Size&Me, fiziksel deneme yapmadan kıyafetlerin üzerlerinde nasıl duracağını görmek isteyen insanların yapay zekâ teknolojileri ile vücut avatarlarını oluşturup markaların web sitelerinde kıyafet denemesi yapabileceği B2B online bir deneme kabini. Size&Me, hedef kitlesi olan tekstil markaları ve tekstil satışı yapan pazar yerlerinin, beden uyumsuzluğu sebepli iadelerini çok büyük oranda düşürmeyi hedefliyor. Bu iade düşüşünün memnuniyet oranını ve bu sayede satışları arttıracağını öngörüyor.
Girişimin Genel Bilgileri:
Kurucu Ortaklar: Ataberk Taçar, Kamran Balayev
Girişimin Aşaması: Erken Aşama
İş Modeli: B2B
Konum: Türkiye
Size&Me‘nin hikayesi nasıl başladı?
Size&Me kurucu ortaklardan Ataberk Taçar’ın pandemi döneminden önce yürüttüğü girişiminin pandemi sebebiyle bitmesi ve sonrasında krizi fırsata çevirme amacıyla yeni bir işe başlamak istemesiyle Mayıs 2020 yılında ortaya çıktı. Çıkan fikrin temelinde hem Ataberk’in kendi yaşadığı sorun hem de dönem itibariyle artan e-ticaret ve tekstilin sektör hacimleri yatıyor diyebiliriz.
Ardından fikir geliştirmeleri sonrası 2 yazılımcı ile kurulan girişim, 2020 yazı geliştirilme denemesinde başarısız oldu. Ardından fikre olan inancı ile Ataberk yeni bir ekip kurarak çalışmalara tekrardan başladı. Ekim 2020 sonunda Kamran Balayev ile birlikte fiili olarak başlatılan girişim, ekibe yeni üyelerin girip çıkması ile kemik üyelerini oluşturdu ve stratejisel ilerlemeye devam etti.
First mover advantage sahibi olmak adına hızlı davranmak istediğimizden daha fazla yapay zeka uzmanı ile çalışmamız gerekliydi. Bunun için yatırım gerekiyordu fakat ürün göstermeden yatırım bulamayacağımızı bildiğimizden takımımızı yatırıma teşvik edecek ve aynı amaca hizmet eden bir başka ürün çıkardık. Bu ürün ile çıktığımız turda 1.000.000 dolar değerleme ile Hikmet Tanrıverdi ve Fatih Şengöz’den tohum yatırım aldık. Böylece şirket kuruluşunu gerçekleştirip pazarlama stratejilerimiz ile ilerledik. Ardından asıl ürünümüz olan avatarın demosu ile yeni bir yatırım turunu da yeni kapattık. Hali hazırda anlaşmaya yakın olduğumuz 7 marka ve 3 pazar yeri ile Temmuz – Ağustos 2021’de e-ticaret sektörüne girmeyi planlıyoruz.
Rekabet söz konusu olduğunda Size&Me nasıl farklılaştırıyor?
Özellikle global rakiplerimiz göz önünde bulundurulduğunda, avatarımızın giydirilebilir özelliği ile onlardan farklılaşıyor ve öne çıkıyoruz. Avatar ile farklı markalardaki doğru bedeni bulmaktansa, farklı markaların farklı tip ürünlerinde kullanıcıların üzerinde görmeyi istediği bedenleri bulmalarını sağlıyoruz.
Başarılı bir şekilde ürünü pazara indirmenin yolları neler?
Yapay zeka şirketi olarak, başarı oranını maksimum seviyeye çıkararak pazara indirmek istediğimizden hedeflediğimiz süreden daha uzun sürede ürünümüzü pazara indirmeyi bile göze aldık. Ayrıca yaptığımız işi göz önünde bulundurduğumuz zaman pazarda dominasyon sağlamak amacıyla birden fazla marka ile son kullanıcıların önüne çıkmanın doğru bir strateji olduğuna inanıyoruz.
Hangi pazar ve coğrafyalarda yer alıyorsunuz ve açılmayı öngördüğünüz pazarlar nereler? Neden?
E-ticaret pazarında tekstil sektöründe yer almaktayız. Şu an Türkiye pazarında işlem yürütüyoruz fakat bir yandan yurt dışı görüşmelerimizi hızlandırarak Amerika, Avrupa ve Orta Doğu pazarına da açılmayı istiyoruz. Bunun sebebi ise global bir fikre sahip olmamız ve globalde dominasyon sağlamış bir markanın olmaması.
Size&Me, kullanıcı kazanımını nasıl yapıyor?
