Girişimlerin dijital sahnesinde bugün; içerisinde sürpriz ve konsept tasarım kutuların, handcraft ve özel tasarım kırtasiye, aksesuar ve hediyelik ürünlerin yer aldığı online mağaza Woohoobox var!
Girişimin Genel Bilgileri
Girişimin Adı: Woohoobox
Kurucu Ortaklar: Nilay Shirinov, Azar Shirinov
Girişimin Aşaması: Ölçeklenme
İş Modeli: B2C, B2B ve D2C
Sektör Bilgisi: E-ticaret
Konum: İstanbul, Türkiye
Woohoobox‘ın hikayesi nedir?
Woohoobox ilk olarak kullanıcılara sıradan alışveriş deneyimlerinin ötesinde heyecan ve sürpriz unsuru içeren abonelik kutu (subscription box) konsepti ile ortaya çıktı, kutuların ünik ürünler içermesi sebebi ile ilgi görmesi ve kutuların içinde yer alan ürünlere olan talebin artması ile Woohoobox’un ürün satış mağazası olan Woohooshop ortaya çıktı, ünik ürün konsepti ile satışı yapılan ürünlerimize kendi tasarım ekibimizin tasarladığı ve ürettiği ürünleri de ekledik. Böylece Woohoobox’un ünik ürün içeren bol sürprizli ve rengarenk bir mağaza olarak hizmet vermesini sağladık. Geldiğimiz bu notada kuruluşumuzdan itibaren (2015) 400 binin üzerinde siparişi müşterilerimize ulaştırdık. 250 binden fazla kayıtlı üyemiz ve 10 binin üzerinde ürün çeşidi mevcut. B2B ile yurtiçi ve yurtdışı firmalara 300 bin adetin üzerinde ürünün tasarım ve üretimini gerçekleştirdik. 2020 yılı itibari ile kendi mağazamız üzerinden CIS ülkelerine hizmet sağlamaya başladık. 2021 yılının ikinci yarısında da değer yaratan pazaryeri olarak yolumuza devam etmeyi planlıyoruz.
Rekabet söz konusu olduğunda Woohoobox’ı nasıl farklılaştırıyorsunuz?
Ürününüz bir sorunu çözüyorsa ve bu ürün/hizmet talep görüyorsa rekabet kaçınılmazdır. Burada önemli olan farklı düşünmek ve sürekli yeni mavi okyanusların keşfine odaklanmaktır diye düşünüyoruz.
Bu noktada biz pazarda rekabet avantajı için kendi markamızla ürünler üretiyoruz. Binlerce aynı ürün ve hizmet denizinde bizler ünik ürünler sunuyoruz. Müşterinin kişiselleştirme ve özel ihtiyacına cevap verecek teknolojik geliştirmeler üzerinde çalışıyoruz. Tüm süreçlerimizi ticaret etiği ve sürdürebilirlik kapsamı ve çerçevesinde ele almaktayız.
Başarılı bir şekilde ürünü pazara indirmenin yolları nelerdir?
Ürünün pazara uyumluluğu bu noktada öncelikle değerlendirilmesi gereken bir konudur. Varsayımı gerçeğe dönüştürmek için çaba ve analiz gerekir. Ürün pazara girdiğinde tüm paydaşların geribildirimini değerlendirip gerçekçi sonuçlar ile ürünü optimize etmeniz gerekmektedir. Bunun için ekibinizin değişime açık, gelişmeyi ve keşfetmeyi seven liderlik özellikleri olmalıdır. Ürünü hızlı bir şekilde pazara indirip muhtemel dönüşümü desteklemek önemli bir unsur olarak değerlendirilmelidir. “Ürünüm bu ve bir daha değişmez, değişmemeli.” demek gerçekçi bir yaklaşım olmaz.
Hangi pazar ve coğrafyalarda yer alıyorsunuz ve açılmayı öngördüğünüz pazarlar nereler? Neden?
Mevcut durumda Türkiye pazarından 6. yılımızdayız ve bu sene CIS pazarına açıldık. Ekip olarak farklı ürünlerle Avrupa pazarına girmiş olduk. 2023 yılı itibari Ortadoğu, Çin ve Amerika pazarını öncelikli hedef olarak görüyoruz. Mevcut ürün ve hizmetlerimize ilginin özellikle hedeflediğimiz pazarlara adaptasyonunu önemsiyoruz. İlk başladığımız günden itibaren global düşünmekle birlikte, global düşünmeyen firmaların rekabet etme olasılığını düşük görüyoruz.
Ekipçe mevcut finansal kaynaklarımız ve deneyimimiz doğrultusunda önce yakın pazarları hedeflememiz gerektiğine karar verdik. Bu sürede lojistik ve lokalizasyon kapsamında çok güzel deneyimler edindik. Varsayım ile gerçek arasında en önemli noktayı eylem olarak düşündük ve global pazara adım atmış olduk. Gelecekte ürün ve hizmetlerimizin, hızla zenginleşen yeni değerlere, fırsatlara açık olan pazarlarda hızlı bir büyüme gerçekleştireceğini öngörüyoruz.
Ürününüzü/servisinizi kullanan kullanıcı/müşterileri kazanımını nasıl yapıyorsunuz?
Değerlendirmelerimiz sonucu müşterinin ilk temasta dönüşüm oranı %2 olarak görülmektedir. Bu oran 4. temasta %88’e çıkmaktadır. Müşteri ile temas edecek tüm kanallarda görünür olmaya çalışıyoruz. Pazarlama ROI odaklı hedefleme belirlenmekle birlikte yeni pazarlama kanallarını da test sürecine tabii tutuyoruz. Sosyal medyada aktif olarak yer alıyoruz. Müşterilerimizin %87’si ürünlerimizi benzersiz bulduğu için bu durumun organik bilinirliliğe katkısı oldukça yüksek.
