Bir girişim ekosisteme katılır, müşterilerle tanışır ve pazarda hayatta kalmaya çalışır. Ancak bir girişimin zaman çizelgesini incelediğimizde, yatırım almadan ve ölçeklemeden son aşamaya kadar gelmesinin neredeyse imkansız olduğunu görürüz. Peki, yatırım öncesi girişiminizi ölçeklemenin yolları neler? Neler yapmanız gerekir?
1) Müşteri Memnuniyetine Odaklanın
Yaptığınız her işte müşteri kazanmak kadar elinizdeki müşterileri kaybetmemek de önemlidir. Ürün ve hizmetlerinizle müşterilerinize kaliteli bir deneyim sunarsanız, onların da size olan bağlılığı aynı oranda artacaktır. Nielsen’in reklamcılık, medya ve meslektaş tavsiyeleri üzerine yaptığı bir araştırmada, dünya çapındaki tüketicilerin %92’sinin, diğer tüm reklam türlerinin üzerinde arkadaşlarından ve ailelerinden gelen kişisel tavsiyeler üzerine bir ürüne ve medyaya güvendiği keşfedildi. Buradan da anlaşılacağı gibi müşterilerinizi memnun ettiğinizde ve onlar da bu memnuniyeti başkalarıyla paylaştıklarında işiniz büyüyecektir.
2) Çalışanlarınıza Yatırım Yapın
Çalışanlar kendilerini değerli hissettiklerinde, vizyonunuzu tutkuyla paylaşacak ve işinizin gelişmesine yardımcı olmak için beklediğinizden daha fazlasının altına gireceklerdir. Uzatılmış ücretli ebeveyn izni, yeni ebeveynler için ikramiye ödemeleri, üniversite öğrenim ücreti geri ödemesi, gönüllülük için ücretli izin, sınırsız hastalık günleri ve daha fazlası gibi Google’ın bu konuda çalışanlarına sunduğu avantajları daha önceden duymuş olabilirsiniz. Ancak Google, çalışanlarına yatırım yapan tek şirket değil. Örneğin; Mayo Clinic şirketi, çalışanların evlat edinme masraflarını karşılar ve bünyesinde bir tıbbi bakım tesisine sahiptir. Aynı şekilde Container Store ise ücretli izinler ve çalışanlar için evcil hayvan sigortası sunar. Siz de bu şirketleri örnek alarak çalışanlarınızın refahını yükseltebilir, iş verimliliğini arttırabilirsiniz.
3) İşinizi Takip Edin
Bir işletme sahibi olarak her şeye her zaman dahil olamazsınız. Bu nedenle daha uygun kişilerin işi halletmesine izin vermek, inisiyatif almalarını sağlamak önemlidir. Bir müşteri olarak yaşayabileceğiniz tüm olası senaryolara ve bir çalışan olarak şirketinizin mutfağında nelerin iyi veya ters gittiğine hakim olmalısınız. İşinize bağlı kaldığınızda ve çevrenizin farkında olduğunuzda, değişim ve düzenleme ihtiyacını daha iyi tahmin edecek ve zamanı geldiğinde daha iyi uyum sağlayabileceksiniz. Bu nedenle zirveye ulaşmak için her bir yol ayrımının bazen tehdit bazen de bir fırsat olarak yolunuza çıkabileceğini unutmamalısınız. Tüm bunlar girişiminizi ölçeklemenize yardımcı olacaktır.
4) Verilerinizi Yorumlayın
Sürdürülebilir büyümenin anahtarı sabit verilerdir.Şirketinizin büyümeyi başarabilmesini sağlamak için operasyonlara para harcamak önemli olsa da, veriye dayalı pazarlamaya da yatırım yapmanız gerekir. Bu, yeni müşteriler edinmek için ve mevcut müşterilerle etkileşime geçmek için pazarlamayı içerir. Verilere dikkat ettiğinizde, müşteri kaybının nedenleri veya satış huninizde sizi sınırlayanlar gibi önemli sorunları çözebilirsiniz. Site analizleriniz, anket yanıtlarınız, sosyal çevreye karşı içgörüleriniz ve müşteri verileriniz, harekete geçmenin kuruluşunuzun büyümesi ve girişiminizi ölçeklemeniz üzerinde önemli bir etkisi olacağı çok sayıda fırsatı ortaya çıkarabilir.
Yatırımcılarla Girişimcilerin Buluşma Noktası: Startup Borsa
Girişiminizi ölçeklendirdiniz ve sırada yatırım almanız var, fakat yatırımcıları nerede bulacağınızı bilmiyor musunuz? Startup Borsa ile yatırımcılara kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Startup Borsa olarak yatırımcıları ve girişimcileri dijital bir platformda bir araya getiriyoruz. Startup Borsa’ya üye olduktan sonra girişiminizin profilini oluşturabilir ve yatırımcıların inceleyebileceği girişim havuzunda listelenerek yerinizi alabilirsiniz. Siz de girişimci olarak Startup Borsa’nın avantajlarından yararlanmak için buradan üye olabilirsiniz.