B2B bir iş olarak bütünleştiğimiz markaların kullanıcılarına aynı anda sahip olmuş oluyoruz. Yaptığımız iş itibari ile kişisel verilerin korunması hakkında son kullanıcılara güvence vererek ilerliyoruz. Bütünleştiğimiz markaların kazanımını ise onlara sunduğumuz değer önerisi ile kazanıyoruz. Bu da beden uyumsuzluğu sebepli iadelerin (tüm iadelerin dünyada %60’ını oluşturan) minimize edilmesi ve bunun çevresel yararları olması oluyor.
Gelir kanallarınızı nasıl geliştiriyorsunuz?
Gelir kanallarımızı işlem bazlı komisyon temelinde yürütüyoruz. Bu komisyon yüzdesine ise tuttuğumuz kullanıcı verisi üzerinden ulaşıyoruz. Bunun dışında bir yazılım lisanslama ücreti alıyoruz. Bunu ise anlaştığımız markaya katma hedefinde bulunduğumuz değer ile orantılı şekilde ilerletiyoruz.
Ekibinizi şu an kaç kurucu ortak ve çalışandan oluşuyor? Bugün ve gelecekte hangi alanlarda, hangi yetenekleri, hangi yöntemle ekibe katmayı düşünüyorsunuz?
Ekibimizde 2 kurucu ortak (Ataberk Taçar, Kamran Balayev) bulunuyor. Toplamda 4 çalışana sahibiz. Ekibimize hem teknik hem idari tarafta çalışacak ekip arkadaşları katmayı hedefliyoruz. Teknik taraf için özellikle yapay zeka, mobil, web, tasarım alanında tecrübeli isimleri; idari tarafta ise pazarlama, iş geliştirme, finans alanında tecrübeli isimleri ekibimize katmayı düşünüyoruz.
Yatırım süreçlerine nasıl hazırlandınız ve turunuzu nasıl yönettiniz? Yatırım sonrası ilişkilerinizi nasıl yönetiyorsunuz?
Yatırım aldık. Yatırım sürecine ürün geliştirme, kullanıcı datası tutma ve gelir yöntemi ekleme stratejileri ile hazırlandık. Bu süreci yaptığımız her görüşme sonrası aldığımız geri bildirimler doğrultusundaki geliştirmelerle yönettik. Yatırımcılarımız ile düzenli rapor paylaşımında bulunup aylık toplantılar yapıyoruz.
Bir girişim yatırım almadan önce neleri hesaba katmalı? / Kendini nasıl hazırlamalı?
Özellikle Türkiye’de yatırım almak isteyen bir girişim, bize göre fikir aşamasında yatırım kolay kolay alamayacağını bilerek ortaya ürün çıkarmış, ekibi oturtmuş, rakiplerini tanıyan, finansal projeksiyona ve stratejiye sahip, pazarlama planını oturtmuş şekilde yatırım aramalıdır. Realistik verilerle ilerlemeli ve alınan geri bildirimler ile sürekli gelişim göstermeli ve olumsuz dönüşlerden etkilenerek motivasyonunu düşürmemelidir.
Bulunduğunuz sektörün gelişimini ve büyümesini nasıl öngörüyorsunuz?
Yatırımcı sunumumuzda özellikle bu noktaya çok değiniyoruz. Globalde ve lokalde, hem e-ticaret hem tekstil sektörünün 2027 yılına kadar olan sektör analizimizden yola çıkarak (statista.com gibi birçok siteden yaptığımız araştırmalarla) dijitale dönen çağda diğer sektörlere nazaran daha büyük bir büyüme beklentisindeyiz.
Planladığınız bir ‘’exit’’ stratejiniz var mı? Kendinizi nerede görmek istiyorsunuz?
Türk girişim ekosisteminde son yıllarda ortaya unicorn olarak çıkmaya başlayan büyük girişimler gibi biz de unicorn girişim olma hedefinde ilerliyoruz. Fakat bu değerlemeye global ayakta bilinir bir marka olarak erişmek istiyoruz.
Girişimciliğe başladığınız ilk gündeki kendinize bir tavsiye verecek olsanız bu ne olurdu?
Alınan negatif geri bildirimler ile, görüşülen yatırımcılardan gelen retler ile işe karşı motivasyon kaybı yaşamamak. Değmeyecek bir iş gözü ile bakmadan bir işi değecek hale getirmeye çalışmak. Fikre aşık olmamak, kervan yolda düzülür düşüncesine inanarak yeniliklere açık olmak.
Girişimlerin Dijital Sahnesi: Startup Borsa
Girişimcilik ekosisteminde yer alan girişimlerin bilinirliğini arttırmak ve hem bireysel hem de kurumsal yatırımcılara tek bir kanaldan ulaşmalarına destek oluyoruz. Şimdi aramıza katılın!