Girişimlerin dijital sahnesinde bugün; oyun almadan önce fiyatları kıyaslayan C4Game var!
Girişimin Genel Bilgileri
Girişimin Adı: C4Game
Kurucu Ortaklar: Gökay Güneş, Gökalp Çelik
Girişimin Aşaması: Büyüme
İş Modeli: B2C
Sektör Bilgisi: Oyun, Yazılım, Reklam & Pazarlama
Konum: Ankara
C4Game‘in hikayesi nedir?
Kurucu ortaklar olarak eğitim hayatına atıldığımız yıllardan itibaren sürekli yazılıma ve bir şeyler üretmeye büyük ilgi duyuyorduk. Üniversite hayatımız boyunca bu ilgimizin üzerine giderek birçok freelance proje geliştirdik. Ayrıca uzun yıllardır video oyun ekosisteminde “tüketici” sıfatıyla yer ediniyorduk. Bu sebeple sistemdeki eksik ve yanlış yerleri çok rahat görebiliyorduk. Bu ekosistemde fark ettiğimiz en büyük problem maddi sıkıntıydı. Bir oyun içeriğini elde etmek/tüketmek için yüksek meblağlar ayırmak gerekiyordu. Ayrıca bu ürünü en uygun ve aynı zamanda güvenilir şekilde elde etmek için uzun araştırmalar içerisine girmek zorunda kalıyorduk.
C4Game’in ilk çıkış noktası, kendimizin karşılaştığı bir soruna çözüm olmasıydı. Daha sonra üniversite bitirme projesi olarak C4Game’i geliştirmeye karar verdik. Bitirme projesi olarak ortaya çıkan ürün, mezun olmamızla birlikte “ödev” olarak kalıp kısa bir süreliğine rafa kaldırıldı. Daha sonrasında bir “ödev” olarak yapılan projenin, sadece bize değil tüm oyunculara bir çözüm sunduğunu fark ettik. Ve bu projeyi geliştirmek ve istediğimiz noktaya getirmek için yeterli olduğumuzu düşüyorduk. Ve o günden beri C4Game’i geliştirmeye devam ediyoruz.
Rekabet söz konusu olduğunda C4Game‘i nasıl farklılaştırıyorsunuz?
Rakiplerimizden bizi ayıran başlıca özelliklerimiz, kıyasladığınız mağaza yelpazemizin geniş olması. Böylelikle kullanıcıya daha fazla seçenek sunuyor ve ucuz fiyat bulma şansını arttırıyoruz.
Kullanıcıların aradıkları oyuna en uygun ve istedikleri şekilde ulaşmalarını misyon edindiğimiz için bu yönde geliştirmeler yapıyoruz. Örneğin; fiyat bildirimi seçeneği ile kullanıcı fiyat hedefi, bildirim ve platform seçeneği gibi özelleştirilebilir birçok özellikle beraber bildirim oluşturabiliyor. Böylece tam hedeflediği fiyatta oyuna ulaşmasını sağlıyoruz.
Bir diğer önemli husus ise güvenlik. Bu kapsamda oluşturduğumuz mağaza profil sayfaları sayesinde mağazaların aldıkları yorumlara, puanlara ve çeşitli sözleşmelerine tek sayfadan ulaşılabiliyor. Ayrıca kullanıcı kendi yaşadığı deneyimden yola çıkarak mağazalara puan verebiliyor ve deneyimini dile getirebiliyor.
Önemli gördüğümüz bir diğer farkımız ise, ekip olarak yıllardır oyun sektöründe hem müşteri hem de hizmet sağlayan olarak tecrübeli olmamız.
Global pazardaki rakiplerimizden farklarımız ise, bölgesel bir kıyaslama işlemi yapıyor olmamız. Örnek verecek olursak, herhangi bir ülke için kıyaslama yapacağımız zaman o ülkenin kendi yerel satıcıları ve ülkenin para biriminde satış yapan mağazaları kıyaslayacağız.
Başarılı bir şekilde ürünü pazara indirmenin yolları nelerdir?
Hedef kitlenizi ve potansiyel müşterilerinizi çok iyi tanımanız gerekiyor. Sektörel ihtiyaçları ve öncelikleri çok iyi analiz etmek gerekiyor. Ayrıca sosyal medya gibi dijital mecraları aktif şekilde kullanmak gerekiyor, geliştirdiğiniz her yeni içeriği buralardan duyurarak kullanıcılardan geri bildirim almak çok önemli.
Hangi pazar ve coğrafyalarda yer alıyorsunuz ve açılmayı öngördüğünüz pazarlar nereler?
Şu an için Türkiye pazarında yer alıyoruz. Ama az önce de bahsettiğim gibi bölgesel bir şekilde globale açılmayı planlıyoruz. 2022 yılı itibariyle MENA ve Avrupa bölgesi başta olmak üzere global pazara açılmayı hedefliyoruz.
C4Game’i kullanan kullanıcı/müşterilerin kazanımını nasıl yapıyorsunuz?
C4Game olarak şu ana kadar tüm kullanıcılarımızı organik bir şekilde kazandık. Henüz reklam çalışmalarımızı başlatmadık. Türkiye’deki oyuncuların böyle biz çözüme ihtiyaç duyduğunun oldukça farkındayız. Bu sebeple projemizi her geçen gün geliştirmeye devam ediyoruz. Reklam planı olarak oyuncuların çoğunluk olduğu platformlarda tanıtım yapmayı planlıyoruz.
