Skip to main content

Girişimlerin dijital sahnesinde bugün; müşteri deneyimi platformu olan Çöz Gönder var!

Girişimin Genel Bilgileri

Girişimin Adı: Çöz Gönder
Kurucu Ortaklar: Fatma Yıldırım, Mehmet Ali Kara
Girişimin Aşaması: Ödeyen Müşteri
İş Modeli: B2C
Sektör Bilgisi: EdTech
Konum: Antalya

Öğrenciler İçin Soru Çözüm Uygulaması Çöz Gönder

Çöz Gönder‘in hikayesi nedir?

Biz iki yakın arkadaş olarak eğitim hayatımız boyunca yaşadığımız kötü deneyimleri, zorlukları bir bir  aklına yazan ve bazı şeylerin artık değişmesi gerektiğine inanan üniversite öğrencileriydik. Bu kötü  deneyimlerimizi diğer öğrenci arkadaşlarımız da yaşamasın istedik ve adeta bu yola baş koyduk. Bu işe  başlarken aklımızda tek bir şey vardı, o da öğrencilerin işini kolaylaştıracak bir şeyler yapmak. Birçok  yaşıtımızın henüz yapamadığını yaparak gerek kişisel yaşantımızdan, gerekse sosyal yaşantımızdan  fedakarlıklar vererek bu iş için kolları sıvadık ve tüm enerjimizle çalışmalara başladık. 

Sorunun en köküne indik ve asıl sorunun soru sormak olduğunu farkettik. Ders çalışırken yapılamayan  sorulara çözümler aramak her öğrencinin de bildiği gibi sıkıcı ve sancılı bir süreçtir. Okulda, kursta, etütte öğretmenlerin peşinden koşmak “Lütfen bu soruya bakar mısınız? “ diye  yalvarmak. Özel ders aldığında “Acaba konu mu anlattırsam yoksa soru mu çözdürsem? Soru çözdürsem bile bir derste kaç sorumu çözebiliriz ki?” ikilemine düşmek. Kitaplarda, arama motorlarında, ders kayıtlarında “Soruya dair acaba en ufak bir ipucu bulabilir  miyim?” düşüncesiyle dakikalarca araştırma yapmak.  

İşte biz öğrencileri bütün bu dertlerden kurtarmak istedik. Sorularının çözümünü sadece kullanacakları  bir mobil bir uygulamaya getirerek Çöz Gönder’i yaptık! 

Öğrenciler artık yapamadığı soruların fotoğrafını çekerek Çöz Gönder’e gönderecek. Bu sorular  alanında uzman eğitmenlerimiz tarafından dakikalar içinde cevaplanacak. Üstelik çözümde anlamadığı  kısımlar olursa da eğitmenden ek açıklama talep edebilecek. Artık çözümlere ulaşmak işte kadar basit!

Rekabet söz konusu olduğunda Çöz Gönder‘i nasıl farklılaştırıyorsunuz?

✓ Soruları çözen kişilerin alanında uzman eğitmenler olması, 

✓ Soruya özel değerlendirme ve puanlama sistemimiz,  

✓ Öğrencinin dilediğinde çözüme ek açıklama talep edebilmesi, 

✓ Ek açıklamaların mesaj ve fotoğraf yolu ile detaylı açıklanması, 

✓ Sorulara çok kısa süreler içinde çözüm buluyor olmamız, 

✓ Çözümlerin tıpkı sorular gibi fotoğraf formatında gönderilmesi, 

✓ İlk kayıtta hediye ettiğimiz “Çöz Gönder’i Ücretsiz Dene” soru haklarımız, 

Öğrenci dostu, her ihtiyaca uygun olan Abonelik ve Paketlerimiz. 

Başarılı bir şekilde ürünü pazara indirmenin yolları nelerdir?

