Belirli bir birikiminiz var ve onu değerlendirmek mi istiyorsunuz? Melek Yatırımcı olarak paranızı bir girişimde değerlendirebilir, aynı zamanda girişime de ortak olabilirsiniz. Peki, melek yatırımcı olmak için neler yapmak gerekiyor?
Melek Yatırımcı Nedir?
Henüz yolun başında olan girişimlere yatırım yapan kişilere ‘melek yatırımcı’ denir. Melek yatırımcıların hedefi; potansiyel vaat eden girişimlere yatırım yaparak bu girişimlerin gelişimine katkıda bulunmak ve birikimlerini değerlendirmektir. Şirketleşme aşamasını tamamlamış girişimlere yatırım yapabilecekleri gibi erken aşama bir girişime de yatırım yapabilirler. Bu yatırımcılar, daha önceden exit yapmış başarılı girişimciler olabileceği gibi kurumsal şirketlerde çalışmış genel müdür veya C seviye (CEO, CTO, CMO vb.) yöneticiler de olabilirler.
Melek Yatırımcı Olmak için Hangi Kriterlere Sahip Olmak Gerekir?
Öncelikli kriterler arasında Hazine Müsteşarlığı’na başvurarak melek yatırımcı lisansı almak gerekiyor. Hazine Müsteşarlığı bu lisansı vermek için bu yatırımcıları “Yüksek Gelire Sahip Yatırımcı” ve “Tecrübe Yatırımcı” olarak iki gruba ayırıyor. Bu lisans hakkında Hazine Müsteşarlığı tarafından hazırlanan rapora ve ek bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Bu iki gruptan birinde yer almak için öncelikle belirli kriterlere sahip olmanız gerekiyor.
1) Yüksek Gelire Sahip Yatırımcı Grubu Kriterleri
Öncelikle ‘Yüksek Gelire Sahip Yatırımcı’ grubunda yatırımcı lisansı almak için son iki yılda yıllık gayrisafi gelirinizin 200.000 TL ve üzerinde olması veya sahip olduğunuz her türlü menkul ve gayrimenkul varlıklarından oluşan kişisel servetinizin toplam değerinin 1.000.000 TL ve üzerinde olması gerekir. Bu şartları sağladığınız takdirde bu lisans için başvuru yapabilirsiniz.
Yukarıda bahsettiğimiz kadar yüksek bir geliriniz yoksa ve yine de bu yatırımcı lisansını almak istiyorsanız, ikinci grup olan ‘Tecrübe Yatırımcı’ kriterlerini sağladıktan sonra alabilirsiniz.
2) Tecrübe Yatırımcı Grubu kriterleri
Tecrübe Yatırımcı grubunda melek yatırımcı lisansı almak için banka, finansal kuruluşlar veya girişim sermayesi şirketleri gibi kuruluşlarda müdür veya buna denk gelen bir pozisyonda ya da daha üst bir pozisyonda en az iki yıl iş tecrübesine sahip olmak veya son beş yıl içinde, en az iki yıl için, yıllık cirosu en az 25.000.000 TL olan bir şirkette genel müdür yardımcısı veya dengi bir pozisyonda ya da daha üst bir pozisyonda çalışmak gerekiyor. Bunların dışında Tecrübe Yatırımcı grubu kriterleri arasında yer alan diğer maddeler ise şunlardır;
- Ülkemizde yer alan melek yatırımcı ağlarından birine en az bir yıl süreyle üyeliği bulunmak,
- Başvuru sırasında halka açık olmayan en az üç şirkette melek yatırımcı olarak ortak olmak veya yurt içi kuluçka merkezlerinde ya da teknoloji geliştirme merkezlerinde en az iki yıl tecrübesi bulunmak,
- Teknoloji veya kuluçka merkezlerinde, başlangıç veya büyüme aşamasındaki en az üç şirketin her birine en az 20.000 TL sermaye ile yatırım yapmak.
Girişimleri Keşfetmenin Kolay Yolu: Startup Borsa
Bu sürecin en kritik sorularından biri “Girişimlere nasıl ulaşabilirim?” sorusu. Startup Borsa olarak siz melek yatırımcıları ve startupları bir araya getiriyor ve en uygun girişimi bulmanızı sağlıyoruz. Startup Borsa’ya üye olduktan sonra kendi yatırımcı profil sayfanızı oluşturabilir, sizin için potansiyeli yüksek teknoloji girişimlerine sahip olduğumuz girişim havuzundan ulaşabilirsiniz. Girişim havuzu içerisinde yer alan girişimlerin finansal raporlarına, ürün ve servis bilgilerine, ekip yapısına ulaşabilir; ilginizi çeken girişimlerden rapor talep ederek radarınızda tutabilirsiniz. Startup Borsa’nın avantajlarından yararlanmak için buradan üye olabilirsiniz.