Skip to main content

Girişimlerin dijital sahnesinde bu hafta, üretici ve tedarikçi, iş arayan personeller ile personele ihtiyacı olan şirketleri buluşturan B2B odaklı bir girişim olan Workindo var! Başlamadan önce Workindo’nun girişim profilini buradan inceleyebilirsiniz.

Girişimin Genel Bilgileri:

Girişimin Adı: Workindo

Kurucu Ortaklar: Erhan Kocabaş

Girişimin Aşaması: Büyüme

İş Modeli: B2B

Sektör Bilgisi: İnsan Kaynakları Yazılımı Konum: Türkiye, İstanbul

Kurucu ve CEO rolüyle Workindo için değer yaratan Erhan Kocabaş ile gerçekleştirdiğimiz röportaj ise Workindo’nun yalnızca bir hayal olarak ortaya çıktığı günlerden bahsederek başlıyor.  

Workindo’nun hikayesi nedir?

Workindo’nun hikayesi gençlik yıllarıma dayanıyor. Temizlik ve güvenlik gibi çeşitli sektörlerde çalışmış biri olarak ‘sektör’ olgusunu henüz çok genç yaşlarda deneyimleme fırsatım oldu. Bu sektörlerde uzun süre görev aldıktan sonra teknolojiye olan ilgim sebebiyle yazılımcı olmaya karar verdim ve bu ilgi beni bilgisayar mühendisliği okumaya yöneltti. Bu bölümü okurken geleceğe yönelik ne yapmak istediğimle ilgili düşüncelerim şekil kazanmaya başladı. Öğrenciyken çalışan biriydim. Hem internet hem de ticaret dünyasına girdim ve kendi projelerimi geliştirdim. Daha sonra Armut.com’u kodlayan ilk yazılımcılardan biri oldum ve o süreçte girişimciliğe dair çok fazla şey öğrendim. Artık ne yapmak istediğimi daha iyi biliyor ve idealim doğrultusunda harekete geçmem gerektiğini hissediyordum. Uzun zamandır inşaat sektörünün dijitalleşmesi gerektiğini düşünüyor ve kendimi Workindo için hazırlıyordum. Geriye kalan tek şey, bu sektördeki ihtiyacın tam olarak ne olduğunu keşfetmekti. Yaptığım detaylı araştırmalar sonucu -çevremdeki insanların da müşterek görüşleriyle- inşaat sektörüne istihdam sağlama konusunda bir düzensizlik olduğunu fark ettim. Doğru zamanın geldiğini düşündüğümde hemen hazırlıklara başladım. Böylelikle Workindo macerası için ilk filiz yeşermiş oldu. Yatırım da alarak Workindo’yu kurdum. Öncelikle iyi bir ekip kurmayı amaçladığım için alanında uzman birçok ismi Workindo bünyesine katarak girişimcilik yolculuğuma tam anlamıyla başlamış oldum.

Rekabet söz konusu olduğunda Workindo’yu nasıl farklılaştırıyorsunuz?

İnşaat sektöründeki istihdam sağlama sorununa eğilirken malzeme ve hizmet tedariğinde de benzer sorunlar olduğunu fark ettik. Platformumuz bu doğrultuda genişlettik. Tüm ihtiyaçların tek bir kanaldan karşılanabilmesi için çalışıyor ve sektörün ihtiyaç duyduğu tüm özellikleri hızlı bir şekilde platformumuza ekliyoruz. Kullanıcılarımızla sürekli iletişim halindeyiz. Ekibimize, inşaat sektöründen tecrübeli insanları katmaya devam ediyoruz. Bu sayede inşaat dünyasının gerçek ihtiyaçlarını daha iyi anlıyoruz. Workindo olarak üyelerimize sunduğumuz hizmetlerin, sektörün ihtiyaçlarını kapsayıcı olması için çalışıyoruz. Daha önce inşaat sektörü özelinde böyle bir sistem kurulmadığı için yerelde doğrudan bir rakibimiz olmadığını söyleyebiliriz. Hem yerelde hem de globalde verdiğimiz hizmetlerin sadece alt bazı dallarını vermeye çalışan birtakım girişimler var ama bizim kadar kapsayıcı şekilde sektörün ana ihtiyaçlarına odaklanmış başka bir girişimle henüz karşılaşmadık.

Başarılı bir şekilde ürünü pazara indirmenin yolları size göre neler?

