Skip to main content

Girişimlerin dijital sahnesinde bugün; yakındaki müşterileri mağazaya çekmek ve satışları artırmak için yerel envanteri ve iç mekan haritalarını çevrimiçi hale getiren girişim Venuex var!

Girişimin Genel Bilgileri

Girişimin Adı: VenueX

Kurucu Ortaklar: Mehmet Kürşad Arman, Sinan Solak, Giray Arman, Mehmet Çağdaş Akar, Realty Corporation Limited

Girişimin Aşaması: Ödeyen Müşteri

İş Modeli: B2B SaaS

Sektör Bilgisi: Perakende / Emlak Teknolojileri

Konum: ABD / Türkiye / İngiltere

Girişimlerin dijital sahnesinde bugün VenueX ekibi var!
Girişimlerin dijital sahnesinde bugün VenueX ekibi var!

Woohoobox‘ın hikayesi nedir?

Şirketimiz 2017 yılında, KNS Bilişim Teknolojileri’nin bir yan projesi olarak kuruldu. Daha öncesinde KNS olarak, servis verdiğimiz perakende ve AVM sektörünün yaşadığı sıkıntıları ve bu alandaki fırsatları gördük. 100’ün üzerindeki mevcut müşterimizle pazar araştırması yaparak sektörün ortak problemlerini çözecek ölçeklenebilir bir ürün ve iş modeli ortaya koymaya karar verdik.

Rekabet söz konusu olduğunda Woohoobox’ı nasıl farklılaştırıyorsunuz?

VenueX, fiziksel perakende sektörünün yaşadığı dijital görünürlük ihtiyacında birden fazla sorunu bütünleşik olarak çözmektedir. Rakiplerimiz ise, sunduğumuz çözümlerin sadece birer tanesi üzerine yoğunlaşıyor.

Başarılı bir şekilde ürünü pazara indirmenin yolları nelerdir?

Öncelikle bulunduğumuz sektörde hem perakendecinin hem son tüketicinin hem de ticari mülk sahiplerinin sorunlarını çok iyi anlıyor ve hepsini biliyoruz. Bu sorunlara da deneyimimiz sayesinde çözümler üretiyor, anlaşılır ve ölçeklendirilebilir değer önerilerinde bulunuyoruz.
Sektör paydaşları olan dernekler, gruplar ve danışmanlık firmalarıyla iş birliği yaparak hedef müşterilere erişiyoruz. Bu da yapacağımız manevralara hem hız hem de değer kazandırıyor.

Hangi pazar ve coğrafyalarda yer alıyorsunuz ve açılmayı öngördüğünüz pazarlar nereler? Neden?

Başta Türkiye olmak üzere Avrupa ve Orta Doğuda birçok müşterimiz var. Yakında ABD piyasasına da açılmayı amaçlıyoruz.

Ürününüzü/servisinizi kullanan kullanıcı/müşterileri kazanımını nasıl yapıyorsunuz?

Potansiyel müşterilere demolar ve sunumlar hazırlayarak, sektörle alakalı etkinliklerde ürünümüzü detaylı şekilde tanıtıyoruz. Müşterilere sağladığımız “free onboarding” seçeneğiyle müşterinin sisteme giriş maliyet ve bariyerlerini kaldırmayı amaçlıyoruz. Sosyal medya kısmında hem kendi içeriğimizi oluşturuyor hem de sektördeki dev firmaların içeriklerini takip ediyor, paylaşımlar yapıyoruz.

Gelir kanallarınızı nasıl geliştiriyorsunuz?

Şu anda aylık sabit ücret üzerinden ilerlesek de ileri aşamalarda alacağımız yatırımlarla birlikte, müşterileri daha hızlı sisteme katmak için müşteri kazanma maliyetimizi (CAC) düşürerek daha ölçekli bir iş modeline dönüştürmeye çalışıyoruz. Ayrıca makine öğrenme tabanlı kampanya, rapor ve mağaza içi temassız ödeme gibi gelecek için planladığımız modüllerimizle ek gelir modellerimiz üzerinde çalışıyoruz.

Ekibiniz şu an kaç kurucu ortak ve çalışandan oluşuyor? Bugün ve gelecekte hangi alanlarda, hangi yetenekleri, hangi yöntemle ekibe katmayı düşünüyorsunuz?  

