Bir girişimin kitlelere duyulmasını sağlayan en önemli şeylerden biri öncelikle iyi bir satış planı yapmaktır. Müşteri kitlenize satış yapmadan önce onlara nasıl ulaşacağınızı bilmelisiniz. Bu yazımızda sizlere girişiminiz için en etkili satış planını oluştururken kullanabileceğiniz ipuçlarından bahsettik.
Satış Planı Nedir?
Satış planı; hedeflerinizi, taktiklerinizi, hedef kitlenizi ve potansiyel engellerinizi ortaya koyar. Satış planınızı detaylı ve kapsamlı yaptığınız takdirde, yaklaşan sorunları, satış sıkıntılarını veya fırsatları hızla belirleyebilir ve sonra bunlar hakkında önlemlerinizi alarak eyleme geçebilirsiniz.
İş Planı ve Satış Planı Arasındaki Fark Nedir?
Bir iş planı, hedeflerinizi ortaya koyarken bir satış planı ise bunları nasıl gerçekleştireceğinizi tam olarak tanımlar. Birbirlerinden de tam olarak burada ayrılır. Bu plan sayesinde elde etmeyi umduğunuz satış seviyesini ve oraya nasıl ulaşacağınızı belirli periyot aralıklarında tahmin edebilirsiniz. Satış planı oluşturmak için dikkat etmeniz gereken unsurlar ise şöyledir:
1) Gerçekçi Hedefler Koyun
Satış planlarınızı nasıl arttıracağınızı belirlemeden önce yapmanız gereken ilk şey kendinize hedefler koymak. Bu aşamada yaptığınız şeyin başarılı olup olmadığını size söyleyecek bir sayıya ihtiyacınız vardır. Burada kritik nokta ise pazarın büyüklüğüne, şirket hedeflerinize ve satış ekibinizin deneyimi ve kullanacağınız kaynaklara göre gerçekçi olarak neleri getirebileceğinizi belirlemektir. Bunun için geçen dönemlerde kullandığınız kaynaklarla kıyaslama yaparak verilerinizi geliştirebilirsiniz. Bu belge, başarınızı veya başarısızlığınızı değerlendirmek için bir ölçüt olmalıdır. Sürekli durumlara bakarak güncelleme yapmanız sağlıklı bir veri elde etmenin önüne geçer.
2) Hedef Kitlenizi Anlayın
Sunacağınız ürün ve hizmete göre müşteri kitleniz de değişiklik göstereceğinden öncelikle kendi tanımınıza uygun müşterilerin yaşadığı yeri, yaşı, mesleği gibi temel bilgilerden başlayararak onları tanımaya çalışın. Müşterilerinizin ortak yönleri ve ilgi alanlarına göre çalışmalarınızı şekillendirebilirsiniz. Tek seferlik kullanılıp bırakılmanın önüne geçmek için planlarınızı daha uzun vadeli sürecek şekilde ayarlamalısınız.
3) Potansiyel Müşteri Listenizi Oluşturun
Potansiyel müşteri listesi, satış planı şablonunuzun son birkaç bölümündeki tüm teori ve araştırmalarını eyleme geçirdiğiniz yerdir. Ürün veya hizmetinizden yararlanabilecek, iletişim kurabileceğiniz gerçek kişilerin bir listesidir. Bu aşamada müşterilerinizi LinkedIn’de arayarak, ekosistem içindeki etkinliklere katılarak, ufak araştırmalar yaparak ve rakiplerinizi kullanmaya meyilli kişilerden yola çıkarak potansiyel müşterilerinize ulaşabilirsiniz.
Satış planı şablonunuz yalnızca yeni müşterileri bulmaya odaklanıyorsa, büyük bir fırsatı kaçırıyorsunuz demektir. Ağızdan ağıza pazarlama veya çeşitli tanıtımlar yapmak, büyüme için en sağlam hamleniz olabilir. Bu aşamada ilgi çekici küçük indirimler ve hediyeler işinizi fazlasıyla görecektir.
4) Stratejik Ortaklarınızı Belirleyin
Satış planı şablonunuza dahil etmeniz gereken son grup ise aynı müşterilere ulaşan tüm stratejik ortaklardır. Bunlar bireyler, kuruluşlar veya şirketler olabilir. Onlarla ilişkinizi güçlendirmeye çalışın. İyi olduğunuz alanlarda onlara yardım ederek onların da daha iyi olduğu alanlarda size mentorlük vermesini sağlayın. İlişkilerinizi güçlü tuttuğunuz ortaklarınız sizinle networklerini paylaşarak daha çok müşteriye ulaşmanızı sağlayabilir.
5) Takip Edin ve Ölçün
Düzenli olarak yaptığınız eylemlerin etkisini takip etmeli ve istatistikleri ölçmelisiniz. Tıpkı Basecamp’in kurucusu Jason Fried’in söylediği gibi “Plan, sadece yazdığınız bir tahmindir.” Tahmininize ne kadar yaklaşıp ne kadar uzaklaştığınızı not etmeli ve etkilerini ölçmelisiniz. Satış planınızdaki ilerlemeyi gözden geçirmek, sorunları belirlemek, ne durumda olduğunuzu ekip arkadaşlarınızla tartışmak için rutin bir toplantı düzenleyebilirsiniz.
Girişimciler ile Yatırımcıların Buluşma Noktası: Startup Borsa
Girişiminizi için etkin bir satış planını nasıl oluşturacağınızı öğrendiniz. Şimdi, sırada daha sağlam adımlarla sektöre girebilmek için yatırım almak var. Bu aşamada girişiminize uygun yatırımcı profili ile eşleşmek istiyorsanız, Startup Borsa’daki yatırımcı profillerini inceleyebilir, girişiminizin fark edilmesini sağlayabilirsiniz. Startup Borsa’ya finansal raporlarınızı ve KPI’larınızı yükleyebilir, yatırımcının bu dokümanları inceleyerek girişiminiz hakkında ön bilgi edinmesini sağlayabilirsiniz. Startup Borsa’nın tüm avantajlarından yararlanmak için buradan kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz.