Girişimler Pandemi Döneminde Neler Yaşadı?
Kovid-19 dünyada etkisini ilk göstermeye başladığı dönemde birçok sektör lideri ve ekosistem üyesi pandeminin girişimcilik dünyasını oldukça negatif yönde etkilemesini bekliyordu. Haber devlerinden New York Times bile küresel dijital devrimin büyük bir yavaşlama dönemi geçireceğini öngörmüştü. Fakat, Silikon Vadisi gibi önemli teknoloji merkezlerinde izlenen trendler bu beklentilerin tam aksini göstermeye başladı. Pandemi, girişimlerin yaşamları üzerinde anlamlı bir etki yarattı; ancak beklenen şekilde değil. Tahminlerin aksine bazı endüstriler ciddi gelişme gösterdi, inovasyon hızlandı; bazıları ise pandeminin getirdiği yeni normale adapte olmak için yapısal dönüşümler üzerinde çalışmaya başladı.
Fakat genele bakıldığında sektörler arası bir çatışmanın ön plana çıktığı açık. Bir tarafta salgın sürecinde işletmeleri büyüme ve genişleme yaşayan endüstriler var. Diğer tarafta ise işleri kesintiye uğramış ve muhtemelen kalıcı olarak raydan çıkarılan endüstriler var. Hangi sektörden olursa olsun, girişimciler ve girişimlerin pandemi dönemini nasıl yönettiği, kendilerine dönemin belirsizliklerinden nasıl avantaj sağladıkları, ve kimin kazanan iş modellerine evrilmeyi başardığı pandeminin kazanan ve kaybedenleri için belirleyici olacak. Bunların yanında bu dönemin doğru yönetimi yatırım desteği bulmak ve risk sermayelerinin karar verme aşamalarında değerli olacaktır.
Bu dönemi kendileri için bir avantaja dönüştüren bazı sektörlere göz atalım:
- E-ticaret
- Siber güvenlik
- Medya ve gaming
- SaaS
- Sağlık Teknolojileri
- Herkese Açık Bulut Sistemleri
- Video Konferans Uygulamaları
Aslında ilk bakışta bu sektörlerin listede olması şaşırtıcı değil. Bu endüstrilerdeki en iyi girişimler, koronavirüsten önce artan gelirler, güçlü bilançolar ve sadık müşterilere sahipti. Pandemi dönemini doğru yöneterek ve kaliteli stratejiler kullanarak büyüme ivmelerini arttırdılar.
Pandemide Nasıl Kaynak Sağlanır?
Pandeminin getirdiği trendler kalıcı olacak gibi gözüküyor. Çünkü, genel bulut, SaaS ve işbirliği yazılımlarına yönelik bir taahhüdü benimseme ve genişletme kararı, tek yönlü bir kapıdır: girildikten sonra, rotayı tersine çevirmek zor ve istenmeyen bir durum olacaktır. Örneğin:
- Kovid, bulut yolculuğunda güçlü bir hızlandırıcı niteliğindeydi.
- İster aşılarda, ister tedavide veya testlerde olsun, sağlık hizmetleri teknolojisi hem ekosistemdeki yerleşik oyuncular hem de yenilikçi firmalar için gerekli olduğunu kanıtladı.
- Tele-sağlık, yeni normalin bir parçası olarak daha geniş bir şekilde benimsendi.
- Medya, oyun, e-ticaret, siber güvenlik evden çalışma döneminde öne çıktı. Tüm bu endüstriler Kovid-19’un getirdiği zorluklar karşısında topluma kolaylaştırıcı çözümler sundu.
Yakın Gelecekte Pandeminin Sürecek Etkileri
Peki bu sektörler bu artış ivmelerini sürdürebilecek mi? İşte bu konuda daha az kesinlik mevcut. İşbirliği yazılımları yüksek talep görüyor ve birkaç ay içinde yeni müşteri sadakati sistemleri geliştirdiler. Ancak bu pazar kalabalık bir alanı temsil ediyor ve bir noktada kullanıcılar video konferans, işbirliği ve proje yönetimi için birden fazla uygulamadan bıkabilirler. Bu durum, inovasyon ve ilerleme için muazzam bir şans doğuruyor; fakat, en nihayetinde yeni başlayanlar Microsoft Teams ve Zoom’un başarısı ve kullanıcı erişimi ile mücadele etmek zorunda kalacak.
