Skip to main content

Girişimlerin dijital sahnesinde bugün, lojistik ve uluslararası taşımacılık alanlarında hizmet veren, doğru adayı doğru şirkete konumlandırma vizyonu ile hareket eden bir danışmanlık şirketi olan Smarthronline var!

Girişimin Genel Bilgileri:

Girişimin Adı: Smarthronline

Kurucu Ortaklar: İskender Hepkarşı & Gökhan Güngör

Girişimin Aşaması: Ödeyen Müşteri

İş Modeli: SaaS (Abonelik)

Sektör Bilgisi: Lojistik, İK

Konum: İzmir, Türkiye

Smarthronline‘ın hikayesi nasıl başladı?

Ortağım Gökhan ve ben yaklaşık 10 sene lojistik ve dış ticaret sektöründe çalıştıktan sonra 2018 yılında lojistik firmalarına head-hunting hizmeti veren ‘Smarthr İnsan Kaynakları’ firmasını devraldık. Bizden işe alım hizmeti alan bir çok lojistik firması tüm pozisyonlarını bize vermiyor, aynı zamanda kariyer platformlarını da kullanıyordu ve hemen hemen hepsi aradıkları nitelikli iş gücünü buralardan bulamamaktan şikayet ediyordu. Biz de bu yaptığımızı işi neden online bir platforma dönüştürmeyelim dedik ve Ekim 2020’de Smarthronline’yi hayata geçirdik.

Rekabet söz konusu olduğunda Smarthronline’ı nasıl farklılaştırıyorsunuz?

Smathronline’nin sadece lojistik odaklı bir kariyer platformu olması bile, başlı başına rakiplerinden farklılaşmasını sağlıyor. Platforma üye olan şirketler, ücretsiz/sınırsız olarak ilan yayınlayabiliyor; iletişim kurmak istediği 5 adaya da platform içerisinden ücretsiz mesaj gönderebiliyor. Daha sonra 3 aylık ve yıllık abonelik seçeneklerinden birini alarak adaylar ile sınırsız mesaj hakkına sahip olabiliyor.

Bir diğer farklılığımız ise; Smarthronline tamamen aday odaklı bir kariyer platformu olup adaylar iletişim bilgilerini hangi firmalar ile paylaşacaklarına tamamen kendileri karar verebiliyor. Platformumuz tamamen gizlilik prensibi ile çalışıyor ve adaylar aktif olarak çalışıyor olsalar bile gelecek olan iş tekliflerini gizlilik içerisinde değerlendirebiliyorlar.  Firmalar, aday havuzunda filtreleme yaparken adayların profillerindeki bazı bilgileri (ad, soyad, telefon, mail, Linkedin bilgisi, profil resmi ve mevcut iş yeri gibi kişisel bilgileri) göremiyorlar ve tamamen yetkinliklerine, iş tanımlarına bakarak o adayı yorumluyorlar. Ardından firma, o adaya platform içerisinden bir mesaj atıyor. Mesajı alan aday, gelen mesajı onaylar ve yanıt verirse eşleşme meydana geliyor, böylece adayın tüm bilgileri firmaya açılıyor. Aday, gelen mesajı reddeder ve bir red nedeni yazarsa, aday o firmaya gizli kalmaya devam ediyor.

Başarılı bir şekilde ürünü pazara indirmenin yolları neler?

Ürün – Pazar uyumu burada çok önemli; bir ürününüz var, çok güveniyorsunuz ancak pazarın bu ürüne tepkisi ne olacak, bunu iyi araştırmak gerekiyor. Ürünü hayata geçirmeden önce birçok kişiye ya da firmaya sorular sorulması, fikir alınması önemli. Ürününüzün kişilere ya da firmalara nasıl bir değer sağladığını iyi bir şekilde anlatmanız gerekiyor. Pazara girerken oluşturulacak olan rekabetçi fiyat da pazarda seçilmenize etkenlerden biri oluyor.

Hangi pazar ve coğrafyalarda yer alıyorsunuz ve açılmayı öngördüğünüz pazarlar nereler?

Smarthronline şu an sadece Türkiye’de 50’den fazla lojistik ve taşımacılık şirketine hizmet veriyor. Gelecek yıllarda önceliğimiz Türkiye’nin lojistik anlamda en çok çalıştığı coğrafya olan Avrupa pazarına açılmak.

Smarthronline’ı kullanan kullanıcıların kazanımını nasıl yapıyorsunuz?

Müşteri kazanımı için sosyal medya reklamları, Google Ads ve sektördeki önemli partnerlerle iş birliklerimizi kullanıyoruz. Ayrıca 2018’den beri bu sektörde head-hunting hizmeti verdiğimizden dolayı Türkiye’deki bir çok lojistik firması ile bağlantımız mevcut ve bizi tanıyorlar. Bundan dolayı bir çok firma da referans yolu ile platformumuzu duyup kullanmaya başladı. 

Gelir kanallarınızı nasıl geliştiriyorsunuz?

Firmalardan alınan 3 aylık ve yıllık abonelik üzerinden gelirlerimizi sağlıyoruz. İlerleyen zamanlarda farklı İK modülleri ile gelir kanallarımızı genişletmeyi düşünüyoruz.

Smarthronline şu an kaç kurucu ortak ve çalışandan oluşuyor? Bugün ve gelecekte hangi alanlarda, hangi yetenekleri ekibe katmayı düşünüyorsunuz?

2 kurucu ortak ve 6 arkadaşımız ile birlikte şu anda toplam 8 kişilik bir ekiple hizmet veriyoruz. Yakın zamanda ekibimize 1 yazılımcı ve satış destek personeli katmayı düşünüyoruz.

Daha önce yatırım aldınız mı?

Bazı VC’ler ile görüşmelerimiz oldu ancak henüz bir yatırım almadık. Bu süreçte Startup Borsa, bizim fark edilmemize çok yardımcı oldu, sizi her zaman yanımızda hissetmek çok güzel 🙂

Bir girişim yatırım almadan önce neleri hesaba katmalı?

Maalesef, Türkiye’deki yatırımcılar henüz para kazanmaya başlamamış girişimlere yatırım yapmaya pek sıcak bakmıyorlar. Bundan dolayı girişimin, ürün pazar uyumunu yakalayıp ödeyen müşterilerinin olması, yatırım alma sürecini daha kolay hale getirebilir.

Yatırımcıların sadece girişime değil, ekibe de yatırım yaptıklarını unutmamak gerek. İyi bir kodlamaya sahip yazılım, onu geliştiren/geliştirecek ekibin iyi olması; hizmet edilen sektörün/alanın neler istediğini çok iyi bilen bir pazarlama ekibinin olması yatırımcıların dikkat ettiği diğer konular.

Lojistik sektörün gelişimini ve büyümesini nasıl öngörüyorsunuz?

Size sektörün nasıl büyüdüğünü göstermek için birkaç istatistik vermeme izin verin lütfen:

** Global lojistik sektörü büyüklüğü 135 Milyar USD

** Dünyadaki lojistik firma sayısı 140.000

** Lojistik sektörünün ülke milli gelirine oranı %10

** Kariyer sitelerinde en çok ilan çıkılan 2. Sektör

** Sektörde gözlemlenen en büyük problem %65 ile nitelikli iş gücü açığı

** En hızlı büyüyen sektör (önümüzdeki 10 yılda sektör büyüklüğü 2 katına çıkacak)

** Sadece Türkiye’de lojistik programı bulunan üniversite sayısı 77

Bu büyüklükte olup bu kadar nitelikli iş gücü eksikliği olan bir sektörün kendine ait bir IK platformu olmaması çok büyük eksikti. Gerek Türkiye’de gerekse de dünyada, lojistik firmalarının işe alımlarında akla gelen global bir firma olma yolunda ilerlemek istiyoruz.

Planladığınız bir ‘’exit’’ stratejiniz var mı? Kendinizi nerede görmek istiyorsunuz?

Exit için bir stratejimiz var, önceliğimiz Smarthronline’yi Türkiye topraklarından çıkarıp Avrupa’da 2-3 ülkede bilinen bir oyuncu haline getirmek.

Girişimciliğe başladığınız ilk gündeki kendinize bir tavsiye verecek olsanız bu ne olurdu?

Başlangıçta ne istediğini bilen bir ekiple yola çıkmalarını tavsiye ederdim. Gerek sektörü bilen, gerekse de sektörün isteklerine anında cevap verebilecek bir yazılım altyapısına sahip ekiple çalışmak günün sonunda çok büyük bir artı.

Yatırıma Giden Süreci İyileştiriyoruz!

Startup Borsa olarak girişimlerin yatırıma giden süreçlerde yaşadıkları zorlukların farkındayız. Bunu iyileştirmek ve kolaylaştırmak için girişimcinin yanındayız. Sizde, İskender gibi Startup Borsa’yı bu süreçte desteklerken görmek isterseniz şimdi bize katılın ve girişiminizin yatırımcı tarafındaki bilinirliğini arttırın.

Startup Borsa

Startup Borsa girişimci ve yatırımcıları dijital bir platformda buluşturarak şeffaf ve güvenilir yatırım ilişkilerinin oluşmasını sağlar, bu ilişkileri ortaklık ve çıkışa kadar taşır.