Girişimcilerin dijital sahnesinde bugün, spor yapmanın en elegant hali Hoggy Fitness ekibinden Hüseyin var!
Girişimin Genel Bilgileri
Girişimin Adı: HOGY
Kurucu Ortaklar: Hüseyin Nalbantoğlu – Fatih Yücekaya
Girişimin Aşaması: Ödeyen Müşteri
İş Modeli: Donanım
Sektör Bilgisi: Fitness – Sağlık
Konum: İstanbul, Türkiye
HOGY Fitness‘ın hikayesi nedir?
Fatih ile ben, ikimiz de tecrübeli girişimcileriz. Daha önce Yıldız Teknopark’ta komşuluk yaptık, 6 yıldır tanışıyoruz. İkimiz de ticaretle uğraşan ailelerden geldiğimiz için uzun süredir birlikte iş yapma niyetimiz vardı.
HOGY, sporun herkes için bir ihtiyaç olduğu düşüncesiyle ortaya çıktı. Pandemi ile birlikte evde spor yapma alışkanlığı kazanıldı fakat pazardaki ürünler yeterli değildi. Kısıtlıydı ve ihtiyacı tam karşılayamıyordu. Biz de evde spor imkanı tanıyan, spor salonuna ihtiyaç duymadan, 200’ün üzerinde egzersiz imkanı sunan ve tüm vücudu çalıştırabilen bir spor aleti geliştirmeye karar verdik.
Rekabet söz konusu olduğunda ürününüz nasıl farklılaşıyor?
Bizim rekabetimiz spor salonlarıyla. İnsanlar spor salonlarına gitmek istemiyor. Cardioyu dışarıda, kuvvet antrenmanını ise evde yapmak istiyorlar. Evde spor yapmanızı sağlayan ekipmanlar çok kaba. Kompakt olan ürünler de çok kötü görünüme sahip, insanlar bu ürünleri saklayacak yer arıyorlar. Bugün İstanbul’un balkonları kullanılmayan yürüyüş bantlarıyla dolu 🙂
Biz insanların saklamak değil, sergilemek isteyeceği bir ürün geliştirmek istedik. Çıkan ürünün de böyle olduğuna inanıyoruz. Ön kol, arka kol, göğüs, sırt, omuz ve bacak kaslarınızı tek aletle çalıştırabiliyorsunuz.
HOGY çok az yer kaplıyor ve şık bir ürün. 180 cm yüksekliğinde, 95 cm genişliğinde, 24 cm derinliğinde. Aslında büyük bir radyatör gibi. Herkesin evde özgürce spor yapabilmesi aslında bu kadar kolay. HOGY varsa başka hiçbir ürüne ihtiyaç yok.
Başarılı bir şekilde ürünü pazara indirmenin yolları neler?
Bir donanımın fonksiyonelitesi esas öncelik. HOGY, 50’nin üzerinde farklı parçanın bir araya gelmesiyle oluşuyor. Bu parçalardan herhangi birinde karşılaştığınız kalite problemi, son ürünü direk etkiliyor. Öncelikle, gerçekten kullanıcıların takdir edeceği bir ürün geliştirmek lazım.
Sonra da piyasada kabul görmüş, güven veren paydaşlar edinmeniz gerekiyor. Bunlar bizim alanımızda sektörün tanıdığı, bildiği PT’ler ve sporcular oluyor. Bu paydaşların referansı ile birlikte sosyal medyada güçlü bir görünürlük elde etmeniz, bunu reklamla beslemeniz hızlı bir büyüme getiriyor.
Hangi pazar ve coğrafyalarda yer alıyorsunuz ve açılmayı öngördüğünüz pazarlar nereler? Neden?
Şimdilik sadece İstanbul’dayız. En kısa zamanda İzmir, Muğla, Ankara ve Bursa’da kurulumlara başlayacağız. Ekranlı versiyon olan HOGY 2’yu piyasaya sürdükten sonra hemen yurtdışına açılmayı hedefliyoruz. Burada da kendimize belirlediğimiz bölge belli.
