Startup Wise Guys, 2012 yılında Estonya’da kurulan ve o günden beri 230’dan fazla girişime yatırım yapmış olan, erken aşama hızlandırıcı ve aynı zamanda yatırım fonudur. Doğu Avrupa’nın lider ve en çok yatırım yapan erken aşama yatırım fonu olan Startup Wise Guys, seçtiği girişimlere 55-100B Euro aralığında ilk yatırımını yapıp, onlar ile minimum 3 ay boyunca, özellikle Avrupa pazarına açılmaları konusunda yakından çalışır. 3 ayın sonunda hedeflenen KPI’larını başaran girişimlere ekstra 250B Euro devam yatırımı yapabilir. 3 aylık hızlandırma programına katılan girişimlerin, sonraki 18 ayda gelirlerini artırarak büyüme oranları ise %77. Startup Wise Guys’ın portfolyo şirketlerinin kurucuları, 45 farklı milletten gelmekte olup, her yıl yeni coğrafyalara yatırım yapmayı amaçlar.
Startup Wise Guys Fon Stratejisi Hakkında:
• Yatırım Odak Coğrafyası: Baltık Ülkeleri, Doğu Avrupa, Balkan Ülkeleri, Türkiye, Orta Doğu ve Afrika
• Odak Sektörler: B2B SaaS, Finansal Teknolojiler, Siber Güvenlik, Sürdürülebilirlik
• Fon Büyüklüğü ($): 20M Euro
• Yatırım Tutar Aralığı: 55B-250B Euro
• Tercih Edilen Girişim Aşaması: Hazır MVP ve gelir sonrası aşama
• Ürün Aşaması: Minimum şart olarak girişimlerin çalışan bir MVP – prototip’e sahip olmasını bekliyoruz.
• Gelir Durumu: Gelir Sonrası
Bir girişimde aradığınız 5 ana özellik nedir?
Erken aşama girişimlere yatırım yapan bir fon olarak girişimin bir amacının olması, yaptığı işe tamamen odaklanması, ekibinin içerisinde çeşitliliğe önem vermesi, hedeflediği marketi iyi anlaması ve hepsinin ötesinde yaptığı işten zevk alması bizim için olmazsa olmaz özellikler arasında.
Bir girişimi potansiyel yatırım hedefiniz olmaktan çıkartan şey(ler) nedir?
Sadece kurulduğu ülkeyi ya da yerel pazarı hedefleyen girişimler ile ne yazık ki, yatırım süreçlerimizi devam ettiremiyoruz. Aynı zamanda hedeflediği pazarı ve çözmeye çalıştığı problemi tam olarak anlamamış ve araştırmamış girişimler de yatırım süreçlerimizi olumlu olarak tamamlayamıyor.
‘’En ideal” kurucu ortağı diğerlerinden ayıran nedir?
İlk olarak kurucu ortağın, diğer kurucu ortaklarına karşı saygılı olması ve ortak bir noktada buluşabilmesi bizim için çok önemli. Aynı zamanda bugünün detaylarının farkında olarak geleceğe uzanan bir vizyon çizmesi de bizim için kritik özelliklerden biri diyebiliriz.
Girişimciler bir VC ile anlaşma yapmadan önce neleri hesaba katmalı?
Venture Capital fonları, farklı aşamadaki girişimlere yatırım yapmak üzere kurulmuş özel yapılar ve bu fonlar ömürlerinin başından sonuna kadar bir ekip tarafından profesyonel olarak yönetilirler. VC fonları, girişimlere yatırım yapan diğer yapılardan iki ana özellikle ayrılır. Bunlardan ilki, VC fonları yatırım kararlarını belirli analizler ve due diligence süreçleri sonrasında verir, aslında girişimler VC fonlarının karar verme mekanizmalarını ve VC fonlarının karar vermek için belirli bir süreye ihtiyaç duyduklarını göz önünde bulundurmalılar. İkinci olarak fonlarına belirledikleri sürenin sonunda, kendi yatırımcılarına da finansal geri dönüş sağlamak zorundadır. Bunu da yatırım yaptıkları girişimlerden edindikleri hisseleri exit ederek sağlarlar. Özet olarak girişimler bir VC’den yatırım alırken vakti geldiğinde exit süreçlerinin de konuşulacağını unutmamalılar. Son olarak girişimler sadece VC’lerden değil, yatırım alırken yatırımcılarından paranın yanında neler alabileceğini düşünmeyi ve her zaman smart money (akıllı para)’yı hedeflemeyi unutmamalı.
Değerleme metodunuz ve tercih ettiğiniz sahiplik hisse oranı nedir?
Startup Wise Guys olarak %80 oranla yatırım yaptığımız girişimlerin ilk yatırımcısı oluyoruz. Ortak yatırıma çok olumlu bakmamıza rağmen erken aşamada yatırım yaptığımızı ve bazen masadaki ilk yatırımcı olduğumuzu vurgulamak gerekir. Yaptığımız ilk yatırımlarda herhangi bir değerleme kısıtlamamız olmadan %9’a kadar hisse almayı hedefliyoruz. Yatırım miktarımız ve her bir girişimden aldığımız hisse oranı farklılık gösteriyor. Özet olarak maksimum %9 hisse almayı hedefleyip, her bir girişim için farklı değerleme metotları uyguluyoruz.
