Fon Stratejisi Hakkında:
- Yatırım Odak Coğrafyası : Coğrafya agnostik
- Odak Sektörler : Enerji, Dayanıklı Tüketim, Akıllı Şehircilik, Sağlık, Siber Güvenlik, Dijital Medya, Perakende
- Fon Büyüklüğü ($) : Evergreen fon (Belirli bir dönem yeni girişimlere sermaye sağlayan ve düzenli nakdi ve ayni destekler ile onların gelişimini sağlayan bir fon yapısına sahibiz.)
- Yatırım Tutar Aralığı : $50K-$2M
- Tercih Edilen Girişim Aşaması : Tohum – Seri A
- Ürün Aşaması: MVP, Hazır ürün
- Gelir Durumu : Gelir öncesi, ciro
Vestel Ventures‘ın bir girişimde aradığı 5 ana özellik nedir?
Öncelikle, dünyadaki sektörel ve teknolojik trendleri takip ediyoruz, trendlerin gittiği yöne uygun alanlarda faaliyet gösteren girişimlere yatırım yapmayı tercih ediyoruz.
Zorlu Holding şirketleri ile büyütebileceğimiz ve bu şekilde gelişimine destek olarak katma değer sağlayabileceğimiz girişimleri seçiyoruz.
Girişimi kurmuş olan takımın konuyla alakalı yetkinliği, geçmişi, daha önceki projeleri, tecrübesi, girişimciliğe yatkınlığı, takım üyelerinin birbirleriyle olan uyumu da başarıyı getiren en önemli faktörlerden biri.
Girişimin finansal tablolarını incelediğimizde müşteri sayısı ve ciro konularında artış trendi yakalamış olmasını ve ileride de bu trendin devam edeceğini öngörmek bizlere güven veriyor.
Bir girişimi Vestel Ventures’ın potansiyel yatırım hedefi olmaktan çıkartan şey(ler) nedir?
Girişimin faaliyet gösterdiği pazar en önem verdiğimiz konu olduğundan dolayı, pazarın dar olması, pazara giriş bariyerlerinin düşük olması ve pazarın ulaşılabilir olmaması gibi nedenler, girişime karşı ilgimizin körelmesine neden oluyor. Rakiplerinden farklı özellikleri olmayan, geliştirdiği özelliklerin korunabilme ihtimali düşük olan girişimler de odak alanımızdan çıkıyor.
Ayrıca, Vestel Ventures olarak incelediğimiz girişimin ürününün hazır olmasını istediğimizden, fikir aşamasındaki girişimlere yatırım yapmıyoruz.
‘’En ideal” kurucu ortağı diğerlerinden ayıran nedir?
Bizler için en ideal kurucu ortak işiyle alakalı yeteri kadar teknik ve teorik bilgi birikiminin yanında, işine olan inancı ve güveni tam olan kişilerdir. Girişimciliğin olmazsa olmazlarından olan çeviklik, atiklik ve hızlı karar alabilme yeteneklerini de başarılı kurucuları diğerlerinden ayıran özellikler olarak görüyoruz. Gerektiğinde pivot edebilen, müşteriyi / yatırımcıyı ikna edebilme kabiliyeti olan ve bu durumların hepsini saygı çerçevesinde gerçekleştirebilen kurucu ortaklar bizim de birlikte çalışmak istediğimiz kişilik profilini oluşturuyor.
Girişimciler bir VC ile anlaşma yapmadan önce neleri hesaba katmalı?
Öncelikle takımlarının hem pazara hem de teknolojiye uygun profilde olduklarından emin olmaları gerekli. Kurucular, her zorlu koşulda birlikte yıllarca çalışacaklarının bilincinde olmalılar. Her müşteriye göre farklı ürün değil bir ürünle ölçeklenebilmeleri gerekli. Ayrıca görüştükleri yatırımcılara karşı dürüst olmalılar. Büyüme planları, yatırımı nereye harcayacakları, neden bu yatırım miktarını aradıklarını iyi anlatabilmeliler. Her yatırımcıya değil onlar için stratejik açıdan en uygun yatırımcılarla görüşmeliler. Yatırımcının da ailenin bir üyesi olacağı gerçeğini atlamamalılar. Yatırımcıya olan sorumluluklarının bilincinde olmalılar ve en önemlisi yatırım almanın girişim için nihai amaç değil, büyümek için bir araç olduğunu bilip ona göre hareket etmeliler.
