Hayat sabit değil aktif bir şekilde değişkenlik gösteren bir yolculuktur. Gelecekten beklentilerini belirleyen başarılı insanlar o geleceği gerçeğe dönüştürmek için yol haritalarını çizer ve bu yolda ilerlemeye gayret ederler. İçinde bulunduğunuz yolculuk mücadele ve zorlukları beraberinde getirebilir; fakat, hedefinizin yolunda ilerlemeli ve doğru stratejileri kullandığınızdan emin olmalısınız.
Yolculukta neyin önemli olduğunu ve neyin enerjinizi boşa harcadığını net bir şekilde anlamadan bu yolculuğu tamamlamak mümkün olmayacaktır. Tüm başarılı işletmelerin onları öne çıkaran üç ortak unsuru vardır: güçlü bir vizyon, üretken kültür ve doğru bir odak noktası.
Başarının İlk Adımı: Vizyon
Belli bir vizyona hitap etmeyen ve bir misyon doğrultusunda aksiyon almayan anlamsız işletmelerin bu dönemde hayatta kalması imkansız. Liderleri tarafından anlamlı kılınmayan ve bir vizyon sahibi olmayan işletmeler yok olmaya mahkum hale geldi.
Vizyon, geleceğe dair gerçekleştirmek için heyecan duyduğumuz şeyleri temsil eder. Bilinçli ve farkında bir şekilde başkalarının yararı adına çözmek istediğiniz bir sorun belirlediyseniz, bu soruna hitap eden bir vizyon yaratabilirsiniz. Vizyon eksikliğini para ya da çaba ile çözmek mümkün değildir. Ancak vizyon ile işletmeniz bünyesinde gerçek değişim sağlayabilirsiniz.
Vizyon, yetenekli bir liderin başarıya ulaşmak için kullandığı bir merdivendir. 20’yi aşkın ülkede proje yönetiminden sorumlu olan Uluslararası Rockefeller Vakfı CEO’su John Spence 26 yaşında dünyanın en önde gelen düşünce liderlerinden biri olarak seçildi. Kendisinin vizyonun her işletme için ne kadar önemli olduğuna dair açıklamasına göz atın:
“Net, ikna edici ve iyi ilettiğiniz bir vizyonunuz yoksa, insanlar her gün işe gelir ve ne yapmaları gerektiğini bilemezler. Çalışanlarınız her gün işi yapmaya devam edecek, ama kendilerinin ve şirketin nereye gittiğini bilmeden hareket edecekler. “
Belirsiz hedefler ve rüyalar kimseyi ileriye götürmez ve başarı getirmez. Yalnızca net hedefler ile yoldaki engelleri rahatlıkla aşabilir ve odaklanarak yola devam edebilirsiniz.
Vizyonunuzu oluştururken şu üç soruyu düşünün:
- Vizyonunuzu hayata geçirdiğinizde dünyada ne değişecek?
- Vizyonunuz insanlar için değerli mi?
- Tam taahhüdünüze değecek mi?
Başarının İkinci Adımı: Kültür
Vizyon, geleceğe dair olumlu bir inançsa, kültür onun altında yatan inanç sistemidir. Kültür, ortak bir vizyonun etrafında oluşturulan ve üretkenliği teşvik eden bir etkileşim olarak tanımlanabilir. Kültür sayesinde şirketinizin içinde pozitif psikolojiyi ve amaç duygusunu geliştirebilirsiniz.
Kültür, tüm çalışanların ortak bir şekilde görevlerini şevkle yerine getirmelerini sağlar, şirketinize hayat enerjisi ve yürüttüğünüz süreçlere kıvılcım katar. Kültür, aynı zamanda güçlü liderliğin bir ürünüdür. Bir vizyonerin şirket yolculuğu boyunca kültürü ve şirket vizyonunu ön plana koyarak hareket etmesi üretkenliği ve olumlu geri dönüşü arttırmaya yardımcı olacaktır.
Bir şirket çalışanlarına yatırım yapmıyorsa çalışanların verimli çalışmasını beklemek mümkün değildir. Sonuçta, kültür bir organizasyonun ruhunu temsil eder; ruhun bedeni kontrol ettiği gibi kültürde şirketi kontrol eder.
Kendinize şunları sorun:
- Şirket kültürünüzün arkasında yatan vizyon çalışanlarınızı birlikte daha güçlü hareket etmeye teşvik edecek mi?
- Kültürü yöneten ve belirleyen insanlar kim?
Başarının Üçüncü Adımı: Odak Noktası
Ne, ne zaman, ne pahasına ve nasıl kazanmalı? Bu sorular odak noktanızı belirlerken kendinize ve ekibinize yöneltmeniz gereken sorulardır. STEERus’un kurucusu Loralyn Mears’in şu sözlerine dikkat edin: “Odak noktasına sahip olmak çok önemlidir. Eğer gözünüzü toptan ayırırsanız potansiyel bir müşteriden gelebilecek önemli bir içgörüyü kaçırabilirsiniz. Veya, vizyonunuzu gerçeğe dönüştürmek için atmanız gereken bazı adımları atlıyor olabilirsiniz. Vizyonunuzu belirleyin ve ardından onu nasıl hayata geçireceğinize odaklanın. “
Şirket liderleri ekibin iradesinin yönetilmesi ve doğru odak noktalarının belirlenmesinden sorumludur. Akıllı yollarla bu odak noktalarını belirlemek şirket amaçlarına ulaşmanız için çok önemli olacaktır. Ekibinizin odak noktası belli bir hedef anlayışı var ise başarıya ulaşmaları daha kolay olur. Bu noktada kendinize şu üç soruyu sorun:
- Odaklanmanız gereken üç temel şey nedir?
- Şu anda sizi odak noktanızdan saptıran şeyler ne?
- Bu odaktan sapmalar size ne kadara mal oluyor?
Başarılı bir şirket için net bir vizyon, üretken bir kültür, ve güçlü bir odaklanma yetisi gereklidir. Bu özellikleri ön planda tutmak hem yatırımcıları size yatırım yapmaya teşvik edecek, insanlarda şirketinizde çalışmak için ilgi uyandıracak, ve potansiyel müşterilerinizi kalıcı müşterilere dönüştürmenize yardımcı olacaktır.