Gelir kanallarınızı nasıl geliştiriyorsunuz?
Gelir kaynaklarımız öncelik olarak kendi markamızın ürünleri, bayii ürünlerinin B2C satışı ve B2B satış gelirlerinden oluşmaktadır. 2022 yılı itibari ile pazaryeri projemizin canlıya alınması ile pazaryeri gelirleri bu kaynaklara eklenecektir. Ürün listeleme gelirleri, satış komisyon gelirleri, site içi reklam pazarlama gelirleri, lojistik ve ödeme çözümü gelirleri ile birlikte gelir çeşitliliğini sağlamayı hedefliyoruz.
Ekibiniz şu an kaç kurucu ortak ve çalışandan oluşuyor? Bugün ve gelecekte hangi alanlarda, hangi yetenekleri, hangi yöntemle ekibe katmayı düşünüyorsunuz?
Şirketimiz iki kurucu ortak ve toplam 7 kişilik bir ekipten oluşmaktadır. Bunun dışında üretim ve lojistik anlamında direkt partner firmalardaki ekiplerle ilişki içerisindeyiz. İşe alım süreçlerimiz genel olarak belirlediğimiz liderlik prensipleri çerçevesinde değerlendirilmektedir. Yol haritamızda bulunan tüm alt projelere çevik yaklaşım metodu ile bağlıyız. Farklı ekiplerin iş süreçlerinde beraber değerlendirme yapması, beraber geliştirmesini oldukça önemsiyoruz. Şirket için inovasyon, sürekli geliştirme sadece iş konularında değil kişisel gelişim, iletişim, stratejik düşünme ve birçok farklı konuları da ele alıyoruz.
Yakın gelecekte liderlik prensipleri çerçevesinde birçok seviyede teknoloji geliştirme ekibine, pazarlama ekibine, ürün geliştirme ve insan kaynakları ekibine alımlar yapmayı planlıyoruz.
Daha önce yatırım aldınız mı? Aldıysanız yatırım süreçlerine nasıl hazırlandınız ve turunuzu nasıl yönettiniz? Yatırım sonrası ilişkilerinizi nasıl yönetiyorsunuz? (KPI, düzenli rapor paylaşımı vb.)
Henüz bir yatırım almadık ve yatırım turuna katılmadık.
Girişimciler olarak bizler birer kaşif gibi olduğumuzu düşünüyoruz. Hayal ettiğimizi gerçekleştirmek için çıktığımız yolda bize destek olacak tüm paydaşlarla en iyi seviyede iletişim halinde olmamız önemlidir. Paydaşımız olan yatırımcılar ile doğru iletişim ve paylaşım, onların süreci daha net görme ve her fırsata geribildirimler ile bizlere destek olmasına olanak tanımaktadır. Bizler teknoloji odaklı girişimler olarak ortak belirlenen KPI’lar üzerinden doğru raporlar ve geri bildirimler ile paydaşları bilgilendirerek hedeflerimize ulaşmış oluruz.
Bir girişim yatırım almadan önce neleri hesaba katmalı? / Kendini nasıl hazırlamalı?
Bir girişim yola çıkmadan önce doğru analiz yapmalıdır ve gerçekçi bir yol haritası oluşturmalıdır. Oluşturduğu bu yol haritasının varsayımdan öte gerçekçi bir yaklaşım sergilemesi önemlidir. Gelecekteki rekabeti ve pazarı öngörme becerisi edinmelidir. Girişimcinin öncelik hedefi misyonu çerçevesinden doğru strateji oluşturmalı ve ekibini bu stratejiye ikna etmektedir. Yatırımı bu süreçte sadece araç olarak görmek önemlidir.
Bulunduğunuz sektörün gelişimini ve büyümesini nasıl öngörüyorsunuz?
E-ticaret sektörü Covid19 ile birlikte oldukça ilgi gören bir sektör haline geldi. Bu duruma kitlelerin alışkanlıkları, internet penetrasyonu veya birçok durum sebep olmuştur diyebiliriz. E-ticaret ile birlikte ülkelerin sınırlarının kalkması, süreçlerin hızlı ve kolay yönetilebiliyor olması en önemli değer önerileridir. Kitlelerin farklı ürüne hızlı ve kolay ulaşması bu pazarın yakın gelecekte hızla büyüyeceğini göstermektedir.
Planladığınız bir ‘’exit’’ stratejiniz var mı? Kendinizi nerede görmek istiyorsunuz?
Exit durumunu şirketin bağımsız olarak büyük bir şirketin bünyesinde yer almak durumu olarak gördüğümüz için bu noktaya ulaşmak için istekliyiz. E-ticaret pazarında rekabet ettiğimiz firmalarla bir noktada aynı pazarı paylaşmak zorunda kalınacağımız kaçınılmazdır. Bu noktada pazarda büyük olanın küçük olanı içine alması doğal bir süreçtir. Girişimcilerin en büyük tutkusu rehberlik ettiği şirketin ve ekibin özgür bir şekilde kendini ispatlaması ve geleceğe emin adımlarla ilerlemesini desteklemektedir.
Girişimciliğe başladığınız ilk gündeki kendinize bir tavsiye verecek olsanız bu ne olurdu?
Projemiz için mutlaka tohum yatırımı alırdık. Bu durum gelişmemiz için doğru geri bildirim almamızı sağlardı.
Girişimlere Erişim: Startup Borsa
Türkiye’nin önde gelen teknoloji girişimleri Startup Borsa’da girişim profili oluşturarak bilinirliğini arttırır. Girişimler, yatırımcılara erişebildiği gibi, yatırımcılar da diledikleri girişimlerden rapor talep edebilirler.