Girişimlerin dijital sahnesinde bugün; müşteri deneyimi platformu olan Queeme var!
Girişimin Genel Bilgileri
Girişimin Adı: Queeme
Kurucu Ortaklar: Ersoy Soyer
Girişimin Aşaması: Müşteriler Var ve Aktif
İş Modeli: SAAS / Dijital Müşteri Deneyimi
Sektör Bilgisi: Gıda, Ulaşım, Perakende, Sağlık, Organizasyon
Konum: İstanbul
Queeme’in hikayesi nedir?
Queeme insanların sıra bekleme sorununa odaklanıp bunu ortadan kaldırarak, dijital bir müşteri deneyimi sunan yeni nesil bir platformdur. Yaklaşık iki sene önce bir fikir ile başlattığımız proje 1,5 yıllık bir ekip çalışması sayesinde satışa çıktığı ilk ayda 12 müşteri ve 400 nokta ile 2.000.000 müşteriye hitap edebilme şansı buldu. Tüketicilerine yeni nesil bir dijital hizmet sunmak isteyen; Kara, Hava, Deniz Ulaşımı şirketleri, Sağlık kuruluşları, Perakende şirketleri, Gıda firmaları, Etkinlik organizasyon şirketleri vb. diğer şirketler, altyapımız sayesinde müşteri hizmetlerini dijitalleştirerek hizmetlerini bir üst noktaya taşıyabilmekteler. Queeme ile iş süreçlerini daha verimli hale getiren üye işyerlerimiz; hizmet süreçlerini çeşitlendirmenin yanında, gelir modellerini arttıracak araçlarımızı kullanarak, CRM algoritmalarımızla ürün ve hizmet satışlarını çoğaltarak büyümelerini gerçekleştirmektedirler.
Rekabet söz konusu olduğunda Queeme‘i nasıl farklılaştırıyorsunuz?
Elbette her alanda bir rakibin gelip sizin alanınızda ürün veya hizmet geliştirmesi mümkün. Bu tür durumlarda yaptığınız işin kalitesinden ödün vermeden, tüketici ve müşterilerinizi dinlemek, gelecek ihtiyaçları öngörmek en önemli büyüme faktörlerinizden biri olacaktır. Bir yandan da pazarlama stratejilerinizi ve inovatif hizmet ve ürünler çıkarmaya odaklanma bakış açısı, bizim şirket kültürümüzün en önemli parçalarından birini oluşturmaktadır. Rakiplerinizi yakından takip etmek, sektörlerin değişimlerini ve tüketici ihtiyaçlarına odaklanmak, hızlı esnek ve çevik bir şirket yapısı da sizi en güçlüler arasında tutacaktır.
Fiyat her zaman belirleyici bir faktör değildir, hizmet kalitesini yüksek tutmak. Problemlere hızlı çözüm üretmek ve yüksek memnuniyet oranları sizi rakiplerinizden daima önde tutacaktır. Her ülkenin, kültürün değer yargıları ve öncelikleri farklı olduğundan, alternatif stratejiler geliştirmek o pazardaki hakimiyetinizi güçlü kılabilir. Düzenli SWOT analizleri yaparak mevcut pazarları yakından izliyor, rakiplerden farklı ve güçlü yanlarımızı da bir yandan önce çıkartmaya özen gösteriyoruz.
Başarılı bir şekilde ürünü pazara indirmenin yolları nelerdir?
En önemli temel özellik; sektörleri ve şirketleri iyi analiz etmek ve ihtiyaçları doğru okumaktır, ürün ve hizmetinizi de pazardaki beklentilere uygun hazırlamalısınız. Tüm bunları doğru yapmanız da tek başına yeterli olmayabilir. Bu safhalar sonrası; hedef kitlenizle bağ kurmak, iletişim araçları kullanmak, iyi bir network, doğru stratejiler ve doğru zamanlama sizi başarıya ulaştıracaktır. Hedef kitlenize sizi konuşabilecekleri hikayeler vermelisiniz.
Hangi pazar ve coğrafyalarda yer alıyorsunuz ve açılmayı öngördüğünüz pazarlar nereler?
Özellikle Amerika pazarı ve Avrupa Pazarı öncelikli olmak üzere Ortadoğu bölgesi de bizim için öncelikli pazarlar arasındalar. Gelir düzeyi yüksek kitle ve zamanın değerinin farkında olan toplumlarda ürünümüzün daha olumlu görülerek kabul göreceğinin farkındayız. Gelişmiş ülkelerin dijitalleşme deneyiminin fazla olması da bu konuda önemli bir etken. Bu ülkeler bizim için yüksek büyüme potansiyeli içermektedir.
Queeme’i kullanan kullanıcı/müşterilerin kazanımını nasıl yapıyorsunuz?
Biz Queeme olarak B2B işletmelerin B2C sürecine aracılık servisi sunmaktayız. Bu yapıya sahip olmamız sebebiyle, önceliğimiz B2B işletmelere ulaşarak büyümemizi gerçekleştirmek yönündedir. İşletmelerin kendi müşterileri; Temassız Dijital Müşteri Deneyim altyapımızı servis olarak kullanmaya entegre oldukalrında hızlı bir büyüme sağlayabilmekteyiz. Buradan ilerleyerek, yeni kullanıcı kazanımına hızlıca ulaşırken, işletmelerin şube sayısının çokluğu da hizmet alanımızın gelişmesini ve gelir modelimizin büyümesini sağlamaktadır.
