İş dünyasının rekabetçi ortamında ayakta kalmanın birden fazla yolu var ve bunlardan biri iş birlikleri. İş birlikleri, her büyüklükteki ve aşamadaki şirketlerin süregelen başarısı için çok önemli. Bu yazımızda, bir startupın nasıl iş birliği kuracağından ve bu iş birliklerinin kendisine olan faydalarından bahsettik!
İş Birliği Neden Önemli?
Sektöre yeni atılan ve varlığını kabul ettirmiş şirketler arasındaki iş birliği stratejik bir zorunluluk haline geldi. Her geçen gün lansmanı yapılan şirketlerin ve yatırım alan girişimlerin arasından sıyrılmak artık daha zor ve önemli. Girişiminizin yapacağı iş birliği sayesinde her iki taraf da deneyim kazanır, etkileşimini arttırır, kullanıcı havuzunu genişletir. Nispeten daha az efor ile büyük etki yaratır ve iş sorunlarına yenilikçi çözümler geliştirir.
İş Birliği Kurarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Aynı pencereden baktığınız, ortak bir amaç doğrultusunda yol aldığınız şirketler ile iş birliği yaparken bazı unsurlara dikkat etmelisiniz. Bunun için küçük bir araştırma yaparak bu şirketleri listeleyebilirsiniz ve yapabileceğiniz olası kampanyaları planlayabilirsiniz. Bu planlama esnasında kapsamlı davranmak, araçları belirlemek, vurucu olmak etkilidir. Daha sonra ister kendi kişisel iş ağınız sayesinde ister daha kurumsal bir yolla şirketlere ulaşıp görüşme sağlayabilirsiniz. Burada kritik olan nokta, her iki tarafın da anlaşmadan memnun olması ve iş birliğinin bir değer yaratmasıdır. Peki, karşılıklı anlaşmaya varabilmek için neler yapılmalı? İşte, mutlaka göz önünde bulundurmanız gereken 4 ipucu:
1) Açık Hedefler Koyun
Görüşmelerde her iki tarafın birbirine açık olması ve ona göre iş birliği maddelerinin belirlenmesi önemlidir. Önceliklendirmeniz gereken maddeyi açıkça belirlemeli, beklentilerinizin ne olduğu hakkında açık olmalısınız. Örneğin; sadece sosyal medyada görünür olacak ve kısa süreli bir ortaklık planlıyorsanız daha az sayıda hedefiniz olabilir. Ancak daha uzun süreli bir ortaklık sürecine girecekseniz, ilerlemenize bağlı olarak hedef sayınız ve spesifikliğiniz de değişiklik gösterecektir.
2) Beklentilerinizle İlgili Gerçekçi Olun
Büyük şirketlerle iş birliği yapan ve sektöre yeni başlayanların karşılaştığı en büyük zorluk iki taraf arasındaki uyumsuzluktur. Bildiğiniz gibi iş birliği planı kısa sürede sonuca bağlanan bir süreç değil; ancak çok uzun süre boyunca da sizi oyalamamalı. Potansiyel iş birliğininstartup faaliyetlerinizi ne ölçüde etkileyeceğine mutlaka dikkat edin.
3) Deneyiminize Odaklanın
Bir iş birliğine girmek şirketin dış bilgiye, deneyime, araç ve teknolojilere erişimini anında artırır. Yeni araştırma ve geliştirme alanlarına yönlendirir ve bu durum, yepyeni alanları keşfetmenizi sağlayabilir. Ayrıca, bir önceki ortak işinizden elde ettiğiniz çıktıları değerlendirerek bir sonraki ortaklığınıza hazırlanabilirsiniz. Mutlaka yapmanız gerekenler ve bir daha yapmamak üzere uzak durmanız gerekenleri deneyimleyerek görmeniz çok önemli. Bu ortaklık, bir girişimci olarak size ve girişiminize başka hiçbir yerde bulamayacağınız bir tecrübe sağlar.
4) Fırsatları Kucaklayın
İster bir pilot proje ister tam olarak uygulanmış bir kampanya şeklinde olsun, şirketler ve girişimler iş yükünü beraber paylaşır. Bu durum maliyetleri, riskleri ve proje zaman çizelgelerini azaltır, etkili çözümlerin gelişimini hızlandırır. İstediğiniz etkileşimi tek başınıza göstereceğiniz performanstan daha azını göstererek elde edebilirsiniz. Doğru planlanmış bir ortaklık sektörde tanınmanızı, yatırımcıların dikkatini çekmenizi ve hatta global pazarda müşterilerinizin artmasını sağlayabilir. Böyle zamanlarda bu fırsatları iyi değerlendirmelisiniz.
Girişimciler ile Yatırımcıların Buluşma Noktası: Startup Borsa
Bir girişimci olarak yapacağınız en önemli iş birliği yatırımdır. Girişiminize uygun yatırımcı profili ile eşleşmek istiyorsanız, Startup Borsa’daki yatırımcı profillerini inceleyebilir, girişiminizin fark edilmesini sağlayabilirsiniz. Startup Borsa’ya finansal raporlarınızı ve KPI’larınızı yükleyebilir, yatırımcının bu dokümanları inceleyerek girişiminiz hakkında ön bilgi edinmesini sağlayabilirsiniz. Startup Borsa’nın tüm avantajlarından yararlanmak için buradan kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz.