Skip to main content

Geçmişten günümüze birçok startup kendileri için ideal büyüme hamlelerini doğru zamanda atamadığı için sektöre veda ediyor. Ancak, doğru büyüme stratejisi geliştirdiği için başarı merdivenlerini sağlam adımlarla tırmanmakta olan şirketler de var. Bu yazımızda başarısı kanıtlanmış 6 büyüme stratejisini sizler için derledik.

Büyüme Stratejisi Nedir?

Büyüme stratejisi, bir şirketin daha fazla kişiye ulaşmak ve her açıdan daha büyük bir kurum olma hedefini gerçekleştirmek için ortaya koyduğu plandır.

Şirketin pazar payı ve gelirini artırmak, ortaya konulan ürün veya hizmetleri iyileştirmek büyüme hedefi stratejilerine giren önemli noktalardır. Peki, şirketinizi büyütürken hangi stratejileri uygulayabilirsiniz?

1) Yeni Pazarlar Keşfedin

İşlerinizin genişlemeye başladığını hissettiğinizde yeni pazar arayışlarında bulunabilirsiniz. Farklı bir pazar alanı size yeni müşterilere erişme olanağı verir. O markete özgü pazarlama çalışmalarınızla dikkati toplayabilir ve satışlarda sürekli bir artış sağlayabilirsiniz. Bu da bir sonraki büyüme stratejiniz için size fon sağlar. Üstelik farklı bir lokasyonda varlığınızı sürdürmek, sizi öngörülemeyen olaylara karşı daha tedbirli yapar. Örneğin; tüm işiniz tek bir yere bağlı ise oraya bir şey olduğunda bu durum büyük bir krize yol açabilir. Birden fazla konum, girişiminizin böyle zamanlarda çalışmaya devam edebileceği anlamına gelir.

2) Ürün ve Hizmetlerinizi Çeşitlendirin

Tıpkı yeni bir lokasyona açılmak gibi yeni ürün ve hizmet geliştirmeniz, girişiminizin menzilini artırır ve hitap ettiği kitleyi genişletir. Sunduğunuz ürün ve hizmet yelpazesini çeşitlendirmek daha önce, belki de işinizle hiç ilgilenmeyen ve adınızı duymamış yeni pazarlara erişmenizi sağlar. Çeşitlilik aynı zamanda mevcut müşterilerinize daha fazla seçim yapma imkanı verir. Bu durum, kullanıcı deneyiminizi artırarak ürününüzün duyulmasını sağlar. 

3) Gelişiminizi İstatistiklerle Takip Edin

Büyüme stratejisi belirlerken yaptığınız hamlelerin etkisini görebilmek, bir sonraki adımınızın ne olacağını belirlemek size oldukça yardımcı olur. Hangi içeriği paylaştığınızda web sitenizde daha yoğun bir trafik olduğuna, hangi stratejiniz sonunda mail listenize daha çok isim bırakıldığına ya da hangi kullanıcıların girişiminizi daha çok kullandığına odaklanarak düzeltmeniz gereken noktaları daha net görebilirsiniz. Ürün ve hizmetinizi gelen geri bildirimlere göre güncelleyebilir, hedef kitleniz ve personanızı belirledikten sonra onlara özgü pazarlama çalışmalarında bulunabilirsiniz. İstatistikleri tutmak için her sosyal medyanın kendine ait bir alanı olduğu gibi Google Analytics gibi kullanabileceğiniz özel araçlar da vardır. İşlerinizi daha çok büyütüp istatistikleri yorumlamakta yetersiz kaldığınızı hissettiğiniz an, bu işi sizin için profesyonelce yapacak şirketlerle çalışabilirsiniz.

4) Rekabeti Sıcak Tutun

Sadece büyüme stratejisinde değil, girişim fikrini ilk ortaya attığınız andan beri rakip analizi çok kritiktir. Rakiplerinizin ne yaptığına dair ayrıntılı bir bilgiye sahip değilseniz, onlarla rekabet ederken zorlanabilirsiniz. Onların neyi sizden farklı yaptığına, hangi çözümlerde eksik kaldıklarına ve kendi güçlü yönlerinize odaklanarak aranızdaki farkı açabilirsiniz. Bu bağlamda, rakiplerinizin hangi pazarlara girmeye çalıştığını ve ne kadar başarılı olduklarını bilmek, büyüme stratejinizi doğru belirlemede oldukça önemlidir.

5) Sosyal Medyayı Kullanın

Her geçen gün daha fazla dijitalleşen dünyada bir yer edinmek girişiminizin geleceği için önemlidir. İnternet ve sosyal medya kanalları, ulaşabileceğiniz insan sayısı açısından en büyük potansiyeli size vaat eder. Büyüme stratejisi belirlerken dijital pazarlamaya öncelik vermelisiniz. Profesyonel bir şekilde kullandığınız sosyal medya kanalları sizi rakiplerinizden birkaç adım öteye taşıyabilir. Sürdürülebilir içerikler üreterek, etkileşim kurarak ve sorulan soruları cevapsız bırakmayarak yeni müşteriler, işbirlikler ve yatırım teklifleri alabilirsiniz. 

6) Franchising Tekliflerini Değerlendirin

Alanınızda başarı için bir formülünüz olduğuna inanıyorsanız, franchising vermeyi de düşünebilirsiniz. Franchising, kısaca işinizin formülünü kendi özel satış noktalarını işletecek ilgili alıcılara satacağınız anlamına gelir. İşletmenizi franchising için sunmak, siz büyürken para kazanmanın mükemmel bir yoludur. Sattığınız her franchise, hizmetinizi sizin adınızla kullanmaya devam etmek için size periyodik bir ücret ödeyecektir. Bu da yine bir önceki maddelerimizde de bahsettiğimiz gibi diğer büyüme stratejilerinde kullanmanız için maddi bir akış sağlayacaktır. 

Girişimciler ile Yatırımcıların Buluşma Noktası: Startup Borsa

Siz de girişiminizi büyütmek için uygun yatırımcı profili ile eşleşmek istiyorsanız, Startup Borsa’daki yatırımcı profillerini inceleyebilir, yatırımcılara erişebilirsiniz. Bu sayede  girişiminizi doğru bir stratejiyle büyütebilirsiniz. Startup Borsa’ya finansal raporlarınızı ve KPI’larınızı yükleyebilir, yatırımcının bu dokümanları inceleyerek girişiminiz hakkında ön bilgi edinmesini sağlayabilirsiniz. Startup Borsa’nın tüm avantajlarından yararlanmak için buradan kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz

Startup Borsa

Startup Borsa girişimci ve yatırımcıları dijital bir platformda buluşturarak şeffaf ve güvenilir yatırım ilişkilerinin oluşmasını sağlar, bu ilişkileri ortaklık ve çıkışa kadar taşır.