Skip to main content

Girişimci adaylarının, girişimcilik ekosistemini iyi anlamak, doğru takip edebilmek ve yatırımcılarla sağlıklı iletişim kurabilmek için bu sektörde kullanılan terimlere ve anlamlarına hakim olmaları gerekir. Bu terimler hakkında bilgi sahibi olan birçok girişimci, yatırımcılar karşısında etkili bir sunum hazırlayarak büyük yatırımcılar ile çalışma şansı yakalayabilir. Peki, bu terimler nelerdir?

Mergers and Acquisitions (M&A)

Bir şirketin diğer bir şirket tarafından satın alınması anlamına gelir. Bu konum, tüm girişimlerin gelmek istedikleri nokta olarak görülse de bu aşamada gelen teklifleri doğru  değerlendirme ve satın alma şartlarını dikkatli bir şekilde okumak hem sizin hem de girişiminizin yararına olacaktır. 

Advisory Board

Girişimin kimlerin desteğini ve fikirlerini aldığını göstermek için kullanılan bir terimdir. Girişimcinin mentör takımı olarak da tanımlayabiliriz. Sektörel anlamda güçlü kişileri bu listeye dahil edebilmeniz yatırım alma sürecinde yatırımcıları etkileyebilir. Bu kişiler yatırımcı değildir. Ancak, temsili hisse oranları gibi karşılıklarla size ve girişiminize fikir ve deneyimlerini aktarmaları girişiminizin değerini yükseltebilir.

Break Even Point (BEP)

Bir girişimin gelirlerinin giderlerini yakaladığı noktadır. Bu noktayı yakalayan girişim kendi kendini idare edebileceği anlamına gelir. BEP noktasına ulaşmış olan girişimci, artık yatırım arayışı sürecine girebilir ve bu süreçte şirket kendi kendini rahatlıkla idare edebilir. Eğer BEP noktasına ulaştıysanız, artık yatırım almayı düşünebilirsiniz. 

Due Diligence – Durum Tespit Çalışması

Bu terim, yatırımcının yatırım yapmak için girişimciyi, iş fikrini ve pazarı araştırma sürecini tanımlar. En basit haliyle, girişimin bulunduğu süreç içerisindeki durum tespit çalışması olarak özetlenebilir.  Bu süreç yatırımcıdan yatırımcıya değişmekle birlikte melek yatırımcılar için kısa sürede gerçekleşebilir. Oysa risk sermayesi yatırımları için bu süreç aylarca sürebilir.

Friend and Family 

Eş, dost ve yakın çevreden toplanan ilk sermayeyi tanımlar. Bu sermaye, sadece nakit para olarak değil, farklı kaynaklar şeklinde de düşünülebilir. Bir akrabanız, kendi ofisinin bir bölümünü sizinle paylaşması buna örnek verilebilir.

Exit

yatırımcı, terim

Girişimci perspektifinden bir başarı göstergesi denebilir. Genellikle istenilen yatırım miktarının alındığı ya da hedeflenen geri dönüşümün gerçekleştiği noktada girişimden ayrılmak anlamına gelir. Girişimci ve yatırımcı bu kararı birlikte de verebilir. Bir girişimci yatırımcı turuna çıktığında, yatırımcının exit yapmış olduğu girişimlerin olması önem arz eder.  

Incubator

Türkçede kuluçka merkezi olarak tanımladığımız ‘ıncubator’, bir girişimin olgunlaşması ve girişimcinin network ağını genişletebilmesi amacıyla; workshoplar, eğitimler ve çeşitli etkinlikler sağlayan organizasyonlara verilen isimdir. Bu tür organizasyonlar girişimciden yüzde 3-5 gibi küçük hisse payları karşılığında girişimlerin yatırım almasına da aracılık ederler. 

Preferred Stock

Türkçeye ‘imtiyazlı hisse’ olarak çevirebileceğimiz bu terim, yatırımcı tarafına ek ödemeler, oy hakkı vb. noktalarda ayrıcalıklar tanır. Erken seviye girişimler imtiyazlı hisse paylaşımlarına başvurulabilir; fakat işi sıkı tutmak ve Mark Zuckerberg gibi karar verme hakkını elinizde tutmak önemlidir. Ülkemizde imtiyazlı hisse hakkındaki mevzuata ulaşmak için tıklayın.

Return on Investment (ROI)

ROI, Yatırımcı, terim

Yatırım sonrasında elde edilen kazancın harcamalar çıkıldıktan sonraki net getirisidir. Yatırım getirisi yatırımcılar için oldukça önemli bir metrik diyebiliriz. Bu metrik ile yatırımcılar, yatırımların karşılığını alıp alamayacağını görebilir. Oransal anlamda basit formülü şu şekildedir: 

ROI= (Yatırımdan elde edilen kazanç – Yatırım masrafı) / Yatırım masrafı

Term Sheet

Yatırım anlaşmasına dair ön sözleşme metni anlamına gelir. Yaklaşık 2-3 sayfa olarak düzenlenebilir. İçerisindeki belgede istenilen şartlar ve karşılıkları yer alır.

Yatırımcıya Ulaşmanın Kolay Yolu: Startup Borsa

Yatırımcılara ulaşmak için tüm hazırlıkları tamamladınız. Peki yatırımcılara nasıl ulaşacaksınız? Eğer bir teknoloji girişimiyseniz, Startup Borsa ile yatırımcılara kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Startup Borsa olarak yatırımcıları ve girişimcileri dijital bir platformda bir araya getiriyoruz. Startup Borsa’ya üye olduktan sonra girişiminizin profilini oluşturabilir ve yatırımcıların inceleyebileceği girişim havuzunda listelenerek yerinizi alabilirsiniz. Siz de girişimci olarak Startup Borsa’nın avantajlarından yararlanmak için buradan üye olabilirsiniz.

Startup Borsa

Startup Borsa girişimci ve yatırımcıları dijital bir platformda buluşturarak şeffaf ve güvenilir yatırım ilişkilerinin oluşmasını sağlar, bu ilişkileri ortaklık ve çıkışa kadar taşır.