Girişimcilik ekosistemine her gün yeni birileri dahil oluyor, birileri kendini ispatlıyor ve maalesef birileri de yok oluyor. Yok olan şirketlerin bir kısmı pazarı doğru anlamadığı için, bir kısmının ele aldığı problemi çözme şekli yanlış olduğu için yitip gidiyor. Peki, sürdürülebilir girişim nedir? Sürdürülebilir bir girişim olmak için neler yapılmalı?
Sürdürülebilir Girişim Nedir?
Sürdürülebilir iş kavramı, “daha azıyla daha fazlasını yapmak” olarak açıklanabilir. Sürdürülebilir üretim ve tüketimin yanı sıra çevre, toplum ve insanlık için daha verimli olmayı, olumlu etkileri en üst düzeye çıkarmayı ve olumsuz etkileri en aza indirmeyi de gerektirir. İşletmeleri sürdürülebilir bir şekilde yönetmek ve geliştirmek, girşimcinin elini taşın altına koymasından daha fazlasını yaptırabilir. Ancak bu hem dünya hem gelecek hem de şirketin vizyonu açısından çok değerlidir.
Sürdürülebilir Girişimin Yararları
Sürdürülebilir bir girişim olmanın birden çok avantajı vardır. Bunlardan ilki daha fazla müşteri çekmeyi sağlar. Araştırmalar, birçok insanın sosyal ve çevresel olarak sorumlu olan işletmelerle uğraşmayı tercih ettiğini gösteriyor. Müşteri alışkanlıklarının gelecekte sadece bu yönde olacağını söyleyen içgörülerin de olduğunu hesaba katarsak sürdürülebilir bir girişim olmak, hem yakın uzak gelecekte gayet karlı bir yöntem. Üstelik bu yöntem enerji açısından faturalara %20 daha az maddiyat olarak yansır, yani maliyeti düşürür.
Sürdürülebilir girişimler pazarlama açısından avantajlıdır. Çevresel açıdan sürdürülebilir uygulamalar, ürünler ve hizmetler genellikle benzersiz bir satış noktasıdır. En önemlisi çevre dostu olmayan uygulamalar itibarınıza zarar verebilir ve müşterileriniz, yatırımcılarınız arasında güvensizlik yaratabilir. Sürdürülebilir bir girişim olarak tüm bu risklerden korunabilirsiniz.
Sürdürülebilir Girişim Olma Yolları Nelerdir?
Sürdürülebilir iş planı ekonomik, çevre ve sosyal alan etrafında şekillenir ve bu üç boyut da birbirinden etkilenir. Bu noktada sürdürülebilir girişim olma yolunda dikkat edilecek bazı noktalar vardır.
1) Sürdürülebilirlik Konusunda Niyetli Olun
Sürdürülebilir bir girişim olmanın ilk kuralı bu konuda kararlı olunmasıdır. Bu yönteme sadece bir hevesle başlamak, çok kısa bir süre içinde bu yöntemin uygulanmasını zorlaştırır. Bu da markanızın itibarını olumsuz etkiler. Bu nedenle bu yöntemi uygulamaya başlamadan önce tüm olasılıkları göz önünde bulundurmalı ve bu yöntemi uygulama konusunda kararlı olmalısınız. Bu noktada sürdürülebilirlik ilkesini kurumsal stratejilerinize dahil etmeli ve bunu kurumsal iş hedeflerinize yansıtmalısınız.
2) Çalışanlarınızla İşbirliği Yapın
Daha sürdürülebilir bir girişim için çalışanlarınızla koordine ilerlemelisiniz. Kattığınız değerin daha iyi anlaşılması için verileri görselleştirip sayısal hale getirebilir, profesyonellerden eğitim içerikleri talep edebilirsiniz. Üstelik çalışanlara kendi fikirlerini sormanız sizin de bakış açınızı genişletebilir. Örneğin; Walmart’ın mağazalarından birinde, çalışanların ek aydınlatma olmadan ürünleri görebilmelerine rağmen çalışan otomatlarının ışıklarının sürekli yandığını fark eden bir yöneticisi vardı. Walmart bazı değişiklikler yaptı, tüm çalışan salonundaki otomat ışıklarını kapattı ve enerji maliyetlerinde yılda 1 milyon dolar gibi şaşırtıcı bir tasarruf sağladı.
3) Kimyasal Yönetiminizi Gözden Geçirin
Kimyasalların çevremiz üzerindeki olumsuz etkisi hakkında giderek daha fazla şey öğreniyoruz. Haşere kontrolü ve yabani ot yönetimi için yeşil temizlik ürünleri ve kimyasal olmayan ürünler kullanmaya çalışın. Şirketinizin temizliğini profesyonel bir temizlik şirketine yaptırıyorsanız, yeşil ürünlerin kullanılmasında ısrarcı olun. Böylece, sürdürülebilir bir girişim olma yolunda bu gibi noktalara dikkat ederek farkınızı ortaya koyabilir, diğer girişimlere de örnek olabilirsiniz.
4) CO2 Emisyonunu Azaltma
İşletmenizde, ağaç dikme gibi CO2 azaltma projelerine yatırım yapabilirsiniz. İş seyahatinde kullanacağınız ulaşımı doğaya en az zarar verecek şekilde gerçekleştirebilirsiniz. İş seyahatinizi sürdürülebilir kılmak sadece çevreye fayda sağlamakla kalmaz; aynı zamanda şirketinize de fayda sağlar. Şirketinizde seyahat ihtiyacını azaltarak maliyetlerinizi önemli ölçüde azaltabilirsiniz. CO2 emisyonlarını azaltarak çevreye duyarlı bir tutum sergileyebilirsiniz..
Girişimciler ile Yatırımcıların Buluşma Noktası: Startup Borsa
Siz de sürdürülebilir bir girişim olarak pazara açılabilir, yeni yatırımcılarla tanışabilirsiniz. Startup Borsa’ya üye olarak yatırımcı profillerini inceleyebilir, girişiminizi ileriye taşıyabilirsiniz. Startup Borsa’da finansal raporlarınızı ve KPI’larınızı paylaşabilir, yatırımcının bu dokümanları inceleyerek girişiminiz hakkında bilgi edinmesini sağlayabilirsiniz. Startup Borsa’nın tüm avantajlarından yararlanmak için buradan kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz.