Girişimlerin dijital sahnesinde bugün; atık kauçukların katma değerli bir şekilde geri dönüştürülmesi için araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürüten girişim ICARBON var!
Girişimin Genel Bilgileri
Girişimin Adı: ICARBON
Kurucu Ortaklar: Erdem Mutlu
Girişimin Aşaması: Müşteri Denemeleri
İş Modeli: Teknoloji Lisanslama ve Ürün Satışı
Sektör Bilgisi: Kimya
Konum: ULUTEK Teknoloji Geliştirme Binası – BURSA
ICARBON‘un hikayesi nedir?
Kauçuk sektöründe çalışırken çıkan üretim firelerinin nasıl değerlendirebileceği konusunda fikirler yürütmeye çalışıyordum. Ancak, atık kauçukların geri dönüşümünü doğru bir şekilde yapabilmeniz için kauçuğun dünyasında çok iyi hakim olunması gerektiğini kısa zamanda anladım. Şanslıydım, çünkü bu dünyayı çok iyi anlayabildiğim bir firmada çalışıyordum. Zamanla öğrendiklerimi akademik olarak da güçlendirdim ve böylelikle atık kauçukları, bilimsel olarak ve sektörün ihtiyaçlarını doğru analiz ederek geri dönüşüm teknolojileri geliştiren ve onlardan yüksek katma değerli hammaddeler üreten ICARBON firmasını kurdum.
Tabi ICARBON’nun kurulmasındaki en önemli nokta, TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Yatırım Sermayesi desteği almam. Üzerinde çalıştığım yenilikçi geri dönüşüm süreçleri TÜBİTAK tarafından kabul gördü ve kauçuk geri dönüşümüne yeni bir boyut getirmek için yola çıktım.
Rekabet söz konusu olduğunda ürününüzü/servisinizi nasıl farklılaştırıyorsunuz?
Bahsettiğim gibi, aslında rakiplerimizden bizi ayıran en büyük özelliğimiz geri dönüşüm teknolojimizdir. Ama asıl stratejik noktamız, doğru atık analiz ile doğru üretim yaparak elde edilen ürünü de doğru müşteri ile buluşturuyor olmamız. ICARBON tam olarak bunu yapıyor. Örneğin her atık kauçuktan elde edilen karbon siyahı türü aynı değildir, her karbon siyahı da her sektörde kullanıma uygun değildir. ICARBON’nun bu konudaki tecrübeleri rakiplerinin önüne geçmesinde en büyük etkendir. Vermiş olduğum örnek bunun bir küçük örneği, bunları çoğaltabilirim.
Başarılı bir şekilde ürünü pazara indirmenin yolları nelerdir?
Bu soruya vereceğim en kısa cevap, “doğru ürünü doğru müşteriye sunmak” derim. Yine karbon siyahını temel alalım. Atık kauçuklardan bir tür karbon siyahı elde ettiniz, bunun hangi teknik aralıklarında olduğunu tespit edip bir ürün dokümanını hazırladınız, bu işin en kolay kısmı, peki ürünü hangi sektöre sunacaksınız? İşte en kritik soru bu. Ürünün, plastik sektöründe mi? kauçuk sektöründe mi? vb. hangi sektöre uygun olduğunu bilmeniz gerekiyor. Kimya, günümüzde şansa bırakılacak bir alan değil. Ben yaptım oldu demekle rekabet edemezsiniz. İyi bir ürün tecrübesi ve gerçek anlamda kimya biliyor olmalısınız. En azında kendi sektörüm için başarının anahtarının bu olduğuna inanıyorum; ki bunun bir çok örneğini gördüm ve yaşadım.
Hangi pazar ve coğrafyalarda yer alıyorsunuz ve açılmayı öngördüğünüz pazarlar nereler? Neden?
İlk kurulduğumuzdan beri hiçbir coğrafya ayrımı yapmadık. Pazar olarak ise şu an içi sadece kauçuk ve plastik sektörünü hedefimiz. Kaldı ki bu pazarlar bizim için oldukça yeterli. Yurtiçinde görüşmeler yaptığımız birçok sektör lideri firma var, oralarda ürünlerimizi denetmek için çalışmalar yapıyoruz. Yurtdışında örnekler gönderdiğimiz firmalar var. Stratejik işbirliği yaptığımız yurtdışı partnerlerimiz var. Atık kauçukların geri dönüşümü dünya çok eskiden beri bilinen bir konu, ancak artık eski usul yöntemlerin işe yaramadığı öğrenildi, ürünler için belirli standartlar var, bunlara uymadan ürününüzü kabul ettirmeniz imkânsız, hele ki otomotiv sektörüne.
2030 sürdürülebilir kalkınma hedefleri yaptığımız işe büyük fırsatlar sunuyor. Yine karbon siyahı özelinden örnek verecek olursam, dünyaca ünlü araç lastiği üreticileri atık kauçuklar elde edilen karbon siyahı kullanım miktarlarının gelecek beş yıl içerisinde yüzde 10 seviyelerine çıkaracaklarını belirtiyor. (şu an yüzde 2 seviyelerinde) onun için hızlı olmalıyız ve her coğrafyada yer almalıyız, bunun için girişimlerimize devam ediyoruz.