Değerleme metodunuz ve tercih ettiğiniz sahiplik hisse oranı nedir?
Girişimlerin finansal projeksiyonlarını, takım yetkinliklerini, faaliyet gösterdikleri pazarların büyüklüklerini, ESG faktörlerine katkılarını ve stratejik hedeflerimiz ile uyuşup uyuşmadığını göz önünde bulundurarak değerleme hesabı yapıyoruz. Genellikle ürününü çıkarmış, müşteri elde etmiş girişimlere yatırım yaptığımızdan, finansal tablolar üzerinden değerleme hesaplamak bizler için anlamlı oluyor. Dünyadaki ve Türkiye’deki farklı sektörlerde faaliyet gösteren girişimlerin hangi değerlemeler ile yatırım aldıklarını, yatırımcı durumlarını, sektörler ve bölgeler arasındaki farkları sürekli takip ediyor ve kendi yerimizi doğru belirleyerek doğru yatırım kararları almaya özen gösteriyoruz. Genellikle girişimlere %5-%20 kadar hisseler ile ortak olmayı tercih ediyoruz.
Portföy şirketlerinizi nasıl destekliyorsunuz? Finansal yatırım dışında onlara sunduğunuz imkanlar neler?
Kurumsal risk sermayesi şirketi olmamızın avantajlarını portföy girişimlerimize de yansıtıyoruz. Onlara nakdi ve ayni olmak üzere farklı desteklerde bulunabiliyoruz. Zorlu Grubu girişimlerimize müşteri oluyor, üretim ve dağıtım adımlarında Holding şirketleri girişimlerimize destek oluyor. Ürün geliştirmede Zorlu Holding mühendislerimizin desteği alınıyor, prototipleşme aşamasında yardımcı olunuyor. Holding şirketleri ile girişimlerimiz birlikte TÜBİTAK, Horizon gibi yüksek kaliteli projeler yazıyorlar. Girişimlerimize kendilerini fuarlarda tanıtma imkânı tanıyoruz, yarışmalara katılmalarını teşvik ediyoruz, Zorlu Holding’den satış, muhasebe, hukuk ve insan kaynakları gibi birçok farklı konuda danışmanlık almalarını sağlıyoruz.
Hangi portföy şirketleriniz en iyi performansları gösteriyor?
Portföy şirketlerimizin çoğu yerelde ve globalde birçok önemli başarıya imza atıyor. Başlıcalarından bahsedecek olursak, zeytin posasından biyoplastik üretimi gerçekleştiren, patentli teknolojisi ile sürdürülebilirliğe yüksek etki sağlayan Biolive girişimimiz, 5 senede değerlemesini 50’nin üzerinde katladı. Hem takım üyeleri hem de girişim yüzlerce ödülün sahibi oldu, birçok yerli ve yabancı müşteri kazandı, fabrika kurulum aşamasına geldi. Ayrıca kurucuları arasında kadın bir girişimcinin olması da bizi ayrıca gururlandırıyor.
Başka bir örnek olarak ise etki alanında faaliyet gösteren, görme engelliler için akıllı baston geliştiren Wewalk girişimimizi verebiliriz. Edison Altın Ödülü’nü Türkiye’ye ilk kez getiren girişim olan WeWalk’un 37 ülkede kullanıcısı bulunuyor, yabancı basında BBC, Bloomberg News, CNN Business, Guardian gibi birçok farklı yayın organında haber konusu oldu, Brooklyn Belediye Sarayında Belediye Başkanı tarafından tanıtımı yapıldı ve Time’a göre 2019’da yılın en iyi icatlarından biri seçildi.
Doğru Yatırımcıya Erişim: Startup Borsa
Türkiye’nin önde gelen bireysel ve kurumsal yatırımcıları, bugünün ve geleceğin teknoloji girişimlerini Startup Borsa üzerinden keşfeder. Şimdi bize katılın!