Gelir kanallarınızı nasıl geliştiriyorsunuz?
Ana gelir kaynağımız sitemizden yapılan yönlendirme ve satışlar üzerinden komisyon kazanımı. Şu an itibariyle kıyasladığımız mağazaların çoğuyla bu tarz bir affiliate anlaşmamız bulunuyor. Öncelikli hedefimiz anlaşmalı olduğumuz mağaza sayısını artırmak. Gelir kanallarımızdan bir diğeri de oyun/oyun içeriği satışı yapan mağazaların site içi reklam çalışmaları. Bu tarz bir reklam çalışması hem sitedeki kullanıcı hem de reklam hizmeti alan firmayı memnun etmeli.
Yakın dönemde planladığımız bir diğer gelir kanalı ise içerik üretimi. Oyuncuların çoğunlukta olduğu YouTube ve Twitch platformları üzerinden çeşitli oyun içerikleri üretmeye başlayacağız.
Son olarak, platformumuzda sürekli bir veri birikimi oluyor. Hangi oyunlar hangi dönemlerde daha çok satılmış, hangi dönemlerde en ucuz fiyata ulaşılmış tarzı birçok kategoride veri biriktiriyoruz. Bu verileri de oyun alanında hizmet veren çeşitli firmalara satmayı planlıyoruz.
Ekibinizi şu an kaç kurucu ortak ve çalışandan oluşuyor? Bugün ve gelecekte hangi alanlarda, hangi yetenekleri, hangi yöntemle ekibe katmayı düşünüyorsunuz?
Ekibimiz şu an 2 kurucu ortak ve 1 içerik yöneticisi olmak üzere toplam 3 kişiyiz. Kurucu ortaklar olarak teknik anlamda projeyi gelişmek açısından yeterli olduğumuzu düşünüyoruz. Yakın bir zamanda ekibimizi genişletmeyi düşünüyoruz. Reklam/pazarlama, içerik üretimi ve SEO alanında deneyimli ve girişimci ruhlu arkadaşları ekibimize katmayı planlıyoruz.
Daha önce yatırım aldınız mı?
Daha önce bir yatırım almadık. Çeşitli yatırımcı ve yatırımcı gruplarıyla görüşmelerimiz halen devam ediyor.
Bir girişim yatırım almadan önce neleri hesaba katmalı?
Girişimlerin hizmet verdikleri sektörü çok iyi analiz etmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Henüz fikir aşamasındaki bir girişimde yatırımcı bulmanın zor olduğuna inanıyoruz, yatırımcılar en azından çalışan bir prototip görmek istiyorlar. Ayrıca bu konuda ekip çok önemli bir etken. Ekibin ne kadar projeye bağlı ve cesur olduğunu yatırımcıya hissettirirseniz o kadar şansınız artabilir.
Yatırımcı arayışındayken ilk gördüğünüze atlamamanızı tavsiye ediyoruz. Bu tarz bir arayış içerisindeyken gelen teklifler çok cazip gelebilir. Projeyi büyütmek için size gerekenler, projenin şu ana kadar geldiği nokta ve yol haritanızı detaylı analiz etmeniz gerekiyor. Bu analizler doğrultusunda size en uygun yatırımcıyı seçmek her zaman daha sağlıklı olacaktır, çünkü yatırımcı aynı zamanda sizin ortağınız oluyor. Ayrıca, yatırım sürecinde çok dikkatli adımlar atmanız gerekiyor, ağır bir hukuki yükün altına girebilirsiniz.
Bulunduğunuz sektörün gelişimini ve büyümesini nasıl öngörüyorsunuz?
Oyun sektörü geçtiğimiz günler oldukça büyüme gerçekleştirdi. Özellikle son dönemde ülkemizde çok başarılı oyun firmaları adını dünyaya duyurdu ve bazıları unicorn bile oldu.
Oyunların cep telefonlarına kadar girmesiyle beraber her yaştan insan bu sektörün içine girdi. Bilgisayar ve konsol tarafındaki oyun içerikleri özellikle Twitch/YouTube sayesinde çok büyük kitlelere ulaşır oldu.
Yakın geçmişte oyun denince burun kıvıran koca koca firmalar, şahıslar ve kurumlar günümüzde hizmetlerinin birçoğuna oyunları ve oyun içeriklerini dahil etmeye başladılar. Oyun sektörünün bu şekilde katlana katlana büyümeye devam edeceğini ve hatta çoğu alana dahil olacağını düşünüyoruz.
Planladığınız bir ‘’exit’’ stratejiniz var mı? Kendinizi nerede görmek istiyorsunuz?
Şu an bir “exit” planımız yok. Yakın süreçte “exit” yapmayı düşünmüyoruz, projenin ilerleyişine göre bu fikrimiz değişebilir tabii.
Girişimciliğe başladığınız ilk gündeki kendinize bir tavsiye verecek olsanız bu ne olurdu?
“Kan, ter ve gözyaşı dolu bir yolculuk seni bekliyor, metin ol ve bir o kadar da keyif al” demek isterdim. Şu zamana kadar yaşadıklarım, tecrübe ettiklerimin beni ben yaptığına inanıyorum. Bundan ne eksik ne de fazla olmak isterdim.
Girişimlere Erişim: Startup Borsa
Türkiye’nin önde gelen teknoloji girişimleri Startup Borsa’da girişim profili oluşturarak bilinirliğini arttırır. Girişimler, yatırımcılara erişebildiği gibi, yatırımcılar da diledikleri girişimlerden rapor talep edebilirler.