Girişimcilerin İhtiyacı olan Temel Bilgiler Serisi
KPI Nedir?
Key Performance Indicator (KPI), ya da Türkçe adıyla Temel Performans Göstergesi bir şirketin ne kadar etkili bir şekilde temel iş hedeflerine ulaştığının ölçülebilir değeridir. Organizasyonlar KPI verilerini şirketlerin başarılarını değerlendirirken yoğun olarak kullanırlar. Bu değeri bir nevi bir öğrencinin karnesindeki not ortalaması gibi düşünebiliriz. Bir öğrenci nasıl ortalamasının hesabını ailesine verme yükümlülüğüne sahip ise girişimciler de yatırımcı ortaklarına KPI değerlerinin hesabını vermek ile yükümlüdür. Öyle ki ailelerin çocuklarının eğitimlerine sponsor oldukları gibi de yatırımcılar girişimlerin kurumsal hedeflerini gerçekleştirme yollarında onlara sponsor olurlar.
KPI özellikle yakın zamanda girişim dünyasında şirketlerin başarısını belirlerken yoğun olarak karşımıza çıkan bir metrik haline geldi. Bu metrik sektör, iş alanı ve belirlenen hedef tipleri bazında değişim gösteriyor. Bir şirket iş modelinde önem verdiği metriklere karar verdikten sonra bu metrikleri düzenli olarak ve an bazında takip edebileceği raporlama araçlarına başvurabilir. Bu sayede KPI’larınızı kolayca yönetebilir ve performansınızı takip etmek isteyen kişi ve kurumlara kolaylıkla raporlama yapabilirsiniz.
KPI Örnekleri
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, KPI sektör, şirket içi departman ve takip edilmek istenen iş alanına bağlı olarak değişim gösterir. Tahmin edebileceğiniz gibi her departman veya farklı sektör iş alanında edindiği başarıyı farklı komponentlere göre ölçmek isteyebilir. Farklı KPI çeşitlerine bizimle göz atabilir ve şirketin için hangi KPI tipini kullanman gerektiğini öğrenebilirsiniz!
İşte sık karşılaşılan KPI tipleri:
- Pazarlama Metrikleri:
- Yapmış olduğunuz iletişime cevap veren, etkileşime giren ve sizi takip eden kullanıcılar,
- Satın alım yapmaya uygun ve satın alım yapmak üzere olan kullanıcılar,
- Dönüşüm Oranı
- Yaşam Boyu Değeri
- Müşteri Yaratma Maliyeti
- Marka Bilinirliği
- Müşteri Bağlılığı
- Müşteri Koruma
- SaaS Metrikleri
- Aylık Sürekli Gelir
- Müşteri Edinim Maliyeti
- Müşteri Yaşam Boyu Değeri
- Email Pazarlama Metrikleri
- Email Forward Oranı
- Abonelik İptal Oranı
- Email Website Trafiği
- Email Abonelik Oranı
- Sosyal Medya Metrikleri
- Beğeni
- Abone Sayısı
- Paylaşım Oranı
- Sosyal Medya Kanalından Website Ziyaret Oranı
- Abone Etkileşimi
- SEO Metrikleri
- Anahtar kelime kullanımı
- SEO trafiği
- Sayfa görüntülenme oranı
- Arama sonuç sayfası performans optimizasyonu
Bunlar yalnızca birer örnek olduğu gibi ve daha bir çok KPI söz konusu olabilir.
KPI hakkında neye dikkat edilmelidir?
KPI yönetimi oldukça gerekli olmakla beraber çantada keklik değildir! KPI’larınızı yönetirken dikkat etmeniz gerekenler:
- Seçtiğiniz metrikler stratejik hedefleriniz ile uyumlu olmalı
- Seçtiğiniz metrik ile ilgili verilere kolaylıkla erişim sağlanmalı
- Seçtiğiniz veriler şirketinizdeki tüm üyelerin aynı sayfada olmasını ve aynı yönde ilerlemesini sağlamalı
- Topladığınız veriler doğru ve güvenilir olmalı
- Verileri topladıktan sonra hedeflerinizi daha efektif bir şekilde gerçekleştirmek için atacağınız adımları yönlendirecek bir içgörüye ulaşmalı
- Topladığınız data aynı şirketiniz gibi canlı ve değişime açık olmalı
KPI Neden Gereklidir?
KPI iş hedeflerinizi gerçekleştirmenizde size yardımcı olacak önemli bir veridir. Çünkü bu datanın size sağlayacağı içgörüler şirket kararlarını alırken iş hedeflerinizi ön planda tutmanızı sağlar. Şirket içindeki herkesin iş hedefleri hakkında aynı sayfada olmasını sağlar ve iletişimi kolaylaştırır. KPI yönetimi sayesinde sürekli olarak performans ölçümünü gerçekleştirerek şirket olarak attığınız adımları daha kasıtlı ve etkili atabilirsiniz. Bu sebeple girişiminiz için ilk göz önünde bulundurmanız gereken faktörlerden biri KPI’larınız olabilir.
KPI’larınızı keşfetmek ve doğru takip etmek için Startup Borsa’da buluşalım!