Skip to main content

Erken aşama yatırımı, getirisi daha yüksek olduğu için yatırımcılar için son derece faydalıdır. Her ne kadar erken aşamada yatırım yapmak fırsatları barındırsa da buna başlamak her zaman kolay olmayabilir. Peki, yüksek potansiyele sahip girişimlere erken aşamada nasıl yatırım yapılır? Nelere dikkat etmek gerekir?

Erken Aşama Yatırım Nedir?

Erken aşama yatırımları, bir şirketin gelişiminin ilk üç aşamasını finanse eder. Üç farklı finansman türüne ayrılmıştır.

Bunlar:

  • Tohum sermayesi: İlk başlangıç finansmanıdır. Girişimcinin işini kurmasına yardım eder.
  • Başlangıç finansmanı: Bir şirketin ürünü geliştirmesine ve bu ürünleri pazarlamaya başlamasına yardımcı olmak için girişimcinin kullanacağı paradır.
  • Erken büyüme finansmanı: Girişimcinin pazara sunduğu fikrin üretim ve satışlarının kurulmasına ve artırılmasına yardımcı olacak maddi kaynağı temsil eder.

Erken Aşamada Yatırım Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Erken aşama yatırımı yapmadan önce yeni bir iş kurmanın zaman ve sürekli destek gerektirdiğini anlamalısınız. Bu da demek oluyor ki gelişen şirket sadece sizden yatırım almayacağı gibi siz de sermayenizi birden fazla erken aşamadaki girişime pay edebilirsiniz. Bu noktada erken aşama yatırımı yaparken bazı hususları göz önünde bulundurmalı ve ona göre hamle yapmalısınız.

1) Potansiyeli Yüksek Girişimleri Keşfedin

erken aşama yatırımı

Hayatında daha önce hiç yatırım yapmamış biri bile kitle fonlaması siteleri aracılığıyla yeni şirketlere yatırım yapabilir. Başlangıç ​​yatırım platformları, kişiye bir şirket seçimi sunar ve değişen minimum satın alımlar gerektirir. Bu tarz sitelere her yıl binlerce şirket başvuruyor ancak başlıca eleme aşamalarında geçtikten sonra yalnızca yüzde 3’ü onaylanıp yayına alınıyor. Yatırımcı olarak bu gibi siteler vasıtasıyla güvenle yatırım yapabileceğiniz girişimleri seçebilirsiniz. 

2) Deneyimli Kişilere Kulak Verin

Başlangıç yatırımı, öğrenebileceğiniz bir beceridir. Her zaman daha fazlasını öğrenmek için tetikte olmalı ve her fırsatta kendinizi eğitmeye çalışmalısınız. Herhangi bir konu için, o konu hakkında sizden daha çok şey bilen bir uzman bulmanız muhtemeldir. Belki daha önce yatırım yapmış ve onlardan bir şeyler öğrenebileceğiniz arkadaşlarınız vardır. Yatırımcılık eğitimi veren yerlere başvurabilirsiniz. Ne kadar yatırımcı tanırsanız potansiyel yatırım fırsatlarından o kadar çok haberdar olabilir, birbirinizin olaylara bakış açısını öğrenebilir ve belki de toplu olarak yatırım yapmaya karar verebilirsiniz.

3) Sabırlı Olun

girişim, yatırım, erken aşama yatırımı

Tüm girişimlerin yaklaşık %90’ı ürün-pazar uyumu eksikliği, pazarlama sorunları, ekip sorunları veya diğer sorunlar nedeniyle başarısız oluyor. Bir girişime yatırım yaptığınızda paranızın en az üç ila beş yıl, hatta daha uzun süre bağlı kalacağını bilmelisiniz. Erken aşama girişim sermayesi şirketi Adapt Ventures’ın ortağı Ammar Amdani: “İkinciller yoluyla tasfiye etme fırsatına sahip olsanız da, bu bir garanti değil ve erken aşama yatırımınızın olgunlaşması ve gerçekleşmesi muhtemelen yıllar alacak,” demektedir. Yani sonuçları görmek her yerde olduğu gibi yatırım işinde de zaman alır. Bir girişim başarılı olsa bile yatırımınızın sonucunun gelmesini sabırla beklemelisiniz.

Yatırımcılarla Girişimcilerin Buluşma Noktası: Startup Borsa

Erken aşama yatırımı yapmak istiyorsanız, girişimcileri keşfedebileceğiniz ekosistemlere girmeyi unutmayın. Bunun için en ideal platformlardan biri olan Startup Borsa ile erken aşama girişimlerine kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Yatırımcıları ve girişimcileri dijital bir platformda bir araya getiren Startup Borsa’ya üye olduktan sonra girişiminizin profilini oluşturabilir ve yatırımcıların inceleyebileceği girişim havuzunda listelenerek yerinizi alabilirsiniz. Siz de girişimci olarak Startup Borsa’nın avantajlarından yararlanmak için buradan üye olabilirsiniz.

Startup Borsa

Startup Borsa girişimci ve yatırımcıları dijital bir platformda buluşturarak şeffaf ve güvenilir yatırım ilişkilerinin oluşmasını sağlar, bu ilişkileri ortaklık ve çıkışa kadar taşır.