Pazara entegre bir şekilde ilerlemek için öncelikle kullanıcılarınızı gerçekten tanımanız ve kimi zaman onların bile fark etmediği bazı ihtiyaçlara çözüm sunmanız gerekiyor. Bunu başarmanın yollarından birisi de kendinizi sadece teknoloji üreten bir ekip olmaktan sıyırıp bulunduğunuz sektörün bir oyuncusu olarak konumlandırmak ve ona göre harekete geçmek. Biz de vaktimizin önemli bir kısmını faaliyet gösterdiğimiz inşaat sektörüyle aramızdaki iletişimi artırmaya ayırıyoruz.

Hangi pazar ve coğrafyalarda yer alıyorsunuz ve açılmayı öngördüğünüz pazarlar nereler? Neden?

Temmuz 2021 itibariyle Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Özbekistan’a odaklanmış durumdayız. Diğer ülkelerde pazarlama faaliyetlerimiz henüz başlamamış olsa da dünyanın dört bir yanından üyelerimiz mevcut. Yatırımcılarımızla mutabık kalarak bu 4 ülkeye odaklanmaya karar verdik çünkü hem yakın coğrafyalarda yer aldığımız için sektörün ihtiyaçlarını anlayabiliyoruz hem de bu ülkelerin inşaat sektöründeki potansiyelinin ölçeklenebilir olduğunu düşünüyoruz.

Workindo’yu kullanan kullanıcılarınızın kazanımını nasıl yapıyorsunuz?

Çevrim içi ve konvansiyonel pazarlama çalışmaları ile yoğun bir şekilde kullanıcı kazanıyoruz. Marka bilinirliğinin artmasına paralel olarak doğal yolla bize ulaşan ziyaretçilerimizin sayısı her geçen gün artıyor. Aldığımız organik trafikle elde ettiğimiz kullanıcılar, bir pazaryeri mantığında çalıştığımız için hem üyelerin platforma olan güvenini hem de elde ettiğimiz başarıyı artırıyor. Dijital mecralarda pazarlamayı çok iyi yapıyoruz ve yatırımın geri dönüşünü anlık ölçüyoruz. Bu da pazarlama yatırımının doğru şekilde harcanması açısından bizim için bir avantaj.  Son olarak da şunu belirtmek isterim ki inşaat sektöründeki ihtiyaçları kapsayan geniş skalada hizmet verdiğimiz için birçok alanda en küçükten en büyüğe farklı şirketlerin Workindo’ya üye olmasının büyümemizde katkısı büyük oldu.

Gelir kanallarınızı nasıl geliştiriyorsunuz?

İnşaat sektöründe bulunan herkes Workindo’ya tamamen ücretsiz bir şekilde üye olabilir. İş bulmak için sitemize üye olan bireysel kullanıcılarımız Workindo’yu ücretsiz olarak kullanabilirler. Daha büyük çaplı projeleri olan kurumsal şirketlere uygun özelliklerimiz ise yapılan işleme göre ücretli veya ücretsiz olabiliyor. Firmalar, onlar için geliştirdiğimiz paket seçeneklerinden yararlanabiliyorlar. Paketlerin içerisinde ise Workindo’ya özel olarak tanımladığımız Work Coin ve çeşitli avantajlar bulunuyor. Bu sayede kullanıcılar sistem üzerinden güvenli bir biçimde ödemelerini gerçekleştiriyorlar. Gelir kanallarımızı geliştirmek için kullanıcılara daha fazla fayda sunmaya çalışıyoruz. Kurumsal üyelerimizin Workindo’dan aldıkları faydayı artırdıkça gelirimizin doğru orantılı artacağını düşünüyoruz.

Ekibinizi şu an kaç kurucu ortak ve çalışandan oluşuyor? Bugün ve gelecekte hangi alanlarda, hangi yetenekleri, hangi yöntemle ekibe katmayı düşünüyorsunuz?

Ekibimizde 1 kurucu ve 11 çalışan var. Henüz genç olan ve yeterince deneyimi bulunmayan arkadaşlara da her zaman şans veriyoruz. Örneğin şu an Workindo bünyesinde staj yapan 6 kişi var. Ekibimizi sürekli büyütüyoruz. Gelecekte de yazılım, pazarlama, tasarım, mühendislik, satış gibi alanlarda yetenekli arkadaşları ekibimize kazandırmayı istiyoruz.

Workindo’nun geçmiş yatırım deneyimlerinde bahsedebilir misiniz?

Workindo olarak toplam 2 milyon dolarlık yatırım almış bir startup şirketiyiz. Başlangıçta iş modelimizi detaylı bir biçimde ortaya koyduk ve hızlıca bir MVP ortaya çıkardık. Sistemimizin nasıl çalışacağı, hangi özelliklere sahip olacağı, kimleri hedeflediği ve varmak istediğimiz nokta en baştan belliydi. Bu bilgiler ışığında ihtiyacımız olan ekibi belirledik ve tüm ihtiyaçlarımızı net bir biçimde ortaya koyduk. Sektörün Workindo’ya ihtiyaç duyduğunu kanıtladığımız için yatırım almak nispeten kolay oldu.

