Bir girişimin değerini belirlemek zor olabilir. Özellikle çok az geliri olan veya belirsiz bir geleceği olan girişimler için bir değerleme atamak zahmetli bir iş gibi gelebilir. Peki, değerlemede nelere dikkat edilmelidir? Bu yazımızda, girişiminiz hangi aşamada olursa olsun değerleme hakkında bilmeniz gereken 4 maddeden bahsedeceğiz.
Startup Değerlemesi Nedir?
Startup değerlemesi, işletmenin ait olduğu endüstrinin ve sektörün piyasa güçlerini dikkate alan bir başlangıç değeridir. Bu faktörler; para talebi ve arzı arasındaki dengeyi, ekonomide son olayların boyutunu, yatırımcıların şirkete yatırım yapmak için prim ödemeye istekliliğini ve şirketin paraya olan ihtiyacının seviyesini içerir.
1) Başlangıç Değerinizi Hesaplayın
Başlangıç değerlendirmenize devam etmede ilk olarak girişiminiz için karşılaştırılabilir işlemleri, endüstrileri, aşamaları ve bölgeleri tanımlamakla başlayabilirsiniz. Ardından, karşılaştırılabilir değerlere ilişkin verileri bulmalısınız. Burada gerekirse profesyonellerden yardım alabilirsiniz. Arasından seçtiğiniz 3 metodu alıp aynı anda paralel olarak hesaplamanızı yapmalısınız. Daha sonra bu üçünü kıyaslayarak bir çözüm elde etmeye çalışın. İçinize sinen sayıya hata paylarınızı da ekleyerek bir oyun alanı oluşturun.
2) En Doğru Metodu Seçin
Başlangıçta ilk adım, olası yöntemlerinizi daraltmaktır. En temelde, kendi özel finansal modelinize dayalı olarak yaptığınız karşılaştırmaları ve varsayımları açıklayabileceğiniz bir değerlemeye ihtiyacınız olacaktır. Bunlardan en ünlüsü ‘Risk Sermayesi Yönetimi’ metodudur. Bu metod para öncesi ve para sonrası değerlemeleri belirlemek için kullanılır. Diğer bir yöntem ise fikir, prototip, yönetim ekibi, stratejik ilişkiler ve pazar gibi beş temel özelliğe göre değer veren, her yönüne belirli bir miktar para ayıran basit bir yöntem olan ‘Berkus’ yöntemidir. ‘İndirgenmiş Nakit Akış Yöntemi’ ise finansal analistler tarafından bir işletmenin gelecekteki nakit akışlarını tahmin ederek bugünkü değerlerini elde etmek için kullanılan teknik bir araçtır. Bu metodlardan size en uygun olanı araştırmalı ve birini seçmelisiniz.
3) Parametrelerinizi Tanıyın
İşletmenizin değerlemesini doğrudan etkileyen birden fazla parametre vardır. Bunları ve içlerindeki dinamiği anladığınızda daha doğru hamleler yapabilirsiniz. Bu noktada talep tohum aşaması değerlemeyi etkileyen ana faktörlerden biri olup gelişmeyi gösterir. Bu nedenle yatırımcıları bir şirkete para yatırmaya ikna eden en önemli unsurdur. Girişiminizde kullanacağınız hizmetin prototipin geliştirilmesi, bir yatırımcının kararını etkileyebilecek önemli bir diğer faktördür. Bu nedenle, bir yatırımcıyla görüşmeyi planlamadan önce prototipin hazır olduğundan emin olun.
4) Yaygın Yanlışları Yapmaktan Kaçının
Girişimcilik ekosisteminde her şeyin dinamik olduğunu unutmayın. Değişkenlerin sonucu girişiminizin değerlemesi beklediğinizden çok düşük ya da yüksek olabilir. Girişiminiz yatırım aldıktan sonra yatırımcılarınız ve ekip arkadaşlarınızla aynı sayfada olduğunuzu anlamak için net ve her şeyin konuşulduğu toplantılar düzenleyin. Özellikle iş dünyasında bu gibi güzel haberlerin ardından herkes başka beklentilere ve hayallere kapılabilir. Bu hamleyle henüz her şeyin başında yol haritanızı konuşup netleştirmeniz, hem girişiminizin hem de insan ilişkilerinde geleceğiniz için kıymetli olacaktır.
Yatırımcılarla Girişimcilerin Buluşma Noktası: Startup Borsa
Bir girişimci olarak girişiminizin değerlemesini hesapladınız ve yatırımcı mı bulmak istiyorsunuz? Startup Borsa ile yatırımcılara kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Startup Borsa olarak yatırımcıları ve girişimcileri dijital bir platformda bir araya getiriyoruz. Startup Borsa’ya üye olduktan sonra girişiminizin profilini oluşturabilir ve yatırımcıların inceleyebileceği girişim havuzunda listelenerek yerinizi alabilirsiniz. Siz de girişimci olarak Startup Borsa’nın avantajlarından yararlanmak için buradan üye olabilirsiniz.