Çıkış (exit) yapıp büyük paralar kazanmak, veya gelecek vadeden girişimini hızla büyütmek için gerekli yatırımı almak; bunlar kendi işini kuran tüm girişimcileri heyecanlandıran sonuçlar, peki girişimcilere para yağdıracak bu sonuçlara nasıl varılır? İşte ortaklık veya şirket satışından bahsettiğimiz bu noktada karşımıza durum tespit çalışması, veya sık kullanılan diğer bir adıyla ‘due diligence’ çıkıyor. Merak ediyor musunuz, nedir bu due diligence?
Diyelim ki yatırım yapacaksınız, odağınızdaki şirketler hakkında, gelecek performanslarını etkileyecek ölçütler hakkında bilgi edinmek istemez misiniz? Durum tespit çalışması da tam olarak bu noktada devreye giriyor. Due diligence girişimlerde yatırım alıp yeni ortaklıklara başlamak, veya girişimin satın alınması için bir ön koşul diyebiliriz. Durum tespit çalışması sürecinde girişimin hukuki ve mali geçmişine dair detaylı incelemeler yapılır ve muhtemel yatırımcılara sunulur.
Durum tespit çalışması nasıl yapılır
Yatırım yapılacak şirket hakkında isabetli bilgiler sağlamak due diligence sürecinin esas amacı, peki due diligence nasıl yapılır? Malesef girişimcilere destek olacak kaynaklarda belli konularda eksiklikler olabiliyor, veya yerli girişimciler dil bariyerine takılabiliyor, bunun farkında olarak biz de size yardımcı olmak istiyoruz! Yatırımcılara girişimin geçmişi ve şimdiki durumu hakkında bilmeleri gereken önemli detayları sunan durum tespit çalışmasında bulunması gereken başlıca bilgileri sizin için derledik:
- Ekip
- Girişimin çalışanları ve yönetim ekibi kimlerden oluşuyor, yetkinlikleri hangi alanlarda ve düzeyde.
- Pazar Araştırması
- Sektöre dair yapılan pazar araştırması.
- Girişimin elindeki varlıklar ve sermaye.
- En önemli detaylardan biri de girişimin kullandığı teknoloji üzerindeki fikri mülkiyet/intellectual property (IP) hakları.
- Finansal Tablolar
- Bütçe, kar-zarar tablosu, nakit akışı, ‘runway’.
- Hukuki Belgeler
- Patentler/telif hakları, geçmiş ve süregelen hukuki süreçler, davalar.
Due diligence sürecinde odağa alınacak bu bilgiler ışığında girişimin şirket değerlemesi yapılır ve yatırımcılar yeterli bilgiyle onlara güven veren yatırım ilişkileri kurarlar. Burada yer alan bilgileri değerlendirmek, özellikle yatırım almayı hedefleyen yeni şirketlere girişimcilik yolculuklarında destek olabilir. Durum tespit çalışması yapmak kadar onu güncel tutup gerektiğinde en isabetli bilgiyi yatırımcılara sunmak da önemli, biz de sormadan duramıyoruz: ne zaman durum tespit çalışması yapmalı?
Durum tespit çalışması ne zaman gereklidir
Başlarken de bahsettiğimiz gibi, özellikle yatırım alacak girişimlerde durum tespit çalışması fazlasıyla önem taşır. Girişimle ilk etkileşimi ve birebir çalışma fırsatı yapacakları yatırım aracılığıyla gerçekleşecek olan yatırımcılar, girişimin onlara sağladığı durum tespit çalışmasıyla ihtiyaçları olan birçok bilgiye ulaşıp girişimin geçmişine hakim olabilirler. Yatırımcılara başarılı bir durum tespit raporu verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurur.
Girişimci olarak sunduğun detaylı ve isabetli due diligence raporuyla sen de ilgili yatırımcıların güvenini kazanabilir, girişiminle ilgili uzun vadeli planlarını şekillendirmelerine destek olabilir, aldığın yatırımla büyümek için gerekli hamleleri hayata geçirip başarılı girişimcilerin yanında yerini alabilirsin. Startup Borsa olarak biz de bu yolculukta senin elinden tutmaya geldik, sadece durum tespit çalışmalarını güncel bir şekilde yatırımcılarla paylaşma kısmında değil, yatırım alma sürecine dair her aşamayı tek elden yönetebileceğin bir platform hazırladık.
Durum tespit çalışmanı kolaylaştırabilecek verilerini düzenli olarak kaydetmek, güncel verilerini ilgili kişilerle paylaşmak ve geniş bir yatırımcı ağına girişimini yakından tanıtmak için sen de Startup Borsa’ya gel! Kim bilir belki de yıllardır hayalini kurduğun exiti Startup Borsa aracılığıyla yapabilir, veya ivmeni bambaşka seviyelere taşıyacak yatırımcılarla tanışabilirsin. Platformumuzla tanışıp bizimle yorum ve tavsiyelerini paylaşmayı unutma!