Pergelin iğnesini İstanbul’a batırıp, 1.000km yarıçaplı bir çember çiziyoruz. Karşımıza 1 günde ürün sevkiyatı yapabileceğimiz bir coğrafya çıkıyor – bu pazarda yaklaşık 200 milyon nüfus var. Bu tercihimizin altında hizmet verebilirlik yatıyor. Pergelin içinde kalan ülkelere her gün parsiyel sevkiyat yapabiliyoruz. Bu da stok maliyetine girmeden hızla yeni ülkelere girebilmemizi sağlıyor.
HOGY’i kullanan müşterileri kazanımını nasıl yapıyorsunuz?
Bizim 2 kanalımız var, bayi ve direk satış. Bayilerimizi sektörde bilinen kurumlardan özenle seçerek belirliyoruz. Direk satış tarafındaysa hammaddemiz içerik. Doğru video içeriği geliştirip, doğru kitleyle buluşturduğunuzda müşteri edinimi hızlanıyor.
Gelir kanallarınızı nasıl geliştiriyorsunuz?
HOGY One, direk satış ile piyasaya sürdüğümüz bir ürün. HOGY Two, yani ekranlı versiyonda ise abonelik modeline geçeceğiz. Kişilerin ekran üzerinden Personal Trainerlara bağlanmasını, isterse özel ders veya grup dersine katılmasına imkan tanıyacağız. Böylece hem PT’lerin hem de zinde kalmak isteyen HOGY kullanıcılarının memnun kalacağı bir dünya geliştirmiş olacağız. Kişi hareketlerin doğrusunu görecek ve kendisi uygulayacak.
Ekibinizi şu an kaç kurucu ortak ve çalışandan oluşuyor? Bugün ve gelecekte hangi alanlarda, hangi yetenekleri, hangi yöntemle ekibe katmayı düşünüyorsunuz?
Biz 2 kurucu ortağız, ikimiz de teknoloji geliştiren firmalar kurmuş girişimcileriz. Fatih’in geçmişinde ürün geliştirme ve donanım girişimciliği tecrübesi var. Ben ise 6 yıldır satış – pazarlama ve iş geliştirme alanında kendimi geliştirdim.
Ekibe Türkiye çapında sayılan bir sporcu katmak istiyoruz. HOGY Two’da yer alacak içeriklerin yönetimini onun yönetmesini hedefliyoruz. Vesting modeliyle, sürekliliği olan bir model geliştireceğiz.
Bizim çok hızlı hareket etmemiz gerekiyor. Bölge hakimiyeti hedefiyle yola çıkıp, yavaş hareket edersek başarılı olamayız. Bunun da en önemli ayağı büyüme. Büyümenin de özünde içerik yatıyor. Bu sebeple video editör, pazarlama ve PR ekiplerimiz kritik öneme sahip olacaklar. Burada da ülkemizde çok tecrübeli ve yetenekli bir insan kaynağı var, hakkedene hak ettiğini verebilirsek, hiç zorlanmayacağımıza eminim.
Daha önce yatırım aldınız mı? Sizce bir girişimci yatırım süreçlerine nasıl hazırlanmalı?
HOGY’de almadık ama Fatih ile ben toplam 6 tur yatırım almış girişimcileriz. Her şeyin basında dürüstlük ve samimiyet geliyor. Yatırımcıların bakış açısıyla bakabilmek çok önemli. Melek yatırımcı veya VC farketmez, karşı taraf bir risk alıyor. Bu risk ölçeğinde de yüksek getiri sağlamak istiyor. Sizin, girişimci olarak, karşı tarafın beklentisiyle kendi ihtiyaçlarınızı optimum seviyede denk getirip, hem yatırımcınıza hem kendinize kazandıracak bir plana sahip olmanız gerekiyor.
Benim gözlemim şu, girişimcilerimiz, yatırımcılara oranla daha çekimser ve güvensiz. Kartları açık oynamakta hiçbir problem yok. Güncel durumu, gidişatı net bir şekilde raporlamaktan imtina etmemek lazım. Aylık yatırımcı görüşmelerinde sadece firmanın değil, rakiplerin ve sektörün gelişiminden bahsetmek; girişimci ekibin tıkandığı noktalarda yatırımcılardan fikir istemek çok önemli. Bunu sadece satış süreçlerinde değil, yönetsel süreçlerde de uygulamakta fayda var. Girişimcilerin mentorluğa açık olmaları gerekiyor.
