Kaynak yönetimi hangi aşamada olursa olsun startuplar için çok önemlidir. Kaynaklarını etkin bir şekilde yöneten bir girişim, hizmetlerini ve ürünlerini en doğru zamanda en doğru şekilde kullanıcılarına sunar. Bu da bir girişimin büyümesinde ivmelendirici kritik bir noktadır. Bu yazımızda kaynak yönetiminin en doğru hamlelerini 4 maddede derledik.
Kaynak Yönetimi Nedir?
Bir projeye veya programa insanları, parayı ve teknolojiyi planlama, programlama ve tahsis etme uygulamasıdır. Doğru iş için doğru zamanda doğru kaynakların kullanılmasını sağlar. Finansman, personel, fiziksel alan, ekipman, teknoloji ve zaman kaynak yönetimiyle ilgili parametrelerdir. Kaynak yönetimi bu parametreleri kullanarak en iyi kombinasyonu bulmayı amaçlar.
Startuplar için Önemi Nedir?
Gerek lokalde gerek dünyada rekabeti gittikçe artan bir girişim ekosistemi var. Burada ayakta kalmanın tek yolu da sürdürülebilir bir başarı yakalamaktan geçiyor. Elinizdeki kaynakları gerçekçi bir şekilde ele alarak farklı zaman aralıklarındaki planlarınızı yapabilir ve gerektiğinde güncelleyebilirsiniz. Öncelikleriniz şartların getirdiği koşullar nedeniyle kimi zaman farklılık gösterebilir. Bu nedenle statik bir yönetimden ziyade, dinamik bir çalışma anlayışını tercih etmeli ve değişime ayak uydurabilmelisiniz. Bu sayede kaynakların boşa sarf edilmesinin de önüne geçmiş olursunuz. Kaynak yönetimini düzgün bir şekilde yürüttüğünüzde, girişiminizin maliyetlerinin azalmasını, verimliliğinin ve üretkenliğinin artmasını sağlarsınız.
Doğru Kaynak Yönetimi Nasıl Yapılır?
Optimal olmayan kaynak yönetimi; düşük üretkenlik, deadline gecikmeleri, düşük kalite, artan maliyetler, kaçırılan fırsatlar ve düşük moral gibi olumsuz sonuçlara yol açacaktır. Tüm bunların önüne geçmek için uygulanabilecek birkaç adım vardır.
1) Süreçleri Otomatikleştirin
Otomasyon, iş yükünü çalışanların omuzlarından alır, zaman ve iş gücünden tasarruf edilmesini sağlar. Girişiminizle ilgili herhangi bir aşamayı bile otomatikleştirerek veriminizi arttırabilirsiniz. Otomasyon işlemlerinin birçok yolu vardır. Öncelikle işinizde otomasyonlaştıracağınız kısmı belirleyebilirsiniz. Daha sonra kendinizin veya ekibinizin bilgisi varsa, bu konu üzerine bir yazılım dili yardımıyla işinizi halledebilir ya da profesyonel bir hizmetten yardım alabilirsiniz. Spesifik bir kısım haricinde projenizin zaman yönetimi, kaynak tahsisi gibi konularda da sektörde yer edinen uygulamaları kullanabilirsiniz.
2) Çalışmalarınızı Raporlaştırın
Kaynaklarınızı tüm artı ve eksileriyle bilmek işinizi yaparken yönetmenize yardımcı olur. Bu nedenle kaynaklarınız hakkında gerçekçi olmalısınız. Raporlama yapmak ve okunaklı verilerle kaynaklarınızı göz önünde tutmak çok faydalı olacaktır. Raporlama işlemini yalnızca siz değil, tüm birimler de yapmayı alışkanlık haline getirmeli. Bu nedenle, işleri ilk başta basit ve kolay anlaşılır tutmaya çalışabilirsiniz. Üstelik, bu verileri herkesin erişebileceği ya da düzenleyebileceği online araçlarda beraber çalışma ortamlarında yapabilmeniz, şeffaflık açısından size ve girişiminize değer katacaktır.
3) Hedeflerinizi Tanımlayın
Bir girişim olarak kısa süreli ve uzun süreli hedeflerinizi tanımlamak, kaynaklarınızı ne zaman ve ne şekilde kullanacağınız hakkında size yardımcı olur. Hedeflerinizin olması size ve ekip arkadaşlarınıza motivasyon sağlar. Böylece, anlamsız adımların yerine daha emin adımlarla geleceğe yürüyebilirsiniz. Tüm bu hedeflerin büyük bir kısmının ulaşılabilir olması tüm takımın motivasyonu için de ayrıca önem arz eder.
Belirli periyotlarla toplanıp ekibinizle beraber toplantı yapmak, hem şeffaflık için hem de birbirinizden haberdar olup yola devam edebilmeniz için çok önemlidir. Böylece bu toplantılarda neleri iyi yaptığınızı, hangi kaynaklarınızı verimli kullandığınızı, hangisini vaktinden önce tükettiğinizi görebilirsiniz. Hedeflerinize odaklanırken dışarıdan gelen fırsatlara da açık olmayı unutmamalısınız. Bazen çok güzel sürprizleri sadece o an başınızı başka yöne çevirdiğiniz için kaçırabilirsiniz.
4) Ekibinizin de Kaynaklardan Biri Olduğunu Unutmayın
Çalışanın mutluluğu, motivasyonu ve bağlılığı bir şirketin verimlilik artışını doğrudan etkileyen unsurlardan biridir. Mutlu bir iş gücü yaratmak, çalışanlarla kurulan ilişkilerde saklıdır. Bu nedenle girişiminizde beraber çalıştığınız ekiplere sık sık teşekkür etmeyi, onları diğer ortamlarda takdir etmeyi, bir hata yaptığınızda özür dilemeyi unutmayın.
Eski usul emredici liderliğin süresi çoktan doldu, şimdi ise daha kapsayıcı bir liderlik ön planda. Geri bildirim vererek ekibinizi ve yaptığı çalışmaları beslemek çok kıymetlidir. Daima iş arkadaşlarınızın da fikrini sorun ve bunun önemli olduğunu karşı tarafa hissettirdiğinizden emin olun. Çalıştığı kuruma bağlılığı artan, kendini değerli ve burada güvende hisseden çalışanlar daha üretken olur. Bu sayede girişiminizin en önemli kaynaklarından biri olan çalışan kaynağınızın ömrünü artırmış olursunuz.
Girişimciler ile Yatırımcıların Buluşma Noktası: Startup Borsa
Siz de girişiminize kaynak bularak uygun yatırımcı profili ile eşleşmek istiyorsanız; Startup Borsa’daki yatırımcı profillerini inceleyebilir, yatırımcılara erişebilirsiniz. Bu sayede girişiminizi doğru bir stratejiyle büyütebilirsiniz. Startup Borsa’ya finansal raporlarınızı ve KPI’larınızı yükleyebilir, yatırımcının bu dokümanları inceleyerek girişiminiz hakkında ön bilgi edinmesini sağlayabilirsiniz. Startup Borsa’nın tüm avantajlarından yararlanmak için buradan kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz.