Skip to main content

Girişimlerin dijital sahnesinde bugün; fintech sektörüne yönelik online ödeme yöntemleri geliştiren  teknoloji şirketi weepay var!

Girişimin Genel Bilgileri

Girişimin Adı: weepay

Kurucu Ortaklar: Cihat Değirmenci, Selim Destancı

Girişimin Aşaması: Projeyi Geliştirme, melek sermaye

İş Modeli: B2B ve B2C

Sektör Bilgisi: Ödeme hizmetleri, fintech

Konum: İstanbul, Türkiye

Girişimlerin dijital sahnesinde bugün weepay var!

weepay‘nin hikayesi nedir?

2018 yılında Selim Destancı’nın oluşturduğu proje kuruluş aşamasında Cihat Değirmenci tarafından tohum yatırım alarak hayata geçirilmiştir. 2019 yılının Nisan ayında kurulan şirket geliştirme sürecinin ilk fazını tamamlayarak Eylül 2019 yılında ilk müşterilerini almaya başlamıştır.

Devamında 2020 Ocak ayında mobil uygulamasını yayınlayarak teknolojik adımlarını devam ettirmiştir. 2020 yılına hızlı bir giriş yapan weepay, her ay bir önceki ayın toplam cirosunu %33 artırarak devam etmiş ve üye işyeri sayısınıda aylık düzenli artışı aynı şekilde  yakalamıştır. Sektör içerisinde hızlı büyüme getirdiği müşteri memnuniyeti ile birlikte yatırımcıların dikkatini çekmiş ve 2021 yılında başlanan yatırım turu Haziran ayı itibariyle istenilen şekilde iki farklı yatırımcıdan 15M değerleme ile yatırım alarak önemli bir kilometre taşı elde etmiştir.

Rekabet söz konusu olduğunda weepay‘i nasıl farklılaştırıyorsunuz?

Uzun yıllar sektöre dışarıdan hizmet veriyor oluşumuz sektörün eksikliklerini farketmemize yol açmış ve çözüm odağında hızlı, güvenli ve basit ödeme sistemi üzerine yoğunlaşarak üye işyeri kabulü sonrası entegrasyon işlemlerini çok daha basit, kolay ve güvenli hale getirdik. Ayrıca ödemelerin hiç kesilmediği online pazarda üye işyeri anlık desteğini kaliteli bir şekilde sunarak üye işyerlerinin weepay’e sadakatini artırmıştır.

Başarılı bir şekilde ürünü pazara indirmenin yolları nelerdir?

Öncelikli olarak pazarın sorunlarını iyi analiz etmek gerekir. Müşteri geri bildirimlerini dikkate alarak gelecek teknolojik faaliyetleri gözetip ürün geliştirme planlaması yapılmalı, ihtiyaç duyulduğu anda pazarda ürün hizmete açılmalıdır.

Hangi pazar ve coğrafyalarda yer alıyorsunuz ve açılmayı öngördüğünüz pazarlar nereler? Neden?

Toplam kredi kartı ödemelerinin %25’i online ortamlardan yapılmaktadır. Hedef pazar olarak mevcut pazarın yanısıra online pazara dahil olmayan sektörlerdeki kart kullanımlarını çıkaracağımız ürünler ile dahil ederek büyümeyi sağlamayı hedefliyoruz. Şu an yurt içi ödemelerde hizmet sunmaktayız. Hedeflerimiz arasında Avrupa pazarının yanı sıra Akdeniz çevresindeki ülkemizle yapılan ticaretinde aracılık etmektir.

Ürününüzü/servisinizi kullanan kullanıcı/müşterileri kazanımını nasıl yapıyorsunuz?

Adwors reklamları, sosyal medya ve son zamanlardaki kazanımlar iyi müşteri deneyimleri sonrası elde edilen yeni üye işyerleridir. Ayrıca e-ticaret firmaları ile yapılan entegratörlük anlaşmaları ile de üye işyeri kazanılmaktadır.

Gelir kanallarınızı nasıl geliştiriyorsunuz?

Çıkardığımız ürünler ile mevcut işlem hacminin artırmak hedefimizdir. Yakın zaman içerisinde çıkan weeShop hazır online mağazamız ile sosyal medya üzerinden yapılan satışlar hedeflenmiştir.

Ekibiniz şu an kaç kurucu ortak ve çalışandan oluşuyor? Bugün ve gelecekte hangi alanlarda, hangi yetenekleri, hangi yöntemle ekibe katmayı düşünüyorsunuz?  

2 kurucu ortak ve yeni iki yatırımcı ile toplam ortak sayısı 4’tür. Operasyon, yazılım, pazarlama ekibimiz ile 10 kişilik bir ekimiz bulunmaktadır. Yeni yazılım ekibi arkadaşlarımız, büyüyen iş hacmi ile operasyon ve pazarlama ekibi arkadaşlarımız ile yakın zaman içerisinde mevcut çalışan sayısını iki katına çıkarmayı hedefliyoruz.

Bir girişim yatırım almadan önce neleri hesaba katmalı? / Kendini nasıl hazırlamalı?

Mutlaka roadmap olmalı. Geliştirme planları. Sektörel hedefe yönelik aksiyon planları ve gelir modellerini iyi hazırlanmış olmalıdır. Geçebilecek en kötü felaket senaryolarına karşın hazırlanmış planlamaları olmalıdır.

Bulunduğunuz sektörün gelişimini ve büyümesini nasıl öngörüyorsunuz?

Her ne kadar fintech sektöründe birçok firma olsa da toplam kredi kartı ile alınan ödemelerin oranı özellikle son dönemlerde pandeminin de etkisi ile sadece %25 seviyesindedir. Paranın dijitalleştiği bir dönemin başındayız. Yakın bir dönem içerisinde kağıt paranın ve fiziki kredi kartlarını tarih olacağı, akıllı telefonların da katkısıyla ödemelerin anlık online sistemler üzerinden gerçekleşeceğini düşündüğümüzde kat edilecek çok yolun olduğunu düşünüyoruz.

Planladığınız bir ‘’exit’’ stratejiniz var mı? Kendinizi nerede görmek istiyorsunuz?

Hedeflerimiz doğrutusunda exit planımız bulunmaktadır. Ancak konuşmak için çok erken.

Öncelikli olarak ilk yatırım sonrası hedeflerimizi gerçekleştirmeliyiz. Ülkemiz Asya, Avrupa ve Afrika arasında bir köprü görevinde. weepay de bu coğrafyanın ödemelerinde bir köprü olmalıdır.

Girişimciliğe başladığınız ilk gündeki kendinize bir tavsiye verecek olsanız bu ne olurdu?

Yaptığın hatalardan yine korkma ve ders alarak devam et. Aslında başarısız olunan her bir girişimde başarısız olmanın bir yolunu daha öğrendiğimizi unutmamalıyız.

Girişimlere Erişim: Startup Borsa

Türkiye’nin önde gelen teknoloji girişimleri Startup Borsa’da girişim profili oluşturarak bilinirliğini arttırır. Girişimler, yatırımcılara erişebildiği gibi, yatırımcılar da diledikleri girişimlerden rapor talep edebilirler.