Öncelikle hedef pazarınızı iyi seçmelisiniz. “Benim muhatabım kimler? Kime hizmet veriyorum?”  sorularının cevabı net olmalıdır. İkinci en önemli nokta ise pazarı iyi tanımaktan geçer. Hedef kitlenizin  sorunlarını, ihtiyaçlarını çok iyi gözlemlemeli, benimsemeli ve tüm bunlara hakim olmalısınız. Daha  sonra ise hedef pazarınızın en sık kullandığı kanalları belirleyip belirlediğiniz platformlarda kendinizi göstermeniz gerekir. Bu kanallarda ürününüzü en doğru ve etkileyici yöntemlerle hedef pazarınıza  tanıtın. Ürününüz veya hizmetiniz müşterilerinizin geneli tarafından tarafından olumlu feedback alırsa, işin en zor kısmını başardınız demektir. Bundan sonrası müşterilerinizin sizi ağızdan ağıza pazarlamasına veya sizin pazarlamaya verdiğiniz önem ve ağırlık gibi etkenlere göre değişiklik gösterecektir.

Hangi pazar ve coğrafyalarda yer alıyorsunuz ve açılmayı öngördüğünüz pazarlar nereler?

Çöz Gönder şu anda Türkiye’nin dört bir yanından binlerce öğrencinin sorularını çözmeye devam ediyor. Hızla artan öğrenci ve eğitmen sayımızla birlikte önümüzdeki 3 yıl içerisinde sınavlı eğitim sistemi olan Hindistan gibi ülkeler başta olmak üzere hızla global pazara açılmayı hedefliyoruz. 

Çöz Gönder’i kullanan kullanıcı/müşterilerin kazanımını nasıl yapıyorsunuz?

Öğrencilere ulaşabileceğimiz en doğru kanalları tercih ediyoruz. PR çalışmalarımıza bu şekilde yön  veriyoruz. Sosyal medya reklamları, Google Ads reklamları, ücretli ortaklıklar gibi dijital pazarlama  alanlarında yoğun çalışmalar yapıyoruz. Bunun yanında öğrencilerimize sosyal medya hesaplarımızda  ve web sitemizde eğitici, öğretici içerikler hazırlayarak var olduğumuz her alanda onların yanında olup  çalışmalarına destek vermeye çalışıyoruz.

Gelir kanallarınızı nasıl geliştiriyorsunuz?

Gelirimizi uygulama içi ürünler, abonelikler ve reklamlar ile sağlıyoruz. Ayrıca eğitim kurumları için her  ihtiyaca ve bütçeye uygun paketler tasarlayıp hizmetimizi eğitim kurumlarının da kullanımına  sunuyoruz. 

Ekibinizi şu an kaç kurucu ortak ve çalışandan oluşuyor? Bugün ve gelecekte hangi alanlarda, hangi yetenekleri, hangi yöntemle ekibe katmayı düşünüyorsunuz?  

Ekimiz şuanda 2 kurucu ortak ve 2 developerdan oluşmakta. Ekibimizi en kısa zamanda alanında  uzman çalışma arkadaşlarıyla genişletmeyi düşünüyoruz. Satış & pazarlama uzmanı, operasyon uzmanı,  operasyon yöneticisi, içerik editörü, UI UX designer, IOS& Android developer pozisyonlarındaki uzman  arkadaşları da ekibimize katmak istiyoruz. Hesaplarımızda yayınladığımız iş ilanlarından bize ulaşabilirler. Hedefimiz yaptığımız işin her noktasında profesyonelliğe ulaşmak, kusursuz veya  kusursuza en yakın işler yapabilmektir.

Daha önce yatırım aldınız mı?

Henüz bir yatırım almadık gerekli çalışmalarımızı tamamladıktan sonra uzun bir yatırım turuna hazır  olacağız. Bu süreçte Startup Borsa’nın da desteğini almaktan gurur ve mutluluk duyarız. 

Bir girişim yatırım almadan önce neleri hesaba katmalı? / Kendini nasıl hazırlamalı?

Girişimcinin kendini yatırımcının gözünden görebilerek yapılandırması, hazırlık sürecini kuralına uygun  bir şekilde yönetmesine yardımcı olacaktır. İlk olarak kendinize yalın bir iş planı hazırlayın hangi adımları  atacağınıza dair bir yol haritanız olsun elinizde. İş modelinizi ve gelir modelinizi oluşturun bu  aşamalardan sonra girişiminiz ana hatlarıyla belirlenmiş olacak. İyi bir rakip ve pazar analizi yapın elde  ettiğiniz sonuçlara göre pazarlama stratejilerinizi belirleyin. 

