Skip to main content

Pazarın o ürüne veya hizmete olan ihtiyacı bir girişimin bel kemiğidir. Sektöre atılan girişimlerin yüzde 42’si pazarın o ürüne ihtiyacı olmadığı için batıyor. İş fikrinizi ve kullanıcı kitlenizi belirledikten sonra pazara giriş için belli stratejileri bilmeniz gerekir. Bu yazımızda hedef pazara giriş stratejilerinden bahsettik.

Pazara Giriş Stratejisi Nedir?

Pazara giriş stratejisi, isminden de anlaşılacağı üzere girişiminizin hedef pazara girmesi ve adını duyurmasıdır. Bu stratejiler ürün lansmanları, yeni pazarlara açılma ve hatta yeni özelliklerin duyurulmasıyla ilgili olabilir. Girişimler, hedef kitlelerine ulaşmak ve onları yeni ürünlerini almaya ikna etmek için pazara giriş stratejileri planlar. Pazara giriş için seçilen stratejiler başarıyı büyük oranda etkilemektedir. 

Pazara Giriş Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

Pazara açılmadan önce; hangi ürünü sunacağınızın, hedef kitleniz kim olacağının ve bu iki kanalı birbirine nasıl bağlayacağınızın cevaplarını belirlemeli ve ona göre bir strateji çizmelisiniz. Pazara etkili bir giriş yapmak ve pazara giriş stratejilerinizi doğru planlamak için bazı hususlara dikkat etmelisiniz.

1) Hedef Kitlenizi Tanıyın

pazara giriş stratejisi, hedef kitle

Potansiyel müşterilerinizin kim olacağını belirlemek, geliştireceğiniz strateji için oldukça önemlidir. Yapılan bir araştırmaya göre müşterilerin %76’sı, işletmelerden isteklerini ve beklentilerini anlamalarını istiyor. Bu bağlamda müşterilerinizi iyi tanımak için görüşmeler yapabilirsiniz. 

Müşteri görüşmeleri en çok zaman alan, ancak en doğru ve zengin sonuçları sağlayan yöntemdir. Görüşmelerinize resmiyet katmak yerine sohbet havasında, doğal bir akışta gerçekleştirmelisiniz. Böylece, değindiğiniz sorunla ilgili muhteşem içgörüler elde edebilirsiniz. Ancak, daha hızlı sonuçlara ulaşmak istiyorsanız bir anket hazırlayabilirsiniz. Anketler, çeşitli kitlelere ulaşmanızı sağlamanın yanı sıra daha fazla sorunu bulmanıza yardımcı olur. Ayrıca; bazı noktaların sadece bireysel mi, yoksa toplu olarak kitlelere mi dokunduğunu yine bu yöntemle görebilirsiniz. 

2) Değer Önerilerinizi Belirleyin

Değer önerisi, girişiminizin hedef müşterinizin zihninde konumlandırılmasıdır. Bu kısımda yarattığınız faydadan bahsedebilirsiniz. Böylece müşterinin ürün ya da hizmetinizi neden alması gerektiğini ona kısa sürede anlatabilirsiniz. Klasik bir değer önermesinin dikkat çekici bir başlığı ve 2-3 kısa cümleden oluşan bir devam kısmı vardır. Girişiminizin faydalarını çok fazla teknik terim kullanmadan müşterinin anlayabileceği şekilde sunmak önemlidir. 

Örneğin; Face ID, ilk piyasaya sürüldüğünde birçok soruyu ve endişeyi de beraberinde getirdi. Bu noktada firma, kullanıcılarında bu özelliğin değer önerisini sunarken artık 4 basamaklı şifre kombinasyonlarına ihtiyaç duymayacaklarından bahsetmişti. Mesaj alıcıya gayet açık bir şekilde ulaşınca özellik vazgeçilmez oldu ve ardından başka birçok firma da kullanmaya başladı.

3) Hedef Kitlenizle İletişim Kurun

pazara giriş stratejisi, girişim

İletişim kanalları, hedef kitlenizin demografik özelliklerine göre değişkenlik gösterebilir. Hedef kitlenizi belirlediğinizde sonra onlara ulaşmak için doğru iletişim kanalını seçmeniz oldukça önemlidir. Örneğin, reklamınızı Instagram veya TikTok’ta genç kitlenin görmesi daha muhtemeldir. İş insanlarına ve daha yetişkin kitleye ise Linkedin, Twitter veya Facebook’ta kolayca ulaşabilirsiniz. 

Sosyal medya hesapları, web siteler, blog yazıları, çevrimiçi-çevrimdışı etkinlikler, e-bültenler ve internet reklamları hedef kitlenizle iletişime geçmenin yollarından biridir. Yapılan bir araştırmaya göre; çok kanallı müşteri deneyimi sunan şirketler, müşterilerinin %89’unu elinde tutuyor ve bu müşteriler şirketlere daha sadık oluyor. Bu nedenle, pazara giriş stratejilerinizde kullanıcılarınızla iletişim kurmak için çok kanallı bir yaklaşımı da tercih edebilirsiniz. 

4) Yeni Özelliklerinizi Test Edin

Pazara giriş stratejileri belirlerken hakkında en çok araştırma yaptığınız ve olmasını varsaydığınız her şeyi test etmelisiniz. Özellikle pazarlama stratejilerinize başlamadan önce ürün veya hizmetinizi potansiyel müşterilerle pratikte de test etmelisiniz. Farklı reklam kopyaları oluşturarak hangisinin daha iyi performans gösterdiğini görebilirsiniz. Sadece pazarlama stratejilerinizi hayata geçirmeden önce değil, yepyeni bir özellik ya da ürünü portföyünüze ekleyeceğiniz zamanı da test etmelisiniz. Böylece, hedef kitlenizin gerçekten buna ihtiyacı olup olmadığını anlayabilirsiniz. 

5) Bütçenizi Planlayın

Müşteri kitlenize göre hayata geçirdiğiniz pazara giriş stratejilerinin hangisinin uzun soluklu olacağına, hangisini bir daha uygulanmayacağına karar vermelisiniz. Bunu yaparken sosyal medya hesaplarının istatistikler kısmını, web sitenize çekilen trafiği ve satışlarınızı hesaba katabilirsiniz. Gelecekteki hedeflerinizi ve buna bağlı olarak ayıracağınız bütçenizi belirlemeniz, girişiminizle ilgili diğer harcamalar için de faydalı olacaktır. 

Girişimciler ile Yatırımcıların Buluşma Noktası: Startup Borsa

Siz de pazara giriş stratejilerinizi doğru belirleyerek hedef pazara açılabilir, yeni yatırımcılarla tanışabilirsiniz. Startup Borsa’daki yatırımcı profillerini inceleyerek girişiminizi ileriye taşıyabilirsiniz. Startup Borsa’da finansal raporlarınızı ve KPI’larınızı paylaşabilir, yatırımcının bu dokümanları inceleyerek girişiminiz hakkında bilgi edinmesini sağlayabilirsiniz. Startup Borsa’nın tüm avantajlarından yararlanmak için buradan kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Startup Borsa

Startup Borsa girişimci ve yatırımcıları dijital bir platformda buluşturarak şeffaf ve güvenilir yatırım ilişkilerinin oluşmasını sağlar, bu ilişkileri ortaklık ve çıkışa kadar taşır.