Ürününüzü/servisinizi kullanan kullanıcı/müşterileri kazanımını nasıl yapıyorsunuz?
Potansiyel müşterilerimiz ile direkt iletişime geçip onlarla görüşmeler yapıyoruz. Şu ana kadar bu konuda başarılı olduk diyebilirim.
Gelir kanallarınızı nasıl geliştiriyorsunuz?
Ürünlerimiz şu an müşteri denemelerinde, laboratuvar ölçeğinde üretim yapıyoruz. Her potansiyel müşteriye denemeler noktasında cevap verebiliyoruz. Tabi bundan sonraki hedef ölçeklenebilir bir üretim hattı kurmak. Tabi bir de teknoloji lisanslama modelimiz var. Üretim yapmak isteyenlere bu konuda yardımcı olabiliyoruz. Bu gelir modeli ülkemizdeki yatırımcılara çok cazip gelmiyor ama inanın talep o kadar çok ki, dünyada başarıya ulaşmış bir gelir yöntemi bu. Ayrıca laboratuvarımız test ve analiz hizmetleri de veriyor. Bu konuda hizmet almak isteyen firmalara destek oluyor ve gelir elde ediyoruz.
Ekibiniz şu an kaç kurucu ortak ve çalışandan oluşuyor? Bugün ve gelecekte hangi alanlarda, hangi yetenekleri, hangi yöntemle ekibe katmayı düşünüyorsunuz?
Ekibimizde şu an iki çalışan var ve bir de danışma hocamız var. Gelecekte satış ve pazarlama alanında uzman kişileri aramıza katmak istiyoruz. Tabii kimyager ve kimya mühendisi kaynağına hep ihtiyacımız var.
Daha önce yatırım aldınız mı? Aldıysanız yatırım süreçlerine nasıl hazırlandınız ve turunuzu nasıl yönettiniz? Yatırım sonrası ilişkilerinizi nasıl yönetiyorsunuz? (KPI, düzenli rapor paylaşımı vb.)
Henüz bir yatırım almadık, gelecek zamanlarda şartlar uygun olursa yatırım turuna katılmak istiyoruz.
Bir girişim yatırım almadan önce neleri hesaba katmalı? / Kendini nasıl hazırlamalı?
İlk önce ürün pazarda doğrulanmalı, istenilen standartları karşıladığınızdan emin olmalı, tabi bu öncelikleri kimya sektörü özelinde konuşuyorum. Çünkü kimya sektöründe pazara çıktığınızda birçok değişken ile karşılaşıyorsunuz. Hazır ve kendinizden emin olmalısınız.
Yatırımcı karşısına da işte bu özgüvenle çıktığınızda her şeyin daha kolay olması ve ilerlemesi muhtemel.
Bulunduğunuz sektörün gelişimini ve büyümesini nasıl öngörüyorsunuz?
Bugün kimya sektörüne baktığınızda (özellikle son iki ay) ihracat rekortmeni ve lideri bir sektör görüyorsunuz. Kimya hayatımızın her alanında. Kimya sektörünün bileşeni olan plastik ve kauçuk sektörleri ise (bizim asıl hitap ettiğimiz alanlar) bu rekorların kırılmasındaki ana itici güç. Kendini sürekli geliştiren ve Ar-Ge ihtiyacı sürekli artan plastik ve kauçuk sektöründe, 2030 sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin getirdiği ve azalan ham maddde kaynaklarına alternatifler yaratma planları, bize büyük avantajlar sağlıyor. ICARBON, bu noktadaki çalışmaları ile ön plana çıkıyor ve kimya sektörünün büyümesi ile bizimde bir büyüme ivmesi yakalayabileceğimizi düşünüyorum.
Planladığınız bir ‘’exit’’ stratejiniz var mı? Kendinizi nerede görmek istiyorsunuz?
Böyle bir düşüncemiz şu an yok aslında, çünkü ürettiğimiz hizmet ve iş planı stratejimiz buna pek uygun değil. Hedefimiz stratejik işbirlikleri ile büyümek.
Girişimciliğe başladığınız ilk gündeki kendinize bir tavsiye verecek olsanız bu ne olurdu?
Ben biraz programsız ve aceleci biriyim. Her şeyi o an düşünür ve hemen harekete geçirmek için çalışırım. Bunun çok faydalarına gördüm ☺ ama herkese tavsiye etmiyorum. Programlı hareket etmemi isterdim herhalde.
Girişimlere Erişim: Startup Borsa
Türkiye’nin önde gelen teknoloji girişimleri Startup Borsa’da girişim profili oluşturarak bilinirliğini arttırır. Girişimler, yatırımcılara erişebildiği gibi, yatırımcılar da diledikleri girişimlerden rapor talep edebilirler.