Çoğu girişim yolculuğuna başladığında elinde kolaylıkla harcayabileceği bir sermayesi bulunmuyor. Öyle ki ilk yatırımı alana kadar giderlerini minimumda tutmak çoğu girişimci için büyük önem taşıyor, çünkü çoğu bu noktada harcamaları kendi cebinden karşılıyor. İşte bu girişimcilerin başvurabileceği ücretsiz ve etkili kaynaklar girişimlerinin büyümesinde yardımcı olabilir. Karşınızda her startup’ın ihtiyacı olan 8 ücretsiz araç.
Unicorn olma yolunu hızla tırmanan Slack kısa sürede her ofisin vazgeçilmezi haline geldi. Şimdi şirket içi komünikasyonu yönetirken neredeyse her şirket Slack’e başvuruyor. Nisan 2019’da yayınlanan verilere göre Slack günde ortalama 150 ülkeden 10 milyon aktif üyeye sahip. 600 bini aşkın şirket Slack kullanıyor, fakat bunların yalnızca 88 bini paralı üyeliğe sahip. Slack kullanıcıları mail sayılarında %50 düşüş bildirdiği gibi toplantı sıklıklarında %24 azalma ve şirket verimliliğinde %33 artış gözlemliyor. Slack aynı zamanda Asana ile entegrasyon sağlayabildiği için takvimde yapılması gerekenler konusunda uyarılarda da bulunabiliyor. Uzaktan çalışma sistemlerinde Slack bir çok girişim için olmazsa olmaz.
Email üzerinden pazarlama birçok şirket için giderek önem kazanan bir strateji. Mailchimp bu bağlamda sağladığı servis sayesinde girişimcilere kolaylık sağlıyor. Mailchimp ile kayıt formları doldurabilir, kampanyalar, otomatik e-postalar gönderebilirsiniz. Bazı email yazılım sağlayıcıların önerdiği kadar opsiyon sunmasalarda Mailchimp özellikle yeni başlayanlar için iyi bir opsiyon. Girişimler 2000 gönderime kadar ücretsiz faydalanabilir.
Grafik ve görseller birçok girişim için büyük önem taşıyor. Website, blog, sosyal medya gibi yerlerde doğru tasarımları sergilemek için Canva’yı kullanabilirsiniz. Blog post grafikleri, sosyal medya template leri, logo ve daha fazlasına buradan erişebilirsiniz. Kolay kullanımı ile tasarım konusunda yetenekli veya deneyimli olmayan girişimcilerin tercihi.
Sosyal medya herhangi bir işletme için bir zorunluluktur, ancak çok az kişinin gün boyunca Facebook, Twitter ve Instagram’da gönderi paylaşma zamanı vardır. Buffer, gönderilerinizi önceden yazmanıza ve planlamanıza olanak tanır, böylece sosyal medyanızı tonlarca zaman harcamadan büyütmeye devam edebilirsiniz. İçeriğiniz paylaşıldıktan sonra, Buffer size hangi gönderilerin hedef kitlenizde en iyi performansı gösterdiğini gösterecektir. Bu, takipçilerinizin keyif alacağı tarz içerikleri daha fazla oluşturmanıza yardımcı olur.
Bir web sitesi yönetmenin beraberinde getirdiği en önemli sorumluluklardan biri trafiğinizi izleyip analiz edebilmektir; Google Analytics, web sitesi analizindeki en büyük isimlerden biridir.
Google Analytics ile trafiğinizin nereden geldiğini ve ziyaretçilerinizin en çok hangi web sayfalarında vakit geçirdiğini görebilirsiniz. Ayrıca, ziyaretçilerin sitenizi hangi noktada terk ettiğini de görebilirsiniz; böylece sitenizin hangi yönlerini geliştirmeniz gerektiğini kolayca görebilirsiniz.
HubSpot, işletmeler için satış, pazarlama ve hizmeti kapsayan birkaç ücretsiz CRM yazılım çözümünden biridir; yeni başlayanlar için etkili bir çözüm olarak değerlendirilir.
Öne çıkan bir HubSpot özelliği, satış temsilcilerinin potansiyel müşterileri tüm süreç boyunca yönetebilmesine, pazarlamacıların potansiyel müşterileri edinmesine yardımcı olan ve müşteri hizmetleri temsilcilerine biletleri daha hızlı çözme konusunda destek olan ücretsiz canlı sohbet yazılımıdır.
Müşteriler ve müşterilerle iletişim kurmanın bir başka yolu da video platformları ile büyüyen (ve bu platformları tercih eden) genç nesilleri hedeflemeye yardımcı olan Zoom’dur. Elbette, başka bir ücretsiz çözüm olan Skype’ı da kullanabilirsiniz, ancak Skype, işletmeleri desteklemek için tasarlanmamıştır. Özellikle pandemi dönemi evden çalışma konusunda öne çıkan Zoom ile 100’e kadar katılımcıya ev sahipliği yapabilir, sınırsız birebir toplantı yapabilir ve sınırsız sayıda görüntülü olmayan düzenli toplantı yapabilirsiniz. Bu toplantıları yapmak ne kadar kolay olursa teknolojiye değil, yalnızca toplantıya odaklanmak o kadar kolay olacaktır.
Şirket içi iletişim ve dijitalde görev yönetimi ve dağılımı özellikle pandemi dönemi daha önemli hale geldi. Trello ile kullanıcılar, her bir ekip üyesinin neyin peşinde olduğunu görebilir ve birbirlerine görevler atayabilir. Ekip işbirliği çok önemlidir ve herhangi yanlış iletişimden kaçınmak için herkesin aynı iş planına bağlı kalması değerlidir. Bu bağlamda hizmet veren Trello takımların yönetilmesi için destek sağlar.
Bu araçları keşfederek sizin girişiminize nasıl destek sağlayabileceğini görün. Girişim yolculuğunuz için daha fazla detayı öğrenmek için ise, Startup Borsa Blog sayfasını takipte kalın!