Portföy şirketlerinizi nasıl destekliyorsunuz? Finansal yatırım dışında onlara sunduğunuz imkanlar neler?
Yatırım yaptığımız girişimleri ilk yatırımımız sonrasındaki 3 aylık yoğun hızlandırma programları ile destekliyoruz. Bu hızlandırma programları ofislerimizin olduğu İtalya, Estonya, Litvanya, Letonya gibi farklı ülkelerde gerçekleşiyor. Hızlandırma programlarımız sırasında girişimler ile bire bir çalışarak 3 farklı konuya yoğunlaşıyoruz:
Avrupa pazarına açılma ve yeni satış kanalları oluşturma, şirket inşa etme ve yatırım süreçleri.
3 aylık hızlandırma programlarımızın ardından, minimum 1 yıllık daha yatırım yaptığımız girişimlere 250’den fazla mentorun ve uzmanın, 140’dan fazla uluslararası yatırım fonunun bulunduğu ağımız ile destek oluyoruz.
Hangi portföy şirketleriniz en iyi performansları gösteriyor?
Portföyümüzde yer alan 230 girişimin birçoğu iyi performans gösteriyor. Fakat Bolt, Katana, Kevin, Ondato, Fractory, Ziticity, Simporter, Cenos, Multiorder, Planet42 gibi portföy şirketlerimiz, ilk yatırımımız sonrasında yüksek performans gösterdi ve şu anda da büyümelerini hız kesmeden devam ettiriyor. Örnek verdiğim bu girişimlerin arasında, ilk yatırım yaptığımız şirket değerlemesinin 50 katına ulaşanlar hatta unicorn olanlar mevcut. 🦄
Beklediğiniz gibi sonuçlanmayan yatırımlardan aldığınız en değerli dersler neler?
Bir girişim kuruluşundan exit’ine kadar geçen süre, minimum 7-8 yılı bulabiliyor. Uzun bir yolculuğa, girişimcilerle birlikte çıktığımızı ve bu yolculuğun riskli olduğunun farkındayız. Girişimcilerin çözmeye çalıştığı problemler kadar, hedefledikleri pazarın çözüme hazır olması ve aynı zamanda çözümün kısa süreli bir problemi çözmemesi de çok önemli. Aynı zamanda, girişimcilerin tamamen girişimlerine odaklanmaları, aynı anda 2-3 girişimi yürütmelerinin kendilerine ya da girişimlerine bir faydası olmadığını, aksine başarı ihtimallerini düşürdüğünü acı yollarla tecrübe ettik.
Şu an VC olarak baktığınız en sıcak pazarlar hangileri ve en büyük heyecanı nerede buluyorsunuz?
Yatırım tezimizde yer alan Baltık Ülkeleri, Doğu Avrupa, Balkan Ülkeleri, Türkiye, Orta Doğu ve Afrika pazarlarına yakından bakıyoruz. Fakat bu pazarlar arasında, 2020 yılında yatırım yapmaya başladığımız ve 2021 yılında da sadece o bölgeye özel fon oluşturduğumuz Afrika bölgesi, şu an bizi en çok heyecanlandıran coğrafya konumunda. Özellikle Covid-19’un etkisiyle, birlikte uzaktan çalışmanın hayatımıza girmesi, hali hazırda büyük bir nüfus yoğunluğu da olan Afrika startup ekosisteminin hızlı bir şekilde büyümesini sağladı. Yine son dönemde Afrika bölgesinde birçok exit ve büyük yatırım turlarını da görüyoruz. Aynı zamanda henüz teknoloji kullanımı ve inovasyonun ilkel seviyede olması bu bölgeyi hedefleyen diğer ülkelerden, girişimler için de fırsat anlamına geliyor.
Sizce önümüzdeki dönemlerde Türkiye Girişim Ekosistemini şekillendirecek eğilimler neler?
Son dönemdeki gelişmelerle birlikte, teknoloji girişimlerinin ilk günden global pazarları da hedefleyip düşünmeleri bir gereklilik haline geldi. Bunun yanında yine girişimlerin R&D ekiplerini Türkiye’de tutarken satış ve pazarlama ofislerini farklı ülkelerde kurduklarını da sıkça görmeye başladık. Kısacası 2021 yılıyla birlikte çok daha fazla en az iki ülkede ofisi olan ve farklı pazarları hedefleyerek büyüyen girişimleri daha sık göreceğimize inanıyoruz.
Startup Borsa olarak Türk girişim ekosisteminde bulunan fonları, teknoloji girişimleri ile buluşturuyoruz. Artık yatırımcılar da Startup Borsa üzerinden kendi profillerini oluşturabilir. Yatırımcı profilinizi ya da şirket profilinizi hemen şimdi oluşturun!