Şu anda 5 kurucu ortak ve 8 çalışanımız ile ilerliyoruz. Müşteri memnuniyeti tarafında, satış ve pazarlamada ekibimizi büyütmek istiyoruz. Ayrıca teknik tarafta da makine öğrenme gibi vizyonumuza uygun, gelecekte yapmak istediğimiz projeler için ekibi genişletmeyi planlıyoruz.

Daha önce yatırım aldınız mı? Aldıysanız yatırım süreçlerine nasıl hazırlandınız ve turunuzu nasıl yönettiniz? Yatırım sonrası ilişkilerinizi nasıl yönetiyorsunuz? (KPI, düzenli rapor paylaşımı vb.)

Henüz yatırım almadık, 2021 Mayıs ayında tohum yatırım sürecimizi başlattık.

Bir girişim yatırım almadan önce neleri hesaba katmalı? / Kendini nasıl hazırlamalı?

En önemli etken ekip! Biz 10 yıldan uzun süredir birlikte iş yapma deneyimi olan birbirini tamamlayan bir ekibiz. Tüm ortakların ve çalışanların şirket vizyonunu iyi anlamış olup buna uygun hareket etmesi çok önemli.
Yatırım turuna çıkmadan önce, sektörün problemleri iyi anlaşılmış ve çözüm/değer önerisi belirlenmiş olmalı. Alınacak yatırım girişimi istenen hedeflere ulaştırabilecek kadar olmalı, ne eksik ne fazla!
Akıllı para tanımına uygun, sektörünüzü bilen ve girişime önüne bir engel çıktığında destek olabilecek yatırımcılarla birlikte hareket etmek şart. Hem şirket içi moral arttırmak hem de yatırımcıya güven vermek açısından, planlama kısmı gerçekçi ve uygulanabilir olmalı.

Bulunduğunuz sektörün gelişimini ve büyümesini nasıl öngörüyorsunuz?

Perakende sektörü özellikle dijital kısımda çok hızlı gelişen ve büyüyen ama bu konuda hala pikini yapmamış bir sektör. Ayrıca birçok firma hala çoklu kanalla (Omnichannel) tanışmadı, biz de zaten perakendecilere bu bilinci aktarmaya çalışıyoruz. Çoklu kanal stratejisiyle iyice entegre olmuş firmalar trenin başını çekecek, sektör daha da ileriye gidecek. Global çapta 2020 yılında, özellikle pandeminin de etkisiyle fiziksel perakendeciler bir önceki seneye göre %25(6 tril. dolar) oranında ciro kaybı yaşadı. Biz de firmaları dijitale entegre ederek yaşadıkları zaman ve ciro kaybını amorti etmelerine, yaralarının iyileşmesine yardımcı olmayı hedefliyoruz.

Planladığınız bir ‘’exit’’ stratejiniz var mı? Kendinizi nerede görmek istiyorsunuz?

Bu stratejinin söz konusu olmadan önce, sistemdeki müşteri sayımızı arttırmamız gerekiyor. Müşteri sayısının artışıyla pazar payını büyütmek öncelikli amacımız. Tutunma oranlarını (retention) arttırmaya, churn oranlarını düşürmeye ve müşteri kazanma maliyetimizi (CAC) düşürmeye çalışıyoruz. Yurtdışındaki örnek şirketlerde gördüğümüz kadarıyla, ancak böyle aşamalardan sonra exit yaptıklarını görüyoruz. Bizim amacımız pazar payımızı genişletip, daha fazla müşteriye ulaştıktan sonra bu tip konuları değerlendirmek.

Girişimciliğe başladığınız ilk gündeki kendinize bir tavsiye verecek olsanız bu ne olurdu?

Ölçeklenebilir, iş ve gelir modeli net bir iş kurgula ve her zaman metriklerine hakim ol.

Girişimlere Erişim: Startup Borsa

Türkiye’nin önde gelen teknoloji girişimleri Startup Borsa’da girişim profili oluşturarak bilinirliğini arttırır. Girişimler, yatırımcılara erişebildiği gibi, yatırımcılar da diledikleri girişimlerden rapor talep edebilirler.