Son birkaç ayın bir diğer galibi olan e-ticaret gelişmeye devam edecek; Öyle ki Amazon ve Shopify’ın sürdürülebilirliğinden şüphe etmek için çok az neden var. Ancak, fiziksel mağazalar yeniden açıldığında niş çevrimiçi perakendeciler baskı altında olacak ve müşterileri hakkında daha derin bir anlayış geliştirmek için yapay zeka, makine öğrenimi ve analitiği bir arada kullanmaları gerekecek.
Pandemide Zorluk Çeken Sektörler ve Yeni Fırsatlar
Kovid-19 bazı sektörlere avantaj sağladığı gibi bazı sektörlere de sert bir darbede bulundu. Bu sektörlerin arasında şunlar bulunuyor:
- Canlı Etkinlikler
- Fiziksel Perakende Satışlar
- Seyahat
- Emlak
- Restoranlar
- Ulaşım
- Bilgi Teknolojileri
Bu sektörlerdeki yeni başlayanlar için üç seçenek var: maliyetleri düşürmek, bilançoları güçlendirmek, ve işi Kovid sonrası dünyaya uygun bir modele yönelik dönüştürmek. Şirketlerinin ayakta kalmasını isteyen VC yatırımcıları kurucu üyeler, genelde üçüncü maddeye odaklandılar. Bu bağlamda gözlenen birkaç trend daha var:
- Bilgi teknolojisi sektöründe, harcamalar yeni girişimlerden verimliliğe, uzaktan çalışan üretkenliğine ve maliyet tasarruflarına kaydı. Özellikle ciddi şekilde etkilenen alanlar, şirket içi kurumsal BT, eski yazılımlar ve BT hizmetlerini içeriyor. Eski yazılım tedarikçileri ve şirket içi teknolojiler, Covid sonrası dönemde olumsuz yapısal değişimler izleyebilir.
- Eski yazılımların Covid sonrası dünyada bir şansı olacaksa, API’ler, düzenleme ve esneklik dahil temel mimari değişiklikleriyle bulut için yeniden yazılması gerekecek. BT hizmetleri devam ettikçe, daha az şirket içi ve daha fazla bulut iş yükü odaklı, daha fazla otomasyonla ilgili olacak. Bu geçişi yapmak girişimlerin yaşam sürelerini uzatacak.
- Bir çok alanda işletmeler ciddi evrim yaşıyor. Şehir içi yolcu trafiğinin dibe vurmasıyla birlikte, Uber gibi araç paylaşım şirketleri eve teslimat için önemli yatırımlar yaptı. Türkiye’de ise aynı trafiği Yemeksepeti, Getir ve Fuudy gibi örneklerde izledik.
- Restoranlar ve canlı etkinliklerin çoğunun kaderi yerel ve ülke bazlı poliçeler ile belirleniyor. Bu alandaki girişimlerin nasıl çalışabileceklerini yeniden düşünmeleri gerekecek. Belki birden fazla menü sunan ve teslimat hizmetleriyle işbirliği yapan hayalet mutfaklar umut vaat ediyor. Konserler, tiyatro ve diğer canlı eğlenceler zorlu dönemler geçiriyor; ancak bu etkinlikleri canlı yayın, VR gibi deneyimler yoluyla hayata geçirebilecek girişimler bu endüstrilerin dönüşümünü sağlayabilir.
Küresel pandemi dünya ile birlikte birçok sektöre büyük bir şok etkisi yarattı. Yakın ve uzak geleceğin belirsiz olduğu bu dönemde doğru stratejilerin izlenmesi girişimler için büyük önem taşıyor. Mevcut girişimlerin, teknoloji inovasyonunun ve dijital deneyimlerin Kovid sonrası dönemde başarılı olacak şirketler için daha değerli olacağını değerlendirmesi ve iş modellerini buna göre dönüştürmesi gerekiyor. Türk girişim ekosistemini güçlendirmek için yola çıkmış Startup Borsa’yı keşfederek bu belirsiz dönemde girişimci ve yatırımcıların nasıl değer yaratmaya devam edebileceğini gözlemleyebilirsiniz.