte olmamızı sağlayabilecek teknoloji çözümleri sunan girişimlere talep inanılmaz ölçüde arttı. Peki, teknoloji yatırımında gelecek vadeden sektörler neler?
1) Nesnelerin İnterneti (IOT)
Artık teknoloji ile daha yakın bir ilişki kurarak interneti vücudumuza eklemenin yollarını buluyoruz ve buna da nesnelerin interneti diyoruz. Nesnelerin interneti, yani kısaca IoT, bedenlere birçok sağlık ve zindelik faydası sunarak refahımıza katkıda bulunabilir. Ancak, etik faktörlere ve düzenleyici yönetim odağına dayalı uygun tasarım olmadan, insanlık için benzeri görülmemiş risklere ve sorunlara da neden olabilir.
Bazı yapay zeka şirketleri, yüz ifadelerini, ses tonlamalarını ve diğer sesli ve görsel sinyalleri analiz ederek insan duygularını algılamak ve bunlarla ilgili veri toplamak için sistemler üzerinde çalışıyor. Google gibi önde gelen bazı şirketler, üçüncü dünya ülkelerindeki kırsal alanlar için balonlar gibi yeni mekanizmalar oluşturarak buna yatırım yapıyor. Bu noktada 5G teknolojisi internetin yayılmasını oldukça hızlandırdı. Bu bağlamda IoT teknolojini girişimlerinin odağına alanlara teknoloji yatırımı açısından talep de arttı.
2) Metaverse
Metaverse kullanıcıların deneyimleri paylaştığı ve simüle edilmiş senaryolar içinde gerçek zamanlı olarak etkileşime girdiği sanal bir dünyadır. Bloomberg Intelligence’a göre; küresel bir metaverse yatırımı 2024 yılına kadar 800 milyar dolara ulaşabilir. Big Tech, tam küresel Metaverse’ün gerçekleştirilmesi uzak bir gelecekte de olsa şimdiden bu alana önemli ölçüde yatırım yaptı. Meta, Reality Labs bölümüne 2021’in sonuna kadar 10 milyar dolar yatırım yaptı ve bu hamleyle bu alanın ne kadar öncelikli olduğunu gösterdi. GlobalData‘ya göre 2022’de erken prototipler ve kullanım senaryoları ortaya çıkacak. Oyun sektörü de ideal bir başlangıç noktası olacak ve şirketler 2022’de Metaverse geliştiricileri için ana pazar haline gelecek ve teknoloji yatırımı açısından önem kazanacak.
3) Kuantum Bilgisayarları
Yazılım mühendislerinden oluşan sınırlı bir küresel yetenek havuzu içinde artan rekabet sayesinde bu yeni gelişen teknolojide önemli ilerlemeler kaydedilmektedir. Araştırmalara göre kuantum bilgisayarları 2022’de bir konsolidasyon dönemine girecek. GlobalData, sektör büyümeye devam ettikçe beceri eksikliklerinin arttığını dile getiriyor. Özellikle daha büyük teknoloji şirketleriyle halihazırda ortak olanlar başta olmak üzere bu sektördeki girişimlerin satın alma hedefleri olacağını tahmin ediyor. Örneğin PsiQuantum, 2022’de halka bile arz edilebilir. Bu anlamda pazardaki bu rekabette üstünlüğü ele almak adına bu alanda çalışmaları olan girişimlere teknoloji yatırımında çok fazla destek sağlıyor.
4) Kripto Sektörü
GlobalData, inişli çıkışlı hallerine rağmen kripto para piyasasının 3 trilyon dolar değerinde olduğunu ve 2022’de büyümeye devam edeceğini tahmin ediyor. Sektör, ödeme altyapılarına kriptoyu dahil eden Visa ve PayPal dahil olmak üzere işletmelerde genel kabul görüyor. Orijinal Bitcoin’in ötesinde kripto para birimlerinin çoğalması, şu anda 14.000’den fazla türün var olduğu anlamına geliyor. Küresel düzenleyiciler sektörü nasıl düzenleyeceği ile boğuşurken, kripto para birimleri küresel finansal sistemlerde büyük bozulma potansiyeline sahip. Bu anlamda bu alandaki bilgi birikimlerini kullanarak girişimerini geliştiren şirketlere global pazardan da çok fazla teknoloji yatırımı yapılıyor.
5) Fintech
Fintech alanındaki girişimlere yatırım son dönemde beklenenden daha fazla arttı. Atom Bank, Corvus Insurance ve Navi Technologies de dahil olmak üzere fintech unicornlarının sayısını 116’ya çıkarırken sektörün toplam değeri de 529 milyar dolar oldu. Son derece değerli fintech start-up’larının büyüyen istikrarlı durumu, finansal hizmetler sektöründeki potansiyel bozulma seviyesini gösteriyor. “Onları yenemezseniz onlara katılın” duygusunu benimseyen bazı eski nesil kurumlar bile fintech unicornlarıyla iş birliği kurmak için stratejiler geliştirmeye başladı. Bu nedenle fintech sektörü de gelecekte teknoloji yatırımı yapanların gözbebeklerinden biri olacak.
Yatırımcılara Ulaşmanın Kolay Yolu: Startup Borsa
Siz de son dönemlerin trendi teknoloji girişimlerine yatırım yapmak istiyor, ancak girişimlere nasıl ulaşacağınızı bilmiyor musunuz? Startup Borsa’ya üye olarak gelecek vaadeden teknoloji girişimlerine ulaşabilirsiniz. Yatırımcı olarak girişim havuzu içerisinde yer alan girişimlerin finansal raporlarına, ürün ve servis bilgilerine, ekip yapısına ulaşabilir; ilginizi çeken girişimlerden rapor talep ederek onları radarınızda tutabilirsiniz. Startup Borsa’nın avantajlarından yararlanmak için buradan üye olabilirsiniz.