Gelir kanallarınızı nasıl geliştiriyorsunuz?
Birden fazla gelir modeline sahip bulunmaktayız. İşletmelerden ziyaretçi başına ödeme aldığımız küçük, orta ve büyük boy işletmeler için paketlerimizin yanı sıra, büyük entegrasyonlarda ise SDK hizmet bütünlükleri sağlayarak teknolojik işbirlikleri yapabilmekteyiz. Tüm bunlar ek olarak; ödeme altyapımızı kullanmak isteyen müşterilerimizin ürün ve hizmet satışlarına aracılık ederek komisyon gelirleri elde etmekteyiz.
Ekibinizi şu an kaç kurucu ortak ve çalışandan oluşuyor? Bugün ve gelecekte hangi alanlarda, hangi yetenekleri, hangi yöntemle ekibe katmayı düşünüyorsunuz?
Kurucumuz Ersoy Soyer dışında proje başında aramız katılan ve Queeme hissedarları da olan 6 kişilik bir ana kadro ve toplam 8 çalışan ile ekibimizi oluşturmuş durumdayız. Müşteri sayılarımızın artması sebebiyle yakın zamanda ekibimize katılacak diğer arkadaşlarımızla beraber ekibimiz iki kat büyümeye doğru ilerlemektedir.
Daha önce yatırım aldınız mı?
Henüz bir yatırım almadık ama globalden gelen üç yatırım teklifini düşük değerlemeler ve stratejilerimize uymaması sebebiyle kabul etmedik. Bu konuda bir stratejinizin olması da çok değerlidir. Hatalı sözleşme ve anlaşmaların ilerleyen zamanlarda birçok başarılı girişimi yavaşlattığını ve bedellerinin de ağır olduğunu asla unutmamak da bizce çok önemli. Bu sebeple bizimle aynı yöne bakan yatırımcılarla uyum en önemli kriterlerimizden biri… Potansiyel yatırımcılarımıza ise; düzenli raporlamalar yapmaya her ay ve her çeyrekte detaylar vermeye özen göstererek bilgilendirmeler yapmaktayız.
Bir girişim yatırım almadan önce neleri hesaba katmalı? / Kendini nasıl hazırlamalı?
Yatırım; girişimler için elzem görünse de, size ne katkı sağlayabileceğini iyi ölçmeniz değerlidir. Ilk yatırımcınız her daim müşterileriniz olmalıdır. Onlar sizden sadece hizmet bekler ve şirketinize ortak olmazlar, süreçlerinize de haliyle etki etmezler. Bu sebeple, yatırım alabilmenizin ön koşulu kendi değerini oluşturabilmiş, müşterilerinden kabul görmüş bir işletme olmanızdır. Sonrasında bir değeri olan ve büyüyen işletmeye, haliyle yatırımcılarda ilgi gösterecektir. Türkiye’de yatırım ekosistemi henüz istenilen düzeyde olmadığından, globalde daha iyi fırsatlar yakalanabileceği göz ardı edilmemeli, kendi bölgenizin dışında da yatırım aramanız değerli ve önemli olabilir.
Bulunduğunuz sektörün gelişimini ve büyümesini nasıl öngörüyorsunuz?
Dijitalleşmek; pandemi ile beraber her sektörü hızlı bir dijital dönüşüme doğru evirdi. Her sektör kendi dönüşümünde dijital hizmetler ve araçlara yönelmiş durumdalar… Bu durum haliyle ürünümüz Queeme’yi önemli bir gereksinim olarak da öne çıkardı. Müşteri Deneyimi anlamındaki artılarımızın çok daha kolay görülmesi, bizim daha hızlı ilerlememizi sağlarken, kolayca yayılmamıza da önemli bir etken oldu diyebiliriz.
Planladığınız bir ‘’exit’’ stratejiniz var mı? Kendinizi nerede görmek istiyorsunuz?
Çok ileri gelecekte yaşamak pek öngörülebilen bir durum ne yazık ki değil. Önceliğimiz elbette işimizi hakkıyla yapabilmek ve ürün gamımızı çeşitlendirerek bu hizmetleri globale yayabilmek. Doğru ve hedeflenen yolda ilerlersek ve aklımızı çelebilecek kadar doğru bir stratejide bulunursak, her girişimci gibi yatırımlar kadar exit de düşünebiliriz. Fakat bunu hiç kimse, hangi aşamada öngörse de zamanlamasını tutturabilecek biri pek mümkün görünmüyor. Exit’ten ise sektörümüzdeki diğer şirketleri satın alıp büyümeyi tercih edebiliriz.
Girişimciliğe başladığınız ilk gündeki kendinize bir tavsiye verecek olsanız bu ne olurdu?
Tek cümle yeterli “Öğrenmeye açık ol ve bildiğin şeyi yapmaya devam et.”
Girişimlere Erişim: Startup Borsa
Türkiye’nin önde gelen teknoloji girişimleri Startup Borsa’da girişim profili oluşturarak bilinirliğini arttırır. Girişimler, yatırımcılara erişebildiği gibi, yatırımcılar da diledikleri girişimlerden rapor talep edebilirler.