Skip to main content

Türkiye’de girişim kurma konusunda bir planınız varsa, önce piyasayı iyice araştırmanız gerekir. Her ne kadar bu ülkede yaşıyor olsanız ve tüketim alışkanlıklarına aşina olsanız da, günlük yaşantınızda karşılaştığınız sorunlar ve iş hayatı bambaşka dinamiklere sahiptir. İşte tam da bu sebeple bu yazımızda Türkiye’de girişim kurmak hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için sıraladık.

Türkiye’de Girişim Kurmanın Faydaları

Türkiye'de girişim kurma

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de girişim kurma faaliyetleri son zamanlarda revaçta. Bu popülerliğin başında insanların kendi işlerinin sahibi olmak istemesi, kurumsal hayattaki deneyimlerinin statik olması ve hayallerinin peşinden koşmak gibi sebepler yatıyor. Girişimcilik dünyası ne kadar şatafatlı görünse de düşünüldüğünden daha zor ve sancılı bir yolculuk olabilir. Bu yüzden iyice araştırıp, başkalarının deneyimlerinden pay çıkartıp bu serüvene öyle katılmalısınız.

Türkiye’de girişim kurmak isteyenler birçok avantajla karşılaşabiliyor. Düşük işletme maliyetleri, nitelikli iş gücü, istikrarlı tüketici harcamaları ve sağlanan teşviklerle Türkiye, birçok girişimciye çeşitli avantajlar sunuyor. Üstelik makul işletme maliyetleri ve yüksek gelirleri ile yabancı yatırımcılar için en çok tercih edilen ülkelerden biri. Avrupa ve Ortadoğu’nun ticaret merkezi olması nedeniyle stratejik bir konuma sahip olması sayesinde Türkiye heyecan verici bir pazar olarak biliniyor.

Ne Kadar Sade O Kadar İyi

Girişiminizi oluştururken en çok ne zaman piyasaya çıkacağınız konusunda kararsızlığa düşebilirsiniz. Öncelikle şunu hatırlatmakta fayda var; ilk versiyon ne kadar sadeyse o kadar iyidir. Hiçbir girişim piyasaya ilk sürüldüğü haliyle kalmadı, siz de o versiyonla kalmayacaksınız. En iyisi olsun diye çıkış tarihinizi ertelemek yalnızca sizi rakiplerinizden geriye düşürür. Unutmayın, tarihin her alanında olduğu gibi girişimcilikte de sizinle aynı anda aynı şeyi düşünen ve geliştiren dünyanın her yerinden insan olabilir ve bu yarışı genelde pazarda ilk varlığını kanıtlayan kazanır. Üstelik, girişiminizi markete sunduktan sonra da bir sürü yerden geri besleme alacaksınız ve tüm bunları girişiminizin diğer versiyonunu çıkarırken kullanabilirsiniz. Bir yol haritası çizmeniz ve buna sadık kalmanız, Türkiye’de girişim kurma sürecinde işlerinizi iyi bir şekilde yürütmenizi sağlayacaktır.

Bu Yolu Hiçbir Zaman Yalnız Yürümeyeceksiniz

Türkiye’de Girişim Kurma

Eğer yolun daha çok başında bir girişimciyseniz ve nelerle karşılaşabileceğiniz hakkında bir fikriniz yoksa yapacaklarınız gözünüzü korkutabilir, nereden başlayacağınızı bilemeyebilir ve vazgeçmeyi düşünebilirsiniz. Bunların hiçbiri sizi yıldırmamalı; çünkü dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de girişimcileri destekleyen hem devlet destekli hem özel bir sürü kurum var. Tüm bu programlara katılıp çözüm önerinizi iş fikrine dönüştürebilir, MVP tasarlayıp pazara sunabilir, alanında uzman kişilerden mentorluk bile alabilirsiniz. Bu programlar çok çeşitlidir ve ihtiyaca binaen doğar; size en uygun olanına katılarak girişimcilik ekosisteminin bir üyesi olabilirsiniz. Orada edindiğiniz network ileride hem işinizi büyütürken size destek olacak hem de bu yolda yalnız olmadığını anladığınız için size cesaret verecektir.

Demografik Özellikleri Girişimciyi Destekler Niteliktedir

Türkiye nüfus anlamında Avrupa’ya oranla daha gençtir. Pazara sunulan ürünlerde eğer hedef kitleniz genç ise erken benimseyenlerinizin daha fazla olacağına işaret eder. Üstelik genç nüfusun para kazanıyor olması kendileri için de harcama yapma potansiyelini artırır. Bu durum, yapılan bir araştırmaya göre Avrupa’dan daha iyi durumda olduğumuzu gösteriyor. Bu nedenle genç kitleye hitap eden bir girişim fikriniz varsa, Türkiye’de girişim kurmak sizin için çok değerli olacaktır.

Sektör Bazında Önemli Avantajlara Sahiptir

Türkiye’de Girişim Kurma

Türkiye’de girişim kurmayı düşünen girişimciler, sektör bazında çok önemli avantajları elinde tutar. Örneğin; otomotiv sektöründe Türkiye dünyada 14, Avrupa’da 4. büyük üreticidir. Aynı zamanda, Avrupa’nın en büyük TV ve beyaz eşya üreticisidir. Enerji alanında da her yerden artan talep vardır ve ülkede kullanılmamış yenilenebilir enerji kaynakları mevcuttur. Tarımsal gıdada 200’den fazla ülkeye ihracat yapar. Bu ve diğer sektörlerdeki avantajları sayesinde Türkiye’de girişim kurmak isteyen girişimciler için bu fırsatlar bir altın niteliğindedir.

Girişimciler ile Yatırımcıların Buluşma Noktası: Startup Borsa

Bir girişimci olarak Türkiye’de yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri yatırım almaktır. Türkiye’De girişim kurma aşamasından sonra girişiminize uygun yatırımcı profili ile eşleşmek istiyorsanız; Startup Borsa’daki yatırımcı profillerini inceleyebilir, girişiminizin fark edilmesini sağlayabilirsiniz. Startup Borsa’ya finansal raporlarınızı ve KPI’larınızı yükleyebilir, yatırımcının bu dokümanları inceleyerek girişiminiz hakkında ön bilgi edinmesini sağlayabilirsiniz. Startup Borsa’nın tüm avantajlarından yararlanmak için buradan kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Startup Borsa

Startup Borsa girişimci ve yatırımcıları dijital bir platformda buluşturarak şeffaf ve güvenilir yatırım ilişkilerinin oluşmasını sağlar, bu ilişkileri ortaklık ve çıkışa kadar taşır.