Ve bir girişimci, eğer yatırımla büyüme yolunu seçtiyse, her daim yatırım arama sürecini devam ettirmeli. Güncel yatırımcıları bilgilendirirken, potansiyel yatırımcıları ve hatta eski turlarda girmeyi reddeden yatırımcıları da düzenli güncellemeli. “Bir yatırımcı o tura katılmıyorsa sizi kafasında silmiştir” düşüncesini net bir şekilde yanlış buluyoruz. Erken aşamada girmek istememiş olabilir, pazar olgunluğuna dair soru işaretleri olabilir, o gün ekibi eksik bulmuş olabilir, o dönem yatırım bütçesi olmayabilir; onlarca farklı sebep var. Düzenli bir şekilde takip etmek lazım.
Bir girişim yatırım almadan önce neleri hesaba katmalı?
Bir kere yatırımı 2 ayda alırım diye düşünüyorsa, hemen 6 ay diye düşünmeye başlasın:)
Doğru aşamada, doğru yatırımcıyla görüşmek çok önemli. Her yatırımcı kendini bir alana odaklıyor. Örneğin “A Erken Aşama Yatırım Fonu” diye bir fon var ve 20.000$+ MRR’ı olmayan girişimlere yatırım yapmıyor. Şimdi siz gidip pre-revenue halinizle burayla görüşürseniz yatırım alamazsınız. Bunun farkında olup doğru ve efektik hareket etmek lazım.
Bunun dışında da pazar araştırmasını çok çok iyi yapmalı, yerli – yabancı rekabet konusunda kendinden çok emin olmalı. Burada konu her rakipten daha iyi olmak gibi anlaşılmasın, girişimci kendini rekabette stratejik bir yere konumlamalı. Rakip ürünleri, rakiplerin geçmişini, büyüme stratejilerini ve gittikleri yönü iyi bilmeli.
Bulunduğunuz sektörün gelişimini ve büyümesini nasıl öngörüyorsunuz?
Sektör rekor üzerine rekor kırıyor. Pandemi etkisiyle birlikte evde spor 2020’de çok hızlı büyüdü, 2021’de de büyümesini perçinledi. Globalde 4 unicorn var. Bunlardan biri 30 Milyar doların üzerinde şirket değerine sahip. 2021 bitmeden 2 tane daha çıkmasını bekliyoruz.
Ülkemizde daha emekleme noktasında fakat her geçen gün burada da Pazar oluşacak. Biz de ilk kuvvet antrenmanı makinası olarak pazara ilk giren oyuncu olmanın avantajını kullanmayı hedefliyoruz.
Planladığınız bir ‘’exit’’ stratejiniz var mı? Kendinizi nerede görmek istiyorsunuz?
Niyetimiz hızlıca bölgeye açılmak. Eğer Türkiye’de kalırsak limitli bir kullanıcı bazı oluşturmuş oluruz, fakat hızlıca bölgeye açılırsak bu yabancı rakiplerin iştahını kabartır. Hedefimiz 2022 bitmeden 1.000 cihaz satmak. Neredeyse günde 2 cihaz yapıyor. Öncelik bu hedefi tutturmak. Sonrası için çok fazla parametre var. O günkü konjonktürel yapıya bakmak lazım.
Sektörün en büyük oyuncusunun bugün neredeyse 2 Milyon abonesi var. Bu rakam 2018’de 120.000’di. İnanılmaz bir büyüme var Amerika’da. Bizim bölge de bu trendleri takip edecektir. Hedefimiz 3 yıl içerisinde 5.000 aboneye – 250.000$ MRR’a ulaşmak.
Girişimciliğe başladığınız ilk gündeki kendinize bir tavsiye verecek olsanız bu ne olurdu?
Her andan tad almaya bak ve sebat et. Başarı 1 günde veya 1 ayda gelmiyor 🙂
Yatırıma Hazırlık: Startup Borsa
Girişimlerin yatırıma giden yolculuklarını iyileştiriyoruz. Bu sürecin zorluğunun farkındayız ve kolaylaştırmak için çalışıyoruz. Girişiminizi listeleyerek yatırımcı tarafında ve ekosistem içerisinde bilinirliğini arttırabilirsiniz. Yatırımcılara tek tıkla iletişime geçebilir ve kolayca KPI takibinizi yapabilirsiniz. Hemen şimdi bize katılın!