Yatırımcının karşısına çıktığınızda öncelikle elinizde bir fikirden daha fazlası olması gerekir.  Girişiminizde belli bir aşamaya gelmelisiniz en azından MPV’niz, mobil uygulamanız ya da web siteniz  yapılmış olmalıdır. İyi bir ekibiniz olmalı son dönemlerde artık yatırımcıların birçoğu aslında fikirden çok ekibe yatırım yapıyor. Başka önemli bir detay ise yatırımcıya giderken elinizde pazara çıktığınıza ve ürününüzü sattığınıza dair bir faturanız olması sizin avantajınıza olacaktır.” Yatırımcıdan ne istiyorum ve ne vermeye hazırım?” sorularının cevaplarını da yatırımcı karşısına çıkmadan belirlemiş olmanız  gerekir. 

Bulunduğunuz sektörün gelişimini ve büyümesini nasıl öngörüyorsunuz?

Teknoloji her alanda olduğu gibi eğitim alanında da önemli gelişmeler göstermeye başladı fakat  eğitimin soru sorma, sorunun çözümüne ulaşma aşamasında büyük eksiklikleri olduğunu gördük.  

Henüz hiç reklam vermemişken hızla artan kullanıcı sayımız, birdenbire binlerce soruyla karşı karşıya  kalışımız, bize bu sektörde gerçekten böyle bir ihtiyacın var olduğuna inandırdı bizi.  

Pandemi süreciyle birlikte dünya genelinde online eğitim dediğimiz eğitim yöntemi yaygınlaştı hatta  eğitimin devam edebilmesi için online eğitime sığındık diyebilirim. Bu süreç hedef kitlemizde şu  düşüncenin oluşmasını sağladı. “Yüz yüze olmadan, bir kurum ya da öğretmen peşinde koşmadan da, sadece mobil bir uygulama üzerinden yapamadığım soruları güvenilir bir şekilde sorabilirim. Hem daha  hızlı, hem daha pratik hem de daha ekonomik.” Bu bilincin pandemi şartlarında kendiliğinden gelişmesi  elbette işimizi çok daha kolaylaştırdı içinde bulunduğumuz sektörün hızla büyümesine ve pandemi  sonrasında da böyle bir ihtiyacın hep var olacağını göstermiş oldu. 

Planladığınız bir ‘’exit’’ stratejiniz var mı? Kendinizi nerede görmek istiyorsunuz?

Türkiye pazarında Çöz Gönder’i herkesin bildiği bir uygulama haline getirip ülkemizin dört bir yanındaki  öğrencilere kaliteli eğitimi en hızlı ve en ekonomik şekilde ulaştırdıktan sonra global pazarda başta  Hindistan olmak üzere eğitim sisteminin sınavlara yönelik olduğu ülkelere de Çöz Gönder’i uyarlamak  istiyoruz. Sonrasında ise acquisition yolu ile exit yapmayı düşünüyoruz. 

Girişimciliğe başladığınız ilk gündeki kendinize bir tavsiye verecek olsanız bu ne olurdu? 

Gireceğin ekosistemi tanı, araştır ve öğren. Nelerle karşılaşabileceğin hakkında fikir sahibi ol. İş planını  hazırla plansız olduğunda işler yolunda gitmiyor ya da yanlış gidiyor. Karşına bir sürü engeller çıkacak,  sakın pes etme; kendine, ekibine ve işine inan. Elinden gelenin fazlasını yapmaya uğraş,  yapmadıklarımızdan pişman olmak pişmanlıkların en kötüsüdür. Çok çalış günün sonunda kazanan sen  olacaksın. 

Girişimlere Erişim: Startup Borsa

Türkiye’nin önde gelen teknoloji girişimleri Startup Borsa’da girişim profili oluşturarak bilinirliğini arttırır. Girişimler, yatırımcılara erişebildiği gibi, yatırımcılar da diledikleri girişimlerden rapor talep edebilirler.