Yatırımcılarla ilişkilerimizde onları her zaman bilgilendirmeyi ve fikirlerini almayı önemsiyoruz. Gerekli süreçlere onları da dahil etmeye özen gösteriyoruz. Yatırımcılarımız bizim için hiçbir zaman sadece finansla ilgili kişiler olmadı. Ayrıca danışman konumunda da oldukları için karşılaştığımız zorluklarda kendilerinden destek almaktan ve fikirlerimizi paylaşmaktan hiç çekinmedik.

Bir girişim yatırım almadan önce kendini nasıl hazırlamalı?

İş planı bir girişimin olmazsa olmazıdır. Her şeyden önce iş planına özen göstermeli ve bunu sadece yatırım için değil, girişimin sürekliliği ve başarısı için yapmalı.

Kendini yatırım almaya hazırlayan bir girişim hedeflerini belirlemeli, bu hedeflere ne kadar sürede ulaşılabileceğini gerçekçi bir şekilde analiz etmeli ve bu doğrultuda ihtiyaçlarını belirlemeli. Yatırım alırken hiçbir ihtiyacını göz ardı etmemeli ve her kalemi gerçekten titizlikle hesaplamalı. Ayrıca ihtiyaç duyulacak ekip üyeleri için de önceden detaylı bir planlama yapılması gerektiğine inanıyorum. Tüm bu planlar, girişim yolculuğunun temel taşlarını oluşturacaktır.

Bulunduğunuz sektörün gelişimini ve büyümesini nasıl öngörüyorsunuz?

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamına baktığımızda ücretli çalışan sayısının, 2021 Ocak ayında 2021 Ocak ayına göre %5,2 arttığını görüyoruz. Güncel TÜİK verilerine göre; ticaret-hizmet sektöründe 6 milyon 809 bin, sanayi sektöründe 4 milyon 499 bin, inşaat sektöründe ise 1 milyon 305 bin ücretli çalışan bulunuyor.

Türkiye’de inşaat sektörünün büyümesi son yıllarda yavaşlamış olsa da hala en önemli sektörlerden biri. Üstelik büyümenin yavaşladığı dönemlerde bile büyümenin hiç durmaması ve eksi yönde ilerlememesi bizim için pozitif bir etki yaratıyor. Ekonominin lokomotiflerinden biri olan inşaat sektörünün, aşılama süreci tamamlandıktan sonra daha hızlı büyüyeceğini ve dijital girişimlerin de yardımıyla gelişeceğini öngörüyoruz.

Dünya genelinde ise sektörün gelişiminden ve büyümesinden oldukça umutluyuz. Bizim için çok önemli ülkeler var ve bu ülkelerde çok büyük bir büyüme potansiyeli görüyoruz.

Girişimciliğe başladığınız ilk gündeki kendinize bir tavsiye verecek olsanız bu ne olurdu?

Girişimci olmayı sadece bir işe başlamak olarak değil, deneyim ve tecrübe ile harmanlanan bir yol olarak görüyorum. İlk yaptığım işlerde; “Pazar yeterince büyük mü? Müşterilerime hangi değerleri sunacağım? Onları nasıl mutlu ederim? Pazar buna hazır mı?” gibi sorularla başlamadım, sanırım ilk tavsiyem bu sorularla başlamak olurdu. Bizim yaptığımız girişimcilik modeli 90’lardakinden çok farklı, özellikle teknoloji üreten ve içine girdiği sektörü dijitalleştiren, şeffaflaştıran bir girişim kuruyorsanız karşınıza çıkabilecek sorunlar bambaşka oluyor. Pazaryeri girişimlerinin dinamikleri çok farklı. Sadece uygun fiyat, şeffaflık ve güven değil; pazarın büyüklüğü de başarının önemli etkenleri arasında yer alıyor. 

Startup Borsa ile bilinirliğini arttırabilirsin.

Girişimini Startup Borsa’da listeleyerek girişimini ön çıkarabilir, Türkiye’nin önde gelen bireysel ve kurumsal yatırımcılarına ulaşabilirsin. Şimdi bize katıl!

Startup Borsa

Startup Borsa girişimci ve yatırımcıları dijital bir platformda buluşturarak şeffaf ve güvenilir yatırım ilişkilerinin oluşmasını sağlar, bu ilişkileri ortaklık